ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το πλήγμα και το αντίδοτο με τέσσερις παρεμβάσεις

Να ανακτήσει την ατζέντα της ασφάλειας με αλλαγές στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

Kathimerini.gr

Κωστής Π. Παπαδιόχος

Διπλό πλήγμα, για το οποίο από το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχεδιάζεται διπλή παρέμβαση, δέχθηκε η εικόνα της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα μετά τις αλλεπάλληλες «αστοχίες» της κρατικής μηχανής σε περιπτώσεις όπως η έκρηξη πυρομαχικών στην Αγχίαλο, η παρατεταμένη δράση διακινητών στην Εγνατία Οδό και η δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και την ανάδειξη μακρόχρονων παθογενειών, που πάντως δεν αντιμετωπίστηκαν κατά την προηγούμενη τετραετία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καταπάτηση των παραλιών της χώρας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως το τοπίο που έχει διαμορφωθεί είναι πολλαπλά προβληματικό σε σχέση με τις διακηρύξεις της Ν.Δ. μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής, αλλά και έναντι των «στάνταρ» που το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου είχε επιτύχει τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, όπως λέγεται:

• Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στόχο της δεύτερης τετραετίας τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» της χώρας. Ομως, λίγες εβδομάδες αργότερα, ο στόχος αυτός εμφανίζεται εξαιρετικά μακρινός, όταν η κοινή γνώμη διαπιστώνει πως σε ένα από τα πλέον κομβικά στρατόπεδα της χώρας δεν έχουν τηρηθεί οι στοιχειώδεις κανόνες πυρασφάλειας, αλλά και την αλυσίδα λαθών της ΕΛ.ΑΣ., που οδήγησαν στα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

• Επιπροσθέτως, το πλήγμα καθίσταται ισχυρότερο, καθώς τα τεράστια κενά στην εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής αναδείχθηκαν ακριβώς στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας. Εναν χώρο, δηλαδή, που αποτελούσε πεδίο υπεροχής της κυβέρνησης έναντι των πολιτικών της αντιπάλων και η ίδια είχε καταγράψει ως σταθερή προτεραιότητα τόσο κατά τα προηγούμενα χρόνια όσο και ενόψει της νέας πολιτικής περιόδου, ενώ μάλιστα είχαν προηγηθεί τα «ήξεις αφήξεις» αναφορικά με την τύχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Οι εξηγήσεις

Στο κυβερνητικό παρασκήνιο οι συζητήσεις για τα φαινόμενα αδράνειας –αλλά και τα πολιτικά «φάλτσα», όπως κατεγράφησαν με τις υποθέσεις, μεταξύ άλλων, των κ. Μηταράκη και Πατούλη– είναι πολλές. Παρότι αναγνωρίζεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν και εσφαλμένες επιλογές προσώπων, πολλοί εκτιμούν πως καθοριστικό ρόλο έχουν, ίσως, διαδραματίσει δύο άλλοι παράγοντες: πρώτον, η μετεκλογική «ευφορία» σε συνδυασμό με τη θερινή ραστώνη. Μια σειρά από στελέχη της κρατικής μηχανής αποτελούν επιλογές της κυβέρνησης και ενδεχομένως με την ανανέωση της θητείας της ένιωσαν «ασφαλείς» για την παραμονή στη θέση τους, με αποτέλεσμα να επέλθει χαλάρωση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δεύτερον οι υπουργοί, παρότι έμπειροι, αφού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε κατά τη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού σχήματος τη λογική του rotation, είναι λογικό στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων τους να αναζητούν τα «πατήματά» τους και να μην έχουν πλήρη εικόνα του χώρου ευθύνης τους, με αποτέλεσμα οι μηχανισμοί ελέγχου να είναι ενδεχομένως λιγότερο αποτελεσματικοί.

Οι κινήσεις

Σε κάθε περίπτωση, απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι να υπάρξουν τόσο άμεσες όσο και μεσοπρόθεσμες κινήσεις αντιμετώπισης των παθογενειών, που ανέδειξαν κυρίως οι υποθέσεις της Αγχιάλου και της Νέας Φιλαδέλφειας. Σε σχέση με τα στρατόπεδα της χώρας, ήδη δρομολογείται η επαναξιολόγηση και όπου απαιτείται η αναθεώρηση των σχεδίων πυρασφάλειας. Αναφορικά με τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. μεταδίδεται πως το ντόμινο των καρατομήσεων των υπευθύνων για το αιματηρό φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν δεν θα σταματήσει εδώ. Οπως αναφέρεται, τις επόμενες 15-20 ημέρες η εν εξελίξει ΕΔΕ θα έχει ολοκληρωθεί και οι όποιες πρόσθετες ευθύνες διαπιστωθούν θα αποδοθούν άμεσα. Πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, τα τραγικά γεγονότα της περασμένης Δευτέρας δεν πρόκειται να αποτελέσουν το όχημα για ευρύτερες ανακατατάξεις στην ιεραρχία στον χώρο της αστυνομίας.

Σε δεύτερο χρόνο, για το «τετράπτυχο» ασφάλεια στρατοπέδων, λειτουργία ΕΛ.ΑΣ., οπαδική βία και συνολική λειτουργία του κράτους θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις.

• Στο πλαίσιο του ΥΕΘΑ αποτελεί ειλημμένη απόφαση από τον Νίκο Δένδια να αναζητηθούν πόροι προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά.

• Αναφορικά με την ΕΛ.ΑΣ., στο μικροσκόπιο του Γιάννη Οικονόμου βρίσκεται ήδη ο τρόπος λειτουργίας της διοικητικής της πυραμίδας. Οπως φάνηκε και από το χρονικό από την είσοδο των Κροατών χούλιγκαν μέχρι τη δολοφονία του 29χρονου, υπήρξε μια αλυσίδα εντολών μέσα από πολλαπλά φίλτρα, με αποτέλεσμα αυτές να δίδονται με καθυστέρηση, αλλά και χωρίς την απαιτούμενη σαφήνεια.

• Στο μέτωπο της οπαδικής βίας, το νομικό οπλοστάσιο όπως αναθεωρήθηκε μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη θεωρείται περισσότερο από επαρκές. Ομως, θα αναληφθούν άλλες δύο πρωτοβουλίες: συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί πως όσοι καταδικάζονται για σοβαρά αδικήματα, περιλαμβανομένης της οπαδικής βίας, συχνά δεν εκτίουν καθόλου ή εκτίουν πολύ μικρό μέρος της ποινής τους, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες ποινές να μη λειτουργούν αποτρεπτικά. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, λοιπόν, o υπ. Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα προωθήσει, ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, την αναθεώρηση των άρθρων 99 και 100 του Π.Κ. ώστε οι ποινές που επιβάλλονται να μην είναι «εικονικές».

• Παράλληλα, με δεδομένο ότι πλέον η οπαδική βία εκδηλώνεται εκτός αθλητικών χώρων, ο αναπληρωτής υπ. Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης εισηγείται την αστυνόμευση των «γηπέδων του Διαδικτύου». Με άλλα λόγια, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να παρακολουθεί συστηματικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται από τους χούλιγκαν προκειμένου να οργανώνουν έκνομες ενέργειες ή μεταξύ τους συγκρούσεις.

Επίσης, έπειτα από σειρά επαφών που είχε με τον επικεφαλής της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση μαζί του την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη στην οποία προσκλήθηκαν οι επικεφαλής των μεγάλων ΠΑΕ. Στόχος της κυβέρνησης είναι πέραν της αξιοποίησης της «τεχνογνωσίας» της UEFA να διασφαλιστούν η εφαρμογή του νόμου για την οπαδική βία σε όλες του τις πτυχές και η διεξαγωγή του νέου πρωταθλήματος σε «ήρεμα νερά».

Τέλος, μεσοπρόθεσμα, η κυβέρνηση επενδύει και στον νέο νόμο για το επιτελικό κράτος που προετοιμάζουν η υπ. Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο υπ. Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, καθώς θα εμπεριέχει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, ενώ, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, διαρκής θα είναι η «μάχη της νομιμότητας» σε όλα τα μέτωπα, από τη διασφάλιση των ελεύθερων χώρων στις παραλίες και την πάταξη της αισχροκέρδειας μέχρι την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση