ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλέξης Τσίπρας: Κινήσεις στο «παρά πέντε» για να αποτρέψει τη διάλυση

Το απόγευμα της Πέμπτης συνάντησε τον Διονύση Τεμπονέρα, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νάσο Ηλιόπουλο

Kathimerini.gr

Σε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο του χθεσινού τετ α τετ που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και των θυελλωδών εξελίξεων του περασμένου Σαββατοκύριακου, που αποχώρησαν τα στελέχη της «Ομπρέλας».

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τηρούσε σιγή, έχει επιλέξει να μην κάνει κάποια δημόσια δήλωση για τις εξελίξεις παρά τις διαδοχικές αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον Διονύση Τεμπονέρα, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νάσο Ηλιόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην πρωθυπουργός είχε επαφή και με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις διασπαστικές τάσεις που κλιμακώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Τσίπρας, χθες Τετάρτη, είχε κατ′ ιδίαν συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν δηλώσεις ή κάποια επίσημη ενημέρωση για το αποτέλεσμα.

Από το περιβάλλον Τσίπρα έγινε γνωστό ότι ο νέος πρόεδρος του τηλεφώνησε και του ζήτησε να ανταλλάξουν σκέψεις.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι ο πρώην πρόεδρος είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να τόνισε στον κ. Κασσελάκη, ότι η ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος.

Το «μαξιλάρι» ως λάδι στη φωτιά

Επιχειρώντας να «καρφώσει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβήτησε τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα την περίοδο 2015-2019, όταν η τότε κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να ακολουθήσει τις επιταγές της τρόικας, μαζεύοντας τελικά το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ.

«Πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το “μαξιλάρι” του κ. Τσακαλώτου. Ξεκάθαρο αυτό», ανέφερε στο Mega, ακολουθώντας απολύτως τη γραμμή του Παύλου Πολάκη.

Στο συνέδριο του Economist, πάντως, στις 26 Οκτωβρίου, ο κ. Κασσελάκης δεν είχε κάτι κακό να πει για το «μαξιλάρι»: «Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δισ. στα ταμεία το 2019 και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα».

Αυτή η νέα δήλωση στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό είναι ακόμη μία βόμβα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη: «Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το “μαξιλάρι”, θεωρώντας το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συμβούλεψε τον Στέφανο Κασσελάκη να μην υπονομεύει τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 που έγινε υπό την καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης επιδίωξε να τείνει χείρα φιλίας στην Εφη Αχτσιόγλου, στον Αλέξη Χαρίτση και στον Νάσο Ηλιόπουλο λέγοντας πως «θα ήταν μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε. Δεν υπάρχει στενός κύκλος, ελάτε να δουλέψουμε, η πόρτα μου είναι ανοιχτή». Για τον Νίκο Φίλη υποστήριξε πως όταν τον συνάντησε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας του ζήτησε να μη χρησιμοποιεί τον όρο «πατριωτική Αριστερά».

Τα ρήγματα

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους, τόσο από τον κ. Κασσελάκη προς τους διαφωνούντες, όσο κι από σειρά ομάδων εντός του κόμματος που δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για σειρά αποφάσεων και απόψεων του νέου προέδρου.

Η πλέον ηχηρή αποχώρηση ήταν αυτή του άλλοτε υπουργού Οικονομικών, αλλά και υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος -μαζί με την κ. Π. Πέρκα- διεγράφη και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» δήλωσε πως «είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας, όπου ενωμένοι και με φρέσκες ιδέες και με βαθιά κοινωνικό, ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία». Οπως επισήμανε ο πρόεδρος: «Τα όργανα απέδειξαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι δουλεύουν. Θα τηρήσω το καταστατικό –όπως είπα– πλήρως και θα πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο, το οποίο θα είναι συμπεριληπτικό σε όλη την κοινωνία. Σε σχέση με τη μικρή απόσχιση στην οποία αναφέρεστε, οι διαφορές μας είναι μικρές σε επίπεδο πολιτικής».

«Το κουμπί της εξόδου»

Ολα τα φώτα πέφτουν πλέον στην Εφη Αχτσιόγλου και στην ομάδα της για το πότε θα «πατήσει το κουμπί» της εξόδου. Ολοι θεωρούν πως «μένουν στο κόμμα μέχρι να φύγουν», χωρίς τα ίδια τα στελέχη να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Προ ημερών μάλιστα πραγματοποίησαν σύσκεψη που ενέχει πλέον τον χαρακτήρα «πρωινού καφέ». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» συμμετείχε και ο Γιάννης Δραγασάκης, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς με τη δήλωση που έκανε την Κυριακή το βράδυ το ιστορικό στέλεχος έδειξε πως είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Μπρα ντε φερ διαρκείας νεοπροεδρικών – εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Ολα όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο απέδειξαν πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές διαφορετικές ψυχές, που δεν είχαν κανένα λόγο να κρύψουν τον σκεπτικισμό και τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι σκληροί «νεοπροεδρικοί» επέλεξαν να επιτεθούν με σφοδρότητα στους διαφωνούντες, πιστεύοντας πως υπονομεύουν το κόμμα από την πρώτη στιγμή, καθώς δεν αποδέχθηκαν την ήττα τους.

Ο πρόεδρος δεν έκανε μόνο ρεκόρ καθυστέρησης έναρξης της διαδικασίας (δύο ώρες), αλλά πραγματοποίησε την πιο θορυβώδη ομιλία στην ιστορία των συνεδριάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρισμένα τα δύο στρατόπεδα στα αριστερά και στα δεξιά της αίθουσας όπου έγινε η συνεδρίαση, με τα φώτα αρχικά κλειστά και μη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να προσπαθούν να μπουν στην αίθουσα, κάνοντας πράξη την «αδιαμεσολάβητη σχέση», το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο δεν κινήθηκε στους συνήθεις ρυθμούς.

Οι τρεις αποχωρήσεις (Ομπρέλα, ομάδα Αχτσιόγλου, ομάδα Τεμπονέρα) έδωσαν τον τόνο της επόμενης ημέρας, που όπως αποδεικνύεται είναι εκρηκτική και συνεχίστηκε στον τηλεοπτικό αέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΥΡΙΖΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση