ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Μέγαρο των ανασχηματισμών

Το χρονικό των συνεχών αλλαγών στο πρωθυπουργικό επιτελείο από το 2019 - Πώς μοιράζονται οι ρόλοι σήμερα

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Αν ρίξει κάποιος μια απλή ματιά στο «πρώτο» επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου το καλοκαίρι του 2019, θα διαπιστώσει πως το 50% των προσώπων που το στελέχωναν τότε δεν είναι πλέον εκεί. Η ανανέωση είναι ευρύτερη από την αντίστοιχη που έχει επιχειρηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, όπου τα πρόσωπα παραμένουν, ακόμη κι όταν αλλάζουν χαρτοφυλάκια. Οι «ανασχηματισμοί» του Μαξίμου είναι μικροί και συνεχείς.

Το 50% όσων στελέχωσαν το πρώτο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από πέντε χρόνια δεν βρίσκεται πλέον στο Μαξίμου

Ο επιτελάρχης

Η θέση δίπλα στον πρωθυπουργό στο ισόγειο του νεοκλασικού της Ηρώδου Αττικού αποδεικνύεται ηλεκτρική καρέκλα. Από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2022, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, εκεί βρισκόταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο ισχυρός άνδρας του Μαξίμου, που αποχώρησε με κρότο, έδωσε τη θέση του στον Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος την κράτησε έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και παραιτήθηκε λόγω της γνωστής επίσκεψης σε οικία επιχειρηματία. Την ίδια ώρα και η μία εκ των δύο θέσεων του υπουργού Επικρατείας αποδεικνυόταν το ίδιο επισφαλής μετά το «σταθερό» ξεκίνημα του Γιώργου Γεραπετρίτη. Η αποχώρηση του νυν ΥΠΕΞ μετά τις εκλογές του 2023 άφησε τη θέση στον Σταύρο Παπασταύρου, που παρέμεινε ωστόσο λιγότερο από ένα χρόνο. Η ταυτόχρονη αποχώρησή του μαζί με τον Μπρατάκο έφερε στο Μαξίμου τον Μάκη Βορίδη (ο οποίος ήταν ήδη υπουργός Επικρατείας με έδρα τη Ζαλοκώστα) και την αναβάθμιση του Στέλιου Κουτνατζή σε θέση γενικού γραμματέα, με τις αρμοδιότητες όμως να είναι ρευστές. Το δίδυμο Βορίδη – Κουτνατζή θα μοιραζόταν τις αρμοδιότητες Παπασταύρου, ενώ η θέση του Μπρατάκου «μοιράστηκε» μεταξύ του αναβαθμισμένου Θανάση Νέζη και της Ελένης Σχινά που ανέλαβε διευθύντρια του ιδιαιτέρου γραφείου του πρωθυπουργού. Οι ρόλοι που είχαν θολώσει μετά την αιφνίδια αποχώρηση των Μπρατάκου – Παπασταύρου επανήλθαν σε πιο ξεκάθαρο πλαίσιο με την είσοδο στον τελευταίο ανασχηματισμό του Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος διαδέχεται τους Δημητριάδη και Μπρατάκο στη θέση του chief of staff.

O πρώτος που είχε αναλάβει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού το 2019 ήταν ο Κωνσταντίνος Ζούλας, που είχε τον ίδιο ρόλο και στην Πειραιώς όσο η Ν.Δ. ήταν αντιπολίτευση. Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2019 αποχωρεί για να αναλάβει την ΕΡΤ, με τον Δημήτρη Τσιόδρα να τον διαδέχεται και να παραμένει μέχρι την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Πλέον, τη θέση του επικεφαλής αναλαμβάνει ο Πάνος Αμυράς, που θα έχει τον τίτλο του γενικού διευθυντή Τύπου, καθώς οι μέχρι πρότινος αναπληρωτές του κ. Τσιόδρα, Χρήστος Ζωγράφος και Γιώργος Ευθυμίου, αναβαθμίστηκαν αμφότεροι.

Και στον τομέα της διπλωματίας οι αλλαγές στο Μαξίμου ήταν αρκετές. Η πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019 το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού και εγκαταστάθηκε στο υπόγειο του Μαξίμου, από το οποίο αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2020 για να μετακομίσει στην Ουάσιγκτον ως πρέσβειρα της Αθήνας στις ΗΠΑ. Τη διαδέχθηκε η κ. Ελένη Σουρανή, η οποία, μάλιστα, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ανέλαβε και άλλες αρμοδιότητες, καθώς ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μητρόπουλος, σύμβουλος επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων του κ. Μητσοτάκη, αποχωρούσε. Η κ. Σουρανή έφυγε και αυτή με τη σειρά της τον Ιούνιο του 2021 για τη Ρώμη και τη θέση της κατέχει μέχρι σήμερα η Αννα Μαρία Μπούρα.

Το γραφείο του εκπροσώπου στον πρώτο όροφο του Μαξίμου ήταν πάντα στο επίκεντρο των κυβερνητικών κλυδωνισμών. Ο Στέλιος Πέτσας κάθισε πίσω από το πόντιουμ για 18 μήνες και έδωσε τη θέση του στον Χρήστο Ταραντίλη, που «άντεξε» για λίγες μόνον ημέρες. Η εσπευσμένη αποχώρησή του αναβάθμισε την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη για σχεδόν επτά μήνες στη θέση του εκπροσώπου, μέχρι που τη διαδέχθηκε ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κατάφερε να μείνει στη θέση αυτή για 20 μήνες. Ο Παύλος Μαρινάκης βρίσκεται στη βιτρίνα της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο, χωρίς αναταράξεις.

Οι αμετακίνητοι

Σε αυτό το διάστηματων 5 ετών υπάρχουν συνολικά οκτώ πρόσωπα που δεν έχουν φύγει ποτέ από το Μαξίμου. Στην κορυφή, ο ένας εκ των δύο υπουργών Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο οποίος, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της θητείας του αναβαθμίστηκε από υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ενώ αντίστοιχα και ο στενός συνεργάτης του, Θανάσης Κοντογεώργης, προήχθη από γενικός γραμματέας σε υφυπουργός. Ο κ. Σκέρτσος, μάλιστα, έχει δύο γραφεία και στον πρώτο όροφο του Μαξίμου και, εσχάτως, στο Μέγαρο Μποδοσάκη. Το γραφείο του Μαξίμου το μοιράζεται με τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος επίσης διατηρεί δεύτερο γραφείο στη Ζαλοκώστα.

Αμετακίνητη και χωροταξικά στο υπόγειο του Μαξίμου και ως προς το αντικείμενό της είναι η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάππη. Η κ. Πελώνη, επίσης, είναι από το 2019 στο Μέγαρο, έχοντας όμως μετακομίσει πλέον από τον πρώτο στο υπόγειο, καθώς από το επικοινωνιακό επιτελείο, έχει αναλάβει πλέον ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας. Από την άλλη ο Θάνασης Νέζης, ο πιο παλιός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αναβαθμίστηκε πρόσφατα από σύμβουλο σε υπεύθυνο επικοινωνίας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την επτάδα συμπληρώνουν ο Χρήστος Ζωγράφος και ο Γιώργος Ευθυμίου που από αναπληρωτές διευθυντές προήχθησαν σε διευθυντή Γραφείου Τύπου ο πρώτος και διευθυντή Γραφείου Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων ο δεύτερος. Τέλος, ο Αλέξης Πατέλης έχει από το 2019 σταθερά τη θέση του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, όπως και ο λογογράφος Γιάννης Βλαστάρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση