ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα αυταπατάται, δεν θα δει κανέναν στο πλευρό της

Νέες απειλές από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο. Γιατί κατηγορεί ΗΠΑ και Ε.Ε.

Kathimerini.gr

Του Μανώλη Κωστίδη

Νέα πυρά κατά της Ελλάδας, των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ εξαπέλυσε με νέες δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου και στην Κύπρο. Μάλιστα απείλησε «ότι αν συμβεί κάτι όπως και στο παρελθόν» κανείς δεν θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αθέτησε τη συμφωνία που είχε κάνει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μη εμπλοκής τρίτων στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Αναφέρθηκε στις επιστολές που έχει στείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις που έδωσε η Ελλάδα ήταν δημαγωγικές. Επίσης, δεν έκρυψε την δυσφορία της Άγκυρας για την στάση των ΗΠΑ τόσο για την στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα, όσο και για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι έχει χαθεί η πολιτική της ισορροπίας. Τέλος, επανέφερε το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών επαναλαμβάνοντας ότι δεν αλλάξει το καθεστώς η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

«Προσπαθώντας να κρυφτεί πίσω από ρητορικές του τύπου ”έχω αυτήν τη χώρα πίσω μου, έχω την άλλη (χώρα) στο πλευρό μου”, η Ελλάδα αυταπατάται. Αύριο, σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα δει κανέναν από όλους αυτούς που την υποστηρίζουν σήμερα στο πλευρό της, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Είμαστε γείτονες. Είμαστε δύο χώρες δίπλα-δίπλα. Έχουμε προβλήματα. Για να τα λύσουμε, φέραμε στο προσκήνιο τη διπλωματία. Ο Πρόεδρός μας είχε την καλοσύνη να φιλοξενήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε δείπνο στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Μαρτίου. Και είχαν μια πολύ καλή συμφωνία εκεί: “Να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Να μην μιλάμε ο ένας εναντίον του άλλου. Να μην εμπλέκουμε τρίτες χώρες”. Η Ελλάδα όμως λέει ότι υπάρχει το ΝΑΤΟ, υπάρχει η ΕΕ… “Να μην βάζουμε τρίτους ανάμεσά μας”: Αυτή ήταν η συμφωνία, αλλά μετά από 15 μέρες η Ελλάδα άρχισε να συμπεριφέρεται αντίθετα. Με τον Μητσοτάκη να πηγαίνει στη Νέα Υόρκη (σ.σ. ταξίδι στις ΗΠΑ). Θα πρέπει να τηρούν το Διεθνές Δίκαιο. Όταν υπάρχουν συμφωνίες, αυτές οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Συμπερασματικά, το να κρύβεται η Ελλάδα πίσω από αυτούς τους θεσμούς, πίσω από την ΕΕ δεν θα την ωφελήσει. Δεν λύνει αυτό τα προβλήματα. Θέλεις να ζήσεις με το πρόβλημα ή θέλεις να το λύσεις;» αναρωτήθηκε ο κ Τσαβούσογλου και χαρακτήρισε «άδικη» τη στάση της Ε.Ε.

«Η προσέγγιση της ΕΕ δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων»

«Εμείς στέλνουμε επιστολές στον ΟΗΕ. Δείτε τις απαντήσεις που έδωσε η Ελλάδα: Πολιτικές απαντήσεις. Δημαγωγία. Αδύναμες. Ατροφικές. Αποτυγχάνει να παρουσιάσει επιχειρήματα. Αν δεις και ακούσεις τις ομιλίες του Μητσοτάκη και του Δένδια, πάντα ξεκινούν με “το διεθνές δίκαιο”. Όταν όμως είδαν τις επιστολές μας που διέψευσαν όλες τις θέσεις και τα ψέματά τους, τότε τρελάθηκαν φυσικά. Αν η Ελλάδα καταφύγει στην αντίληψη ότι “η ΕΕ θα είναι στο πλευρό μας”, θα κάνει λάθος. Η ΕΕ, δυστυχώς, προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας παρόλο που η στάση της είναι 100% άδικη. Μιλάμε για μια οργάνωση (σ.σ. την ΕΕ) που καυχάται ότι είναι ο οίκος του διεθνούς δικαίου, το σπίτι του δικαίου, το σπίτι των δικαιωμάτων. Ωστόσο δεν συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος. Εμείς συνεχίζουμε να προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα. Κάνουμε πάντα προτάσεις για δίκαιο μοίρασμα στην Κύπρο και επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο. Αλλά η προσέγγιση (σ.σ. εκ μέρους της ΕΕ) “η χώρα-μέλος μας έχει δίκιο σε κάθε περίπτωση” δεν βοηθά», είπε.

Ακόμη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην Κύπρο σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα προστατέψει τα συμφέροντα των «Τουρκοκυπρίων» προαναγγέλλοντας μάλιστα αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Είμαστε η εγγυήτρια χώρα και ως εγγυήτρια χώρα πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της ”ΤΔΒΚ” και των ”Τουρκοκυπρίων”. Είναι δικαίωμα μας να προστατεύσουμε τους Τούρκους αδελφούς μας εκεί. Όπως τη δεκαετία του 1960… Το 1974… Όλοι μιλούν για το 1974… Τι γινόταν όμως άραγε στο νησί μέχρι το 1974, μέχρι να επέμβουμε εκεί; Δεν θα επιτρέψουμε πλέον να επιστρέψουν εκείνες οι μέρες. Πέρασαν εκείνες οι μέρες. Και πάντα προστατεύαμε και θα προστατεύουμε τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’. Τώρα, οι ΗΠΑ έχουν πάρει μια απόφαση. Ποια είναι αυτή; Υπήρχε εμπάργκο όπλων κατά της Ε/Κ πλευράς. Ένας από τους λόγους ήταν ότι η Ε/K πλευρά είναι από τα κορυφαία μέρη στον κόσμο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρόσφατα συνεργάστηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η E/K με τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, (οι ΗΠΑ) προσπαθούν να πουν το εξής: ‘Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, (σ.σ. η Κύπρος) απομακρύνθηκε λίγο από τους Ρώσους –γιατί και οι Ρώσοι έχουν λεφτά εκεί– ας την ανταμείψω.’ Μπορεί λοιπόν να συνεργάστηκαν και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά γιατί δεν έχω τα στοιχεία στη διάθεσή μου. Θα έπρεπε όμως να επιτραπεί στην Ε/Κ πλευρά να αγοράσει όπλα από τις ΗΠΑ; Θα μπορούσε να παρασχεθεί άλλη υποστήριξη. Μπορεί να παρασχεθεί οικονομική υποστήριξη. Οι ΗΠΑ έχουν μια πολιτική ισορροπίας εδώ και χρόνια. Οι ΗΠΑ ακολουθούσαν μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ τουρκικής και Ε/K πλευράς στο νησί και μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τώρα έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από αυτή την πολιτική ισορροπίας, εδώ και δύο χρόνια. Και προειδοποιήσαμε πολλές φορές τις ΗΠΑ. Με αυτή την τελευταία απόφαση οι ΗΠΑ δείχνουν ότι έχουν διαταράξει πλήρως την πολιτική ισορροπίας και είναι πλέον εντελώς υπέρ της Ε/K πλευράς. Τώρα οι ΗΠΑ έχουν πάρει μια απόφαση, είτε η ελληνική πλευρά αγοράζει είτε δεν αγοράζει όπλα… Μέχρι στιγμής, έχουμε ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα στην ‘ΤΔΒΚ’. Μετά από αυτήν την απόφαση, θα ενισχύσουμε επιπλέον ό,τι είναι απαραίτητο. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί όσον αφορά τα όπλα. Δηλαδή, σε αυτή την απόφαση των ΗΠΑ απαντάμε με συγκεκριμένα βήματα. Αν θέλετε να κλιμακώσετε (την ένταση) στο νησί, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κάνουμε κάθε βήμα για να προστατεύσουμε την ‘ΤΔΒΚ’ και τους Τουρκοκύπριους. Φυσικά, ποια βήματα πρέπει να γίνουν, ποια πρόσθετα όπλα θα έρθουν ή θα ενισχυθούν, όλα αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι στρατιώτες μας, ήδη τα αξιολογούν. Όλα όσα κάναμε μέχρι σήμερα αρκούν για να αμυνθούμε στο νησί. Πρέπει όμως να αντιδράσουμε σε αυτή την απόφαση των ΗΠΑ με ένα συγκεκριμένο βήμα. Πρέπει να δείξουμε στους φίλους, στους εχθρούς μας και σε όλους ότι δεν υπάρχει πλέον Τουρκία που να υποτάσσεται στις αποφάσεις που παίρνουν άλλοι».

«Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να περιμένει με δεμένα τα χέρια»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τέλος είπε ότι η χώρα μας παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων για το καθεστώς των νησιών λέγοντας ξεκάθαρα ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης, η κυριαρχία τους θα αμφισβητηθεί.
«Τώρα αυτά τα νησιά, μερικά από αυτά… μιλάω για τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά… τα νησιά όπου παραβίασε η Ελλάδα (τις συνθήκες). Κάποια από αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Είμαστε συμβαλλόμενο μέρος αυτής της Συνθήκης. Κάποια άλλα δόθηκαν με την Συνθήκη των Παρισίων το 1947. Και δεν είμαστε μέρος αυτής της Συνθήκης. Αλλά δεν έχει σημασία αν η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος ή όχι. Γιατί υπεγράφησαν αυτές οι συμφωνίες; Υπεγράφησαν για την εδραίωση της ειρήνης. Και ως συνθήκες ειρήνης, έδωσαν αυτά τα νησιά στην Ελλάδα με την εξής λογική: “Εντάξει. Αυτά σου δόθηκαν. Αλλά δεν μπορείς να τα εξοπλίσεις”. Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει αυτά τα νησιά στη δεκαετία του 1960. Πρώτα το διέψευσε και μετά, μετά την ειρηνευτική μας επιχείρηση στην Κύπρο, δήλωσε πως “Υπάρχει απειλή για εμάς. Γι’ αυτό τα εξοπλίζουμε”. Φυσικά η παραβίαση του καθεστώτος ξεκίνησε από εκείνες τις μέρες. Εμείς γράψαμε επιστολή στον ΟΗΕ ενάντια σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας με τα οποία παραβιάζεται το καθεστώς των μη εξοπλισμένων νησιών. Εμείς είπαμε: “Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό αυτές τις Συνθήκες. Επομένως, εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών”. Αντί να δώσει νομική απάντηση, η Ελλάδα άρχισε να λέει ότι “η Τουρκία παραβιάζει και απειλεί την κυριαρχία μας”. Ωστόσο, υπάρχει συμφωνία. Η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τις Συνθήκες. (Η Ελλάδα) απάντησε οκτώ μήνες αργότερα. Φυσικά, εμείς γράψαμε ανταπάντηση. Η Ελλάδα έδωσε δύο απαντήσεις. Και οι δύο ήταν αδύναμες, ατροφικές, συνιστούσαν πολιτική δημαγωγία. Από άποψη διεθνούς δίκαιου, ήταν πολύ αδύναμες. Πρόσφατα καθίσαμε με τους δικηγόρους για την 3η επιστολή μας και για άλλη μια φορά προβάλαμε με έντονο τρόπο τα νομικά μας επιχειρήματα, ενώ περιγράφουμε την αστεία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Όπως είπα πριν από λίγο, αυτό είναι που στην πραγματικότητα τρελαίνει την Ελλάδα. Η Τουρκία παρουσιάζει ψυχρά, νομικά επιχειρήματα.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα λέει: “Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Ειρηνευτική Συνθήκη των Παρισίων του 1947”. Το ζήτημα δεν είναι αν η Τουρκία είναι μέρος ή όχι. Σας δόθηκαν τότε. Οι Ιταλοί τα έδωσαν. Αλλά έβαλαν όρους. Κι εσείς έχετε υπογράψει. Για ποιόν τα στρατιωτικοποιείτε; Τα στρατιωτικοποείτε εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα τα εξοπλίζετε. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ειρήνης. Αν παραβιάσεις αυτόν τον όρο, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να περιμένει με δεμένα τα χέρια. Εντωμεταξύ, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές, οι ΗΠΑ έφτιαξαν αυτά τα σημεία στρατιωτικής συσσώρευσης με διαφορετικές δικαιολογίες: “Για τη Ρωσία. Για το μέρος. Εξαιτίας αυτού του λόγου. Υπάρχει ενέργεια, υλικό LNG …”. Αλλά οι εικόνες δεν λένε αυτό. Τέλος, και τα τεθωρακισμένα οχήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα… Τα αεροπλάνα μας τα εντόπισαν. Ενοχλήθηκαν πολύ από αυτό. Είναι ενοχλημένοι που γνωρίζουμε κάθε βήμα που κάνουν. Έφεραν κάποια (τεθωρακισμένα) σε αυτά τα νησιά, παραβιάζοντας το καθεστώς των αφοπλισμένων νησιών. Το εντοπίσαμε και αυτό. Φυσικά, δεν θα το αφήσουμε (θα το παρακολουθούμε). Αμέσως καλέσαμε τους Πρέσβεις της Ελλάδας και της Άγκυρας (sic, ενν. των ΗΠΑ) στο υπουργείο μας. Και κάναμε τις απαραίτητες διαμαρτυρίες. Από εδώ και πέρα θα κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση