ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αιφνίδιο άνοιγμα από Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη

Τυπική η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση για «συντονισμό» με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας

Kathimerini.gr

Μέσω Κύπρου ήρθε το αναπάντεχο «φλερτ» του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και άπαντες στην Κουμουνδούρου αναρωτιούνται αν αυτή ήταν μόνο η αρχή. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις βαριές κουβέντες που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές, αλλά και από τις συναντήσεις των δύο αρχηγών σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου ο «πάγος» δεν έσπαγε με τίποτα.

Δεν διαφάνηκε από αυτό το άνοιγμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κάποια ξεκάθαρη ανταπόκριση εκ μέρους του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη. Ισως να φταίει και η προεκλογική περίοδος στο «πράσινο στρατόπεδο», ωστόσο μόνο οι φιλοφρονήσεις έμειναν σε αυτή τη φάση. «Αγαπητέ Νίκο», προσφώνησε με τον πιο ένθερμο τρόπο τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Κασσελάκης, συμπληρώνοντας: «Συγχαρητήρια για την εξαιρετική πρωτοβουλία σου να συναντήσεις τη Χαρίτα Μάντολες, τα λόγια της οποίας πρέπει να μας εμπνέουν όλους. Θέσε και εσύ από τη μεριά σου το ζήτημα των αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές. Να στηρίξουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις από κοινού τον αγώνα αυτών των οικογενειών, τον κοινό μας αγώνα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την ανάρτησή του βάζοντας στο τραπέζι το «παρασύνθημα» της συνεργασίας: «Και μαζί ευρωπαϊκή Αριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουμε από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση».

 

Στην απάντησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, με εξαίρεση την ανταπόδοση της προσφώνησης, ήταν μάλλον τυπικός υπενθυμίζοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται όλα τα τελευταία χρόνια. «Αγαπητέ Στέφανε… Το μείζον ζήτημα των αγνοουμένων ήταν πάντα στις πολιτικές μου προτεραιότητες. Ως ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων συμμετείχα στην προετοιμασία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2015 μαζί με άλλους συναδέλφους από την Ελλάδα και την Κύπρο επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Επιπλέον, κάθε χρόνο καταθέταμε τροπολογίες…».

Διαμαρτυρία

Υπήρξε πάντως στην Κύπρο και μια άλλη κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη που έδειξε πως τα εθνικά θέματα θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα σύμπλευσης για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πριν επιχειρηθεί η συμπόρευση σε θέματα Βουλής από τον Σεπτέμβριο. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην εξόριστη μητρόπολη της Κερύνειας, στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, στη διάρκεια του συλλείτουργου ο Στέφανος Κασσελάκης διαμαρτυρήθηκε στον πρέσβη όταν διαπίστωσε ότι στη θέση δίπλα του, που ήταν ορισμένη για τον Νίκο Ανδρουλάκη, είχε καθίσει ένας εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ Κύπρου, δηλαδή του ακροδεξιού σχηματισμού. Μετά την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η θέση παραχωρήθηκε, ως ώφειλε, στον Δημήτρη Μάντζο, που εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεχομένως ο Στέφανος Κασσελάκης με το άνοιγμα από την Κύπρο να καλύπτει τα «νώτα» του γνωρίζοντας πως θα κατηγορηθεί έντονα το επόμενο διάστημα για την επιμονή στην αυτόνομη πορεία. Ειδικά αν τα δημοσκοπικά νούμερα παραμείνουν καθηλωμένα.

Η Βούλα Κεχαγιά στο briefing ανέφερε πως «ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να δείξει με την πράξη του αυτή, με την πρωτοβουλία του, ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, αλλά σε θέματα που αποτελούν κοινό τόπο μπορούν τα δύο κόμματα, οι προοδευτικές δυνάμεις, να δράσουν από κοινού. Δεν υπάρχει θέμα τού να χάνουμε χρόνο και να αφήνουμε τις ευκαιρίες να περνούν από μπροστά μας».

Ετσι κι αλλιώς αυτή θα είναι μια συζήτηση που θα προβληματίσει και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα. Ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε πως η συμπόρευση δεν είναι απλώς θέμα των δύο ή των τριών αρχηγών που θα καθίσουν σε ένα τραπέζι. «Προϋποθέτει προγραμματική συζήτηση στη βάση όπου θα γίνουν κοινωνοί οι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η Μεταπολίτευση έκλεισε μεν έναν κύκλο της, αλλά στριφογυρίζει ακόμη ως «μπροστά» ψευδεπίγραφο μέλλον
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ