Kathimerini.gr
Γράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου
Εκλογές δεν είναι μόνο η Ευρώπη, η οικονομία και η εξωτερική πολιτική. Είναι και η διαχείριση των περιφερειακών δυσφοριών και προσδοκιών, που επηρεάζουν τοπικά, αλλά καθοριστικά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Στην περιφέρεια υπάρχουν θέματα που δεν τα πιάνουν τα ραντάρ της Αθήνας, τα οποία κυριαρχούν στον προεκλογικό ανταγωνισμό. Απόδειξη ότι τα «μπλοκάκια» των υπουργών, που έχουν επιφορτιστεί με εξορμήσεις στην επαρχία, είναι γεμάτα από τοπικά προβλήματα, αλλά και εσωκομματικά βραχυκυκλώματα τοπικής εμβέλειας. Η «Κ» κοίταξε τις σημειώσεις τους και σας τις παρουσιάζει.
Αν. Μακεδονία – Θράκη
Στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη ο Ρουμελιώτης Χρήστος Σταϊκούρας έρχεται αντιμέτωπος με ζητήματα «ζωτικής σημασίας» για την περιοχή, η οποία δημογραφικά φθίνει. Η Ν.Δ. έχει νέους αντιπάλους να αντιμετωπίσει: ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, προσωπικός φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη από το παλιό «ορθόδοξο» ΠΑΣΟΚ, είναι απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ οι δύο μουσουλμάνοι δήμαρχοι Ιμάμ Τζανέρ και Αχμέτ Ριτβάν κινούνται «μονομπλόκ» υπέρ του μειονοτικού κόμματος.
Δυτική Μακεδονία
Στη Δυτική Μακεδονία, την οποία έχει «αναλάβει» ο Αδωνις Γεωργιάδης, επικρατεί το γενικευμένο αίσθημα εγκατάλειψης, αλλά και το γνωστό θέμα της πράσινης μετάβασης που «γίνεται χωρίς σχέδιο», όπως λένε πολλοί. Πρόκειται για περιφέρεια όπου η Νίκη και ο Κυριάκος Βελόπουλος έχουν πολύ υψηλά ποσοστά, που χρήζουν αντιμετώπισης. Η τάση αυτή εκφράζεται από τον υπερσυντηρητικό μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, Παύλο.
Κεντρική Μακεδονία
Πηγαίνοντας στην Κεντρική Μακεδονία ο Νίκος ∆ένδιας δεν έχει να αντιμετωπίσει σκληρούς μητροπολίτες, αλλά κυρίως δύο θέματα. Πρώτον, τις εσωτερικές έριδες μεταξύ των βουλευτών. Οπου εκλέγονται πολλοί, όπως στη συμπρωτεύουσα, τόσο πιο πολύπλοκη γίνεται η κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές στρατηγικές που συγκρούονται μεταξύ τους. Και δεύτερον, την αναμονή για την υλοποίηση μεγάλων έργων που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Μια περιοχή, πάντως, που θέλει μεγάλη προσοχή είναι η Δυτική Θεσσαλονίκη, συντηρητική, λαϊκή, με μεγάλα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης.
Πελοπόννησος
Ο Μάκης Βορίδης στην Πελοπόννησο θα πρέπει να δώσει και τη μάχη των πορτοκαλιών. Η εισαγωγή πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της Ε.Ε., έχει ρίξει τις τιμές των ελληνικών πορτοκαλιών και έχει ενοχλήσει παραγωγούς σε Αργολίδα, Λακωνία και Κορινθία. Ο κ. Βορίδης, ως πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει το know how να χειριστεί το θέμα. Στην Πελοπόννησο υπάρχει και ένα ζήτημα ανάλογο με τη Δυτ. Μακεδονία στη Μεγαλόπολη, καθώς η περιοχή ζει από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Τέλος, ένα ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος έχει συχνά αιχμηρή γραμμή.
Βόρειο Αιγαίο
Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ο «περιφερειάρχης» Δημήτρης Καιρίδης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ιδιαίτερο πολιτικό τοπίο. Από τη μια πρόκειται για τη μόνη περιφέρεια της χώρας όπου και οι 6 βουλευτές όλων των κομμάτων –Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ– έχουν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτό το στοιχείο καταδεικνύει τις συντηρητικές «άμυνες» των κοινωνιών αυτών, οι οποίες άλλωστε εκλέγουν περιφερειάρχη τον δεξιότατο Κώστα Μουτζούρη με το αντιμεταναστευτικό λάβαρο. Σ’ αυτόν τον τομέα, πάντως, η κυβέρνηση έχει πάρει πολύ καλό βαθμό, ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα. Ταυτόχρονα η Αριστερά –κυρίως το ΚΚΕ– είναι πιο δυνατή από κάθε άλλο σημείο της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι πως στο μεγαλύτερο νησί, τη Λέσβο, πλησίασε στις εκλογές του 2023 το 15%, ενώ στην Ικαρία το ΚΚΕ είναι πρώτο με διαφορά με σχεδόν 36%. Η αντίφαση αυτή μόνο εύκολη δεν είναι και απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς από την κυβέρνηση, καθώς η χαλαρή ψήφος μπορεί εύκολα να ξεχειλώσει είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά.
Στερεά Ελλάδα
Στην περιφέρεια υπάρχουν πολλές μικρές εστίες θεμάτων που καλείται να λύσει η Σοφία Ζαχαράκη. Η διαμάχη Θήβας και Λιβαδειάς για το πρωτοδικείο είναι ένας τοπικός πόλεμος που περισσότερο θυμίζει την έχθρα που είχαν οι πόλεις – κράτη στην αρχαιότητα, παρά 2024. Η Θήβα έχει σηκώσει επανάσταση, καθώς το πρωτοδικείο της «υπερέχει» και δεν μπορεί να μεταφερθεί στη Λιβαδειά. Οι δύο ίσες πληθυσμιακά πόλεις είναι επί ποδός, με τα σκάγια να πέφτουν αναπόφευκτα πάνω στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ αποτελεί για την περιοχή ωρολογιακή βόμβα. Η κυβέρνηση έχει δώσει μια λύση με την πρόσληψη των απολυμένων σε δήμους και περιφέρειες, η γρατζουνιά ωστόσο έχει γίνει.
Δυτική Ελλάδα
Και στην Αιτωλοακαρνανία –Μεσολόγγι και Αγρίνιο– «σκοτώνονται» για τη μεταφορά του πρωτοδικείου. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη δυσαρέσκεια τους Μεσολογγίτες –που χάνουν το πρωτοδικείο– και τον δήμαρχο της πόλης σε ευθεία κόντρα με την κυβέρνηση. Στα θέματα που σιγοβράζουν στην περιοχή είναι και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς την κατάσταση επηρεάζει στην ίδια περιφέρεια ο σκληρός μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος ανήκει στο «παραδοσιακό μπλοκ» της Εκκλησίας, με επιρροές από τον ρωσικό παράγοντα.
Νότιο Αιγαίο
Στο Νότιο Αιγαίο η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου δεν έχει ιδιαίτερα θέματα, με εξαίρεση τη Ρόδο. Στο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου, τη Ρόδο, που έχει και τη μεγαλύτερη εκλογική απήχηση η Ν.Δ., υπάρχει ένας άγνωστος «εσωκομματικός» πόλεμος. Ο τέως δήμαρχος κ. Καμπουράκης, ο οποίος έχει έντονο επιχειρηματικό αποτύπωμα στο νησί, καθώς είναι μεγαλοξενοδόχος, δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη Ν.Δ., στην οποία «χρεώνει» την ήττα του στις τελευταίες εκλογές, κατηγορώντας την πως στήριξε τον νυν δήμαρχο, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος μιλάει πλέον με τα καλύτερα λόγια για τον Ανδρέα Λοβέρδο, δίνοντας την αίσθηση πως έχει αλλάξει στρατόπεδο. Η συγκεκριμένη διαμάχη έχει δημιουργήσει τοπική ανισορροπία, σε σημείο που την πυρόσβεση έχει αναλάβει κεντρικά το Μαξίμου.
Κρήτη
Οταν μιλάμε για Κρήτη μιλάμε για μια περιοχή με τα δικά της αυτόνομα χαρακτηριστικά. Στη Μεγαλόνησο θεωρούν μείζον θέμα την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, που προχωράει. Ο κ. Πιερρακάκης, ως αρμόδιος «περιφερειάρχης», έχει βρει την ευκαιρία να δώσει λύσεις σε θέματα που είναι των αρμοδιοτήτων του. Ενδεικτικά, στο Λασίθι που θεωρείται ο λιγότερο ανεπτυγμένος νομός, ο κ. Πιερρακάκης υλοποίησε –έπειτα από σχετική επιστημονική εισήγηση– το αίτημα να ενταχθούν τμήματα του πανεπιστημίου και σε άλλα πεδία, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών, ενώ στο Ρέθυμνο ο Δήμος Μυλοποτάμου εντάχθηκε στις δυσπρόσιτες περιοχές, ώστε να βρίσκονται πιο εύκολα καθηγητές στα σχολεία και να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της διαρροής μαθητών.