ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμπελόκηποι: «Μίλησε» αποτύπωμα από τα παλιά – Σύλληψη 31χρονου

Εύρημα σε νάιλον σακούλα με την οποία ήταν τυλιγμένο πιστόλι στη γιάφκα των Αμπελοκήπων

Γιάννης Σουλιώτης

Σε έναν παλιό γνώριμο των διωκτικών αρχών και ειδικότερα της Αντιτρομοκρατικής οδήγησε η έρευνα της αστυνομίας για την έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι της 31ης Οκτωβρίου στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας, στους Αμπελοκήπους. Ο λόγος για τον 31χρονο Νίκο Ρωμανό, ο οποίος έχει εκτίσει πολυετή ποινή φυλάκισης για ληστείες, έχει κατηγορηθεί για τρομοκρατία και αποφυλακίστηκε το 2019 λόγω και της καλής συμπεριφοράς που είχε επιδείξει μέσα στη φυλακή. Οπως ανακοινώθηκε χθες από την ΕΛ.ΑΣ., δακτυλικό αποτύπωμά του ανιχνεύτηκε στο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων και συγκεκριμένα σε νάιλον σακούλα με την οποία ήταν τυλιγμένο ένα πιστόλι. Για το εν λόγω εύρημα ενημερώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η ανακρίτρια που έχει τον φάκελο της υπόθεσης. Εξέδωσε ένταλμα σύλληψης δυνάμει του οποίου ο 31χρονος συνελήφθη χθες το απόγευμα στην περιοχή του Ψυχικού, όπου διαμένει.

Στις πρώτες ανεπίσημες συνομιλίες του με τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν φέρεται να είπε ότι ο ίδιος έχει πάψει να δραστηριοποιείται στον χώρο της ένοπλης βίας. Φέρεται ακόμα να υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είχε στο κοντινό παρελθόν πάρε – δώσε με όπλα και ότι το αποτύπωμα στη σακούλα είναι πιθανότατα κάποιο παλιό εύρημα που ήρθε τώρα στην επιφάνεια. Ο 31χρονος θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών. Αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί, πιθανότατα την Παρασκευή. Τότε, και μέσω του νομικού του παραστάτη θα διατυπώσει τον υπερασπιστικό του ισχυρισμό. Αστυνομικές πηγές πάντως που ρωτήθηκαν σχετικά σημείωσαν ότι ο συλληφθείς δεν είχε μέχρι πρότινος συσχετιστεί –με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες– με τα πρόσωπα που φέρονται να έχουν ανάμειξη στην υπόθεση της έκρηξης στους Αμπελοκήπους.

Φυλάκιση και βραχιολάκι

Η πρώτη φορά που ο Νίκος Ρωμανός απασχόλησε τα ΜΜΕ ήταν το 2008. Παιδικός φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, βρισκόταν μαζί του το βράδυ της δολοφονίας στα Εξάρχεια την 6η Δεκεμβρίου. Το 2013 συνελήφθη για τη διπλή ληστεία σε υποκαταστήματα τραπεζών στον Βελβεντό Κοζάνης. Η σύλληψή τους είχε γίνει επ’ αυτοφώρω κατόπιν καταδίωξής τους και μάλιστα οι φωτογραφίες τους με εμφανή τα ίχνη πάλης με τους αστυνομικούς είχαν δοθεί στη δημοσιότητα. Για την υπόθεση καταδικάστηκαν σε πολυετή ποινή φυλάκισης, όπως και για παραβάσεις του νόμου περί όπλων. Αντίθετα, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που τον ήθελαν να συμμετέχει στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Οσο βρισκόταν στη φυλακή λάμβανε φοιτητικές άδειες και μάλιστα επισκεπτόταν το πανεπιστήμιο χρησιμοποιώντας βραχιολάκι. Το 2019 αποφυλακίστηκε με ευνοϊκούς όρους χάρη και στην καλή διαγωγή που είχε επιδείξει εντός της φυλακής.

Για την υπόθεση των Αμπελοκήπων πάντως οι αστυνομικοί αναζητούν ακόμα τρία-τέσσερα άτομα. Θεωρούν ότι μετείχαν στην ίδια ομάδα από κοινού με τον θανάσιμα τραυματισμένο από την έκρηξη Κυριάκο Ξυμητήρη, τον Δημήτρη Παπαθανασίου και τις Μαριάννα Μανούρα και Δήμητρα Ζαραφέτα. Εξάλλου, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, ίχνη ασύλληπτων μελών της ομάδας είχαν προκύψει από την ανάλυση στα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, είχαν βρεθεί δύο κινητά καταχωρισμένα σε αλλοδαπούς υπηκόους Πακιστάν, οι κάτοχοι των οποίων μέχρι πρότινος τουλάχιστον δεν είχαν βρεθεί και συλληφθεί.

Πιθανοί στόχοι

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής φέρονται να αποκτούν σαφή εικόνα και για τα άτομα που φέρονται να είχαν καθοδηγητικό ρόλο στην «ομάδα των Αμπελοκήπων». Περιγράφονται ως παλιά στελέχη του χώρου που και στο παρελθόν είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για αναρχική δράση κινούμενα στις παρυφές ομάδων του λεγόμενου αντάρτικου πόλης. Ως προς το πού σκόπευαν να τοποθετήσουν τον μηχανισμό που τελικά εξερράγη από σφάλμα στο διαμέρισμα, αρμόδιοι αξιωματούχοι θεωρούν πιθανότερο οι κατηγορούμενοι να σχεδίαζαν να πλήξουν κάποιον οικονομικό στόχο και όχι τη ΓΑΔΑ ή την πρεσβεία του Ισραήλ, όπως ανέφεραν οι εκτιμήσεις των πρώτων ημερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση