ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγιοι Ανάργυροι: Ποινικές ευθύνες αστυνομικών εντοπίζει η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Ποινικές και όχι μόνο πειθαρχικές ευθύνες εις βάρος των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Κυριακής Γρίβα εντοπίζει η εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης 

Οχι μόνο πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες εις βάρος των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της άτυχης Κυριακής Γρίβα, η οποία έπεσε νεκρή από το μαχαίρι του πρώην συντρόφου της, εντοπίζει η έως τώρα εσωτερική έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πλην της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά σε τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα των αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία το βράδυ της δολοφονίας, σε εξέλιξη βρίσκεται και ποινική προκαταρκτική έρευνα από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ζητεί από τα στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων να ερευνήσουν εάν οι ένστολοι διέπραξαν –μεταξύ άλλων– το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, τους καλεί να λάβουν γνώση όσων διημείφθησαν ανάμεσα στο θύμα και τον τηλεφωνητή του κέντρου της Αμεσης Δράσης, όσων κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, όπως επίσης του καθηκοντολογίου και των κατευθυντήριων εντολών που έχουν δοθεί από την ηγεσία του σώματος για τον χειρισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Στο πλαίσιο της έως τώρα έρευνας, οι «Αδιάφθοροι» έχουν ήδη πάρει κατάθεση από τον άνδρα που συνόδευε την άτυχη Κυριακή το βράδυ της δολοφονίας. Ωστόσο, δεν δύνανται να εξετάσουν (σ.σ. για δικονομικούς λόγους) τους αστυνομικούς εις βάρος των οποίων διενεργείται ΕΔΕ.

Αντ’ αυτού θα πάρουν καταθέσεις από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, τον προϊστάμενο του τηλεφωνικού κέντρου της Αμεσης Δράσης, ενώ θα ενσωματώσουν στην έρευνά τους το πόρισμα της διοικητικής εξέτασης, όταν αυτή ολοκληρωθεί.

Από μια πρώτη επεξεργασία των δεδομένων, πάντως, τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων φέρονται να εντοπίζουν ποινικές ευθύνες στον σκοπό του Α.Τ., καθώς όπως αναφέρουν, «ενώ κατά τα φαινόμενα όλα έγιναν μπροστά στα μάτια του εκείνος έμεινε στη θέση του. Ως ένστολος είχε ιδιαίτερη υποχρέωση να αντιδράσει». Ο ίδιος ο σκοπός είχε καταθέσει στους συναδέλφους του ότι δεν είχε καλή οπτική επαφή και πως δεν διέκρινε το μαχαίρι με το οποίο ήταν οπλισμένος ο δράστης.

Ποινικές ευθύνες ωστόσο φέρονται να εντοπίζονται και εις βάρος των αστυνομικών που βρίσκονταν στο εσωτερικό του αστυνομικού τμήματος και είχαν απευθείας επαφή με την άτυχη Κυριακή.

Κι αυτό διότι ο νόμος ορίζει ότι οι ένστολοι οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα τον εισαγγελέα σε περίπτωση που γίνονται αποδέκτες πληροφοριών περί τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως αυτό της ενδοοικογενειακής βίας. Η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια και η οδηγός της στις οποίες απευθύνθηκε η 28χρονη όφειλαν να καταγράψουν την καταγγελία περί απειλής από τον πρώην σύντροφό της και να διαβιβάσουν τη σχετική αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα. Κάτι που δεν έπραξαν.

Στο μεταξύ, διαταγή με νεότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε στις 5 Απριλίου το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Το τετρασέλιδο έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ» φέρει τίτλο «Ενέργειες ανταπόκρισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας» και υπογράφεται από τον ίδιο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Μάλλιο. Περιέχει διευκρινίσεις επί του οδηγού που είχε εκδοθεί τον Αύγουστο του 2021 αναφορικά με τον τρόπο που οι αστυνομικοί θα πρέπει να διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Στο έγγραφο γίνεται εκτενής αναφορά στη χρήση περιπολικού, ένα κενό στη διαδικασία που αναδείχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στην υπόθεση των Αγίων Αναργύρων. Στην παράγραφο «δ» της διαταγής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «στις περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας, η διάθεση οχήματος για την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη πραγματοποιείται από την υπηρεσία που επιλαμβάνεται της προανακρίσεως».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «η ίδια ως άνω διαδικασία διάθεσης οχήματος ακολουθείται και στην περίπτωση μεταφοράς του θύματος σε ιατροδικαστική υπηρεσία ή όπου αλλού απαιτείται».

Τα οκτώ κρίσιμα λεπτά στο κελί της φυλακής

Οκτώ λεπτά. Τόσος χρόνος μεσολάβησε από τη στιγμή που ο δολοφόνος της Κυριακής Γρίβα βγήκε από το κελί του έως τη στιγμή που οι υπάλληλοι της φυλακής τον βρήκαν κρεμασμένο στα ντους της φυλακής. Αυτό προκύπτει από την εν εξελίξει έρευνα αστυνομίας και Δικαιοσύνης για την απόπειρα αυτοκτονίας του 39χρονου εντός των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου σε ειδικό χώρο κράτησης εντός της 5ης πτέρυγας των φυλακών. Εκεί κρατούνται τέσσερα άτομα (συμπεριλαμβανομένου του 39χρονου), τα οποία δεν προαυλίζονται μαζί με τον υπόλοιπο πληθυσμό της φυλακής. Μετά τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, ο 39χρονος εξετάστηκε δύο φορές από τους ψυχιάτρους της φυλακής, οι οποίοι αποφάσισαν ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για μεταφορά και εγκλεισμό του στην ψυχιατρική φυλακή. Ο αρχιφύλακας, ωστόσο, έδωσε εντολή στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να ελέγχουν κάθε 20 λεπτά το κελί του 39χρονου στο οποίο υπήρχε ακόμη ένας κρατούμενος.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος έλεγξε ως ώφειλε το κελί στις 11.55 μ.μ. του Σαββάτου και επέστρεψε για επανέλεγχο όχι στις 12.15 π.μ. αλλά 40 λεπτά αργότερα, στις 12.35 π.μ. Από το μάτι της πόρτας ο υπάλληλος της φυλακής διέκρινε ότι ο 39χρονος απουσίαζε από το κελί. Ανοιξε την πόρτα και ρώτησε τον συγκρατούμενό του, ο οποίος αποκρίθηκε ότι «έχει πάει στην τουαλέτα». Ο σωφρονιστικός πήγε στην τουαλέτα, τράβηξε την κουρτίνα του ντους και είδε τον 39χρονο κρατούμενο κρεμασμένο, με το σώμα του να στέκεται μερικά εκατοστά πάνω από το δάπεδο. Υπό καθεστώς πανικού ο υπάλληλος, αντί να τον κατεβάσει αμέσως, έτρεξε να ειδοποιήσει τους συναδέλφους του, οι οποίοι λεπτά αργότερα επέστρεψαν στα ντους και αφαίρεσαν τη θηλιά από τον λαιμό του κρατουμένου. Του έκαναν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και στη συνέχεια ο παραλίγο αυτόχειρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικό», όπου νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ερευνα για την υπόθεση διέταξε ο εισαγγελέας που εποπτεύει τη λειτουργία της φυλακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση