ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το βραχυκύκλωμα των τάσεων

Οι εσωκομματικές ομάδες ρευστοποιούνται, ενώ «κλειδώνουν» οι υποψηφιότητες του Νίκου Παππά και της Εφης Αχτσιόγλου

Αντώνης Αντζολέτος

Το δίλημμα «Αριστερά ή Κέντρο», οι αποκλίνουσες στρατηγικές, το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου προέδρου και η ονοματολογία για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που στην Κουμουνδούρου έχει φέρει τα πάνω κάτω. Οι τάσεις βρίσκονται στα χαρακώματα, προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ και σε μεγάλο βαθμό δεν αναγνωρίζονται. Παρά τη συντριπτική ήττα, στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν το πρόσωπο που «θα μπορέσει να κερδίσει τον Μητσοτάκη». Ενα στέλεχος που πρώτα θα γοητεύσει, όπως ο Αλέξης Τσίπρας το 2008, και μετά θα προκαλέσει «σεισμό» ακολουθώντας το πρότυπο του 2012. Εγχείρημα ιδιαιτέρως δύσκολο μετά τις 23 μονάδες διαφορά με τις οποίες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία. Στις τάξεις της πλειοψηφίας δύσκολα μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το 75% υπεροχής που της έδωσε το προηγούμενο συνέδριο. Η «Κίνηση Μελών» σπαράσσεται, με τον Χρήστο Σπίρτζη να έχει αυτονομηθεί επιχειρώντας να συσπειρώσει ένα κομμάτι των πασοκογενών, φέροντας κοντά του τη «ΡΕΝΕ» των Αντώνη Κοτσακά, Πάνου Ρήγα, Νίκου Σκορίνη και Χάρη Τσιόκα. Ποια είναι η επιχειρηματολογία τους; Πως η πολιτική πρέπει να προσδιορίσει τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα την πολιτική. Το ερχόμενο Σάββατο ο Χρήστος Σπίρτζης θα επαναφέρει στο τραπέζι της Κεντρικής Επιτροπής την πρότασή του η εκλογή του προέδρου να γίνει μετά τον Νοέμβριο, ταυτόχρονα με το έκτακτο συνέδριο. Με αυτή τη γραμμή δεν συμφώνησαν στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία άλλα στελέχη των «προεδρικών», μεταξύ αυτών ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης. Δεν είπαν «ναι» ούτε στη γραμμή της «Ομπρέλας» που βιαζόταν για εκλογές μέσα στον Ιούλιο, αλλά ούτε στην πρόταση για «καλό Δεκέμβρη και βλέπουμε», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Αλληλοκαρφώματα

Το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει ο Νίκος Παππάς για το συγκεκριμένο θέμα στις 15 του μηνός. Από τις συσκέψεις που έχουν κάνει στην «Κίνηση Μελών», ο πρώην υπουργός φέρεται να προκρίνει τη συνεννόηση προκειμένου να βρεθεί η λύση που να ικανοποιεί τους πάντες. Θα είναι δύσκολο οι ισορροπίες να αλλάξουν και οι ημερομηνίες που έχουν αποφασισθεί για διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου να μετατεθούν. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι απίθανο. Οσο οι μέρες περνούν τόσο η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά «κλειδώνει». Την Παρασκευή η «Κίνηση Μελών» είχε νέα σύσκεψη και όλα οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Επιθυμεί να εκπροσωπεί τη διεύρυνση που αποφάσισε το συνέδριο του Απριλίου του 2022. Οσοι τον στηρίζουν λένε «όχι» στην αναδίπλωση που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στη «ριζοσπαστική του γωνία», η οποία συνεπάγεται ραγδαία μείωση των ποσοστών του. «Καρφώνοντας» το οικονομικό επιτελείο που βρίσκεται απέναντί του στην κούρσα της διαδοχής, μέλη της «Κίνησης Μελών» τονίζουν πως «το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ είναι η άλλη όψη της υπερφορολόγησης».

Είναι φανερό πως στην πλειοψηφία αιφνιδιάστηκαν. Δεν περίμεναν την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και είχαν επαναπαυθεί. Κάποιοι μέσα στους «προεδρικούς» αισθάνονται αμήχανα από την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά γνωρίζοντας πως η Ν.Δ. θα εκμεταλλευθεί πολιτικά την ταραχώδη τετραετία που πέρασε, στοχοποιώντας τόσο τον ίδιο όσο και τη Ρένα Δούρου. Η τέως περιφερειάρχης Αττικής πολύ σύντομα θα καταλήξει στις αποφάσεις της. Για κάποιους η πλειοψηφία θα είχε «λυμένα τα χέρια» αν ο Κώστας Ζαχαριάδης είχε καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για τη Βουλή. Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις των Ν. Παππά και Ρ. Δούρου, δεν μπορεί να αποκλειστεί η κάθοδος του Παύλου Πολάκη ως «ημιαυτόνομη» κίνηση που θα επιχειρήσει να καταγράψει τη δύναμή του στο κόμμα.

Ο Τσακαλώτος

Για την «Ομπρέλα» των Ν. Βούτση, Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη, Δ. Βίτσα κ.ά., που συνεδρίασε διαδικτυακά για τρεις ημέρες με τη συμμετοχή περίπου 1.000 στελεχών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι το πρόσωπο με το διεθνές κύρος, δοκιμασμένο πολιτικά και κυβερνητικά, που μπορεί σίγουρα να κάνει τη διαφορά. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε την πρώτη ημέρα σε ένα από τα ιντερνετικά γκρουπ που σχηματίστηκαν, ωστόσο δεν έχει πει το τελικό «ναι». Δευτέρα ή Τρίτη θα έχει λάβει την τελική του απόφαση. «Αν κατέβει, θα το κάνει για να κερδίσει την προεδρία», τόνιζε στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην «Κ», καθώς θα απευθυνθεί και σε ανθρώπους που βρίσκονται εκτός της τάσης. Στην «Ομπρέλα» το κλίμα είναι πολύ καλό και ετοιμάζουν ένα ιδεολογικοπολιτικό κείμενο θέσεων. Κάνοντας έναν απολογισμό αναδεικνύουν την προγραμματική σαφήνεια που έλειπε την προηγούμενη τετραετία, τις αποσπασματικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν και την κακή διαχείριση της απλής αναλογικής.

Στη νέα τάξη πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί στο επίπεδο των τάσεων, η κίνηση των «6+6» των Νάσου Ηλιόπουλου και Δημήτρη Τζανακόπουλου είναι σαφές πως βρίσκεται πιο κοντά στην «Ομπρέλα», υποστηρίζοντας όμως το δίδυμο Αχτσιόγλου – Χαρίτση.

Το δίδυμο και η πλατφόρμα

Η «Κ» εδώ και μέρες είχε αναφερθεί στον κοινό βηματισμό της Εφης Αχτσιόγλου με τον Αλέξη Χαρίτση, αλλά και στην «Πλατφόρμα θέσεων» που ετοιμάζουν τα δύο στελέχη. Τα σημάδια και η κινητικότητα που υπάρχει οδηγούν στο συμπέρασμα πως η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εργασίας «κλειδώνει». Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» μιλούν για τηλεφωνήματα που έχει κάνει η κ. Αχτσιόγλου σε στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις, αλλά και να σφυγμομετρήσει την κάθοδό της στις εσωκομματικές εκλογές. Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, ενώ από τους πασοκογενείς φέρεται να έχει ήδη συνομιλήσει με τον Γιάννη Ραγκούση. Η Εφη Αχτσιόγλου έχει συμπάθειες σε πολλές πτέρυγες του κόμματος και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων για την επόμενη ημέρα στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη εκτιμούν πως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δώσει προοπτική σε κοινωνικές δυνάμεις, όπως οι νέοι και οι εργαζόμενοι, καθώς και να συμβάλει στη συσπείρωση δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών. Τι βλέπουν από τη διαφαινόμενη υποψηφιότητά της; Τη διάθεση για άσκηση συγκροτημένης προγραμματικής αντιπολίτευσης με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και σύγχρονο λόγο. «Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Εφη με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της», ανέφερε στέλεχος της «Ομπρέλας» στην «Κ», εκτιμώντας πως στις αρχές της εβδομάδας θα διαλυθούν τα σύννεφα που υπάρχουν. Είναι σαφές πως η απόφαση που θα λάβει ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξαρτάται έως ένα βαθμό από τον τρόπο που θα τοποθετηθεί η Εφη Αχτσιόγλου.

Το «πόκερ» αναμένεται να είναι σκληρό. Η πλειοψηφία επικεντρώνεται στην επαναπροσέγγιση του μετριοπαθούς Κέντρου που είναι απαραίτητο για την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας. Η «Ομπρέλα» θα στοχεύσει στην επικράτηση μιας αριστερής κυβερνώσας πλειοψηφίας χτυπώντας «καμπανάκι» για τα δύο κόμματα της άκρας Δεξιάς που μπήκαν στη Βουλή. Για τους υποστηρικτές της Εφης Αχτσιόγλου, τυχόν αναμέτρησή της στην εκλογική κούρσα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα βγάλει από πάνω της την «ταμπέλα» της εκπροσώπου της αριστερής πτέρυγας.

Το αουτσάιντερ

Επιτελικά στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως τρεις με τέσσερις δυνατές υποψηφιότητες θα δώσουν ένα μήνυμα σύνθεσης, ενότητας και δημοκρατικών διαδικασιών, που ήταν το ζητούμενο τα προηγούμενα χρόνια. Οσοι φοβούνται πως «αν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στη Βουλή, τότε αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης» δεν είχαν δει από την αρχή με καλό μάτι μια πιθανή υποψηφιότητα του Διονύση Τεμπονέρα. Το νεαρό στέλεχος, πάντως, είναι γεγονός ότι με τις παρεμβάσεις του έχει αφήσει το αποτύπωμά του κάνοντας μια καλή εγγραφή για το μέλλον. Αναμένεται άλλωστε με ενδιαφέρον η νέα τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή. Υπάρχει κάποια άλλη υποψηφιότητα-έκπληξη; Ο Νίκος Φαραντούρης φέρεται να δέχθηκε κάποιες κρούσεις με το βλέμμα στραμμένο στο ισχυρό βιογραφικό του ως πανεπιστημιακού και στο κεντρώο προφίλ του, χωρίς όμως να καταγραφεί κάποιο ρεύμα που να τον βάζει στην κούρσα διαδοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση