Kathimerini.com.cy
Αντώνης Αντζολέτος
Oσο οι μέρες περνούν, ο ενθουσιασμός της εγγραφής 40.000 νέων μελών στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε αγωνία για την επόμενη ημέρα. Το όνειρο της κυβερνώσας Αριστεράς απομακρύνεται, τα ποσοστά της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συρρικνώνονται και το προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη «γκριζάρει». Η Κουμουνδούρου περνάει μια υπαρξιακή κρίση, με την ηγεσία ασφυκτικά πιεσμένη να προχωράει σε διαγραφές, που επιταχύνουν τις διαδικασίες της διάσπασης. Η ανησυχία που υπάρχει αποτυπώθηκε στην «αλλαγή πλεύσης» που επιχειρεί να κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το που γύρισε από τις ΗΠΑ. Για να ηρεμήσει τα πνεύματα, την Πέμπτη συναντήθηκε με τη μετριοπαθή πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Εφη Αχτσιόγλου, και σε πολύ καλό κλίμα δεσμεύθηκε πολλές φορές πως θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος.
Οι σχεδιασμοί της «Ομπρέλας», βεβαίως, παραμένουν και οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται είναι πολλές. Στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον, με το κενό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η διάσπαση ενός πρόωρα κουρασμένου κόμματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι εξ ορισμού καταδικασμένη. Εχει όμως ένα μεγάλο ρίσκο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνουν την ευθύνη να ξεκινήσουν και πάλι από «τα υπόγεια», επιστρέφοντας στις εποχές που ο χώρος της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς βρισκόταν στη ζώνη του 4%-5%. Οι βαριές κουβέντες που έχουν ακουστεί αφήνουν λίγα περιθώρια για συμφιλίωση, παρά την κίνηση καλής θέλησης που προηγήθηκε από την προεδρική πλευρά. Είναι σαφές πως ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την εβδομάδα που πέρασε επίδειξη πυγμής. Στελέχη από το περιβάλλον του επιμένουν πως όσοι κινούνται «αντικαταστατικά», μόνο ζημιά προκαλούν στον ενωμένο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας ουσιαστικά τις επιδιώξεις αλλότριων κέντρων και αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων.
Το νέο κόμμα
Αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικά θετικό, που να ανατρέψει τις διεργασίες, η «Ομπρέλα» έχει δρομολογήσει τη συγκρότηση ενός καινούργιου σχήματος. Στις συνομιλίες της «Κ» με κορυφαία στελέχη της κατέστη σαφές πως ακόμη ψάχνουν τον σωστό χρόνο για να ανακοινώσουν την πρωτοβουλία τους, που θα περιλαμβάνει δύο παράλληλα βήματα:
– Αναγγελία της νέας κίνησης, που θα μετρηθεί για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές. Το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής αναζητείται μέσα από την «ομάδα Αχτσιόγλου», που πλέον έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και να συνομιλεί με τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης αποδοχής στον χώρο και στο κόμμα. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ήδη προχώρησε στη συγκρότηση ενός νέου «ρεύματος ιδεών» από κοινού με τη Διάνα Βουτυράκου.
– Δημιουργία μιας μικρής κοινοβουλευτικής δύναμης υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Χωρίς να υπολογίζεται η τριάδα Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Χαρίτση, στην «Ομπρέλα» εκτιμούν πως σε πρώτη φάση θα μπορούσαν έστω και πέντε πρόσωπα από τη σημερινή Κ.Ο. να ανεξαρτητοποιηθούν –την κατάλληλη στιγμή– και να δώσουν το νέο στίγμα. Θα ήταν επιθυμητό να βρεθεί κατευθείαν η δεκάδα που θα τους έδινε τα προνόμια μιας συγκροτημένης κοινοβουλευτικής ομάδας, ωστόσο δεν είναι προαπαιτούμενο που θα τους «φρενάρει» τα σχέδια. Ο προγραμματισμός της τάσης φαίνεται, σύμφωνα με τις πηγές της «Κ», να κατασταλάζει ως εξής:
– Αν δεν αλλάξει κάτι, η διάσπαση θα γίνει αρκετά νωρίτερα από το συνέδριο.
– Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί τη «μητέρα των μαχών», ωστόσο τα ερωτήματα που θα μπουν κατά τη συνεδρίαση δεν έχουν σχηματοποιηθεί ακόμη. Ολα αλλάζουν, άλλωστε, μέρα με τη μέρα.
– Ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς οι δημοσκοπήσεις και η δημόσια δράση του, όπως υποστηρίζουν, αποδομούν συνεχώς το προφίλ του. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι δυναμική και αξιολογείται συνεχώς.
– Ασκείται μία πίεση και προς την πλευρά της «ομάδας Αχτσιόγλου», με τον ισχυρισμό πως η παραμονή στο κόμμα μετά την έξοδο της «Ομπρέλας», την καθιστά «όμηρο του Πολάκη». Οσοι υποστήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου στον πρώτο γύρο των εκλογών εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν στο κόμμα, στην πρώτη πανελλαδική διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη το βράδυ. Σινιάλο αποχώρησης δεν δόθηκε, όμως το «ξυπνητήρι» των πρώην «6+6» χτύπησε.
Η Εφη Αχτσιόγλου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και επισήμανε προς τον πρόεδρο ότι «ο προσυνεδριακός διάλογος δεν μπορεί να προχωρήσει με προγραφές και διαγραφές».
Ο Στέφανος Κασσελάκης της απάντησε πως δεν θέλει να λογοκρίνει κανέναν, όμως πρέπει να μπουν κάποια όρια στις δημόσιες εμφανίσεις. Και το Γραφείο Τύπου θα καθορίζει από εδώ και στο εξής τα διαδικαστικά.
Οι συζητήσεις της «ομάδας Αχτσιόγλου» με άλλα στελέχη είναι καθημερινές και προετοιμάζουν τη συμβολή τους στον προσυνεδριακό διάλογο, δίνοντας έμφαση και στο πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να διαφωνούν με τις διαγραφές και να λένε «όχι» στη λογική των εκκαθαρίσεων, ωστόσο είναι δυσαρεστημένοι με τον δημόσιο λόγο που εκφέρουν στελέχη της «Ομπρέλας», όπως η ανακοίνωση του ονόματος του νέου κόμματος στον τηλεοπτικό αέρα. Θα διατηρήσουν χαμηλό προφίλ πυκνώνοντας τις παρεμβάσεις τους όποτε χρειάζεται.
Τα «κομπιουτεράκια»
Ακούστηκαν αρκετοί ψίθυροι την εβδομάδα που πέρασε για μετάθεση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Ο προγραμματισμός προβλέπει τη σύγκλησή της στις 11-12 Νοεμβρίου. Τα «κομπιουτεράκια» στα δύο στρατόπεδα έχουν πάρει φωτιά για το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες και οι ζυμώσεις που γίνονται είναι πολλές. Ο μαγικός αριθμός «151» αναζητείται από την εσωκομματική αντιπολίτευση, με την πλευρά της πλειοψηφίας να διαμηνύει πως έχει εξασφαλισμένες πολλές παραπάνω ψήφους. Και από την «Ομπρέλα» παραδέχονται πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, γι’ αυτό άλλωστε η σκέψη να κατατεθεί «μομφή» προς τον πρόεδρο είναι κάτι που μόνο σκεπτικισμό προκαλεί μέχρι στιγμής. Δεν θέλουν να δώσουν μια μάχη την οποία ξέρουν πως θα χάσουν. Η προσέγγιση που επιχείρησε ο Στέφανος Κασσελάκης προς το αντίπαλο στρατόπεδο ενδεχομένως να λειτουργήσει κατευναστικά. Σίγουρα δεν θα είναι καλό για τον νέο πρόεδρο να κερδίσει μια ψηφοφορία με ποσοστό γύρω στο 60%. Το υπόλοιπο 40% του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου θα συνεχίσει να τον αμφισβητεί. Πρόταση από πρόταση, όμως, διαφέρει. Αν ζητηθεί γνωμοδότηση για τις τέσσερις διαγραφές, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα για την πλειοψηφία. Πάνω από 60 μέλη υπολογίζεται πως πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» και γύρω στους 50 φέρεται να έχουν συνολικά η «ομάδα Αχτσιόγλου», η πρώην ΔΗΜΑΡ (15), η «Γέφυρα» (12) και ανένταχτα στελέχη όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.ά.