Του Ονασαγόρα
Το να ακούς λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων χαλάρωσης στα σχολεία, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οργανωμένους εκπαιδευτικούς να μιλούν για αλαλούμ και να δείχνουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ως υπεύθυνους για «ότι ήθελε προκύψει» δεν το λες και σωστή ενημέρωση και συνεννόηση.
Το να ακούς, λίγο μετά την ενημέρωση του Προέδρου και του ΥΠΠΑΝ τον άνθρωπο που ανακοινώνει εκ μέρους της κυβέρνησης καθημερινά τα στατιστικά για τον κορωνοϊό, Λεόντιο Κωστρίκη, να δηλώνει πως η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 21 Μαίου ήταν πρόχειρη, δεν βρισκόταν στον οδικό χάρτη των επιστημόνων και του προκάλεσε έκπληξη, δεν το λες και καθησυχαστικό...
Στη συνέχεια ακούστηκαν βέβαια διάφορες άλλες απόψεις, ότι δηλαδή η πρόταση υπήρχε στην πρόταση της επιστημονικής επιτροπής αλλά ο Κωστρίκης απουσίαζε από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ενώ ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως η δήλωση του Κωστρίκη παρερμηνεύτηκε. Υπάρχουν και κάποιοι που μιλούν για υπερβολή του επιστήμονα που τη συνδέουν με προσπάθεια προβολής του, κυρίως λόγω της παράλειψής του να δώσει συνέχεια και διευκρινίσεις μετά την αρχική του δήλωση.
Για το θέμα θα έχουμε σίγουρα εξελίξεις σήμερα, μετά την συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής και τη συνέντευξη τύπου του Πρόδρομου Προδρόμου όπου θα δοθούν, όπως ακούω διευκρινίσεις. Άτομο που γνωρίζει μου έλεγε πως δεν αποκλείεται και ο ίδιος ο Κωστρίκης να δώσει μία εξήγηση στην ενημέρωση που θα κάνει το απόγευμα για τον αριθμό κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Είναι ωστόσο αμφίβολο, όποιες εξηγήσεις και αν δοθούν και από επιστήμονες και από τον Προδρόμου, εάν θα καμφθούν οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Κάποιοι υποστηρίζουν πως από εβδομάδας θα δούμε νέο επεισόδιο στη διένεξη.
Αυτό όμως δεν είναι το κύριο πρόβλημα για την κυβέρνηση, αφού μέχρι τις 21 Μαίου υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος...
Το πιο επείγον πρόβλημα φαίνεται επί του παρόντος να είναι τα νομοσχέδια για τις κρατικές εγγυήσεις και τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτούμενων.
Τα νομοσχέδια έχουν ήδη σταλεί στα κόμματα τα οποία άρχισαν την μελέτη τους και ο αγώνας του Πετρίδη, του Φούλη και της κυβέρνησης για ψήφισή τους με όσο το δυνατό περισσότερες συγκλίσεις, τώρα αρχίζει.
Όπως μαθαίνω ο Υπ. Οικονομικών ζητά την έγκρισή τους το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με στόχο να επανεκκινήσει η οικονομία και η κοινωνία. Όπως υποστηρίζει με την έγκριση των νομοσχεδίων θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά και θα ενισχυθούν 40.000 μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι.
Από την άλλη τα κόμματα μελετούν εσπευσμένα τα νομοσχέδια και κάποια με όχι και τόσο θετικές αντιδράσεις. Ας πούμε το ΑΚΕΛ δηλώνει πως θα τα μελετήσει μέχρι τελευταίας λέξης αφού «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Όπως μαθαίνω από την κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμα περισσότερα, το κόμμα παραμένει αμετακίνητο στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων και την εμπλοκή των τραπεζών και τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι εταιρείες που θα λάβουν τα δάνεια. «Το ΑΚΕΛ θα ζητήσει διαφάνεια και έλεγχο και για τις τράπεζες και για την κυβέρνηση» ήταν το ρεζουμέ της απόφασης που έχει ληφθεί στα ψηλά δώματα του κόμματος, όπως μου είπε.
Από το ΔΗΚΟ η αρχική αντίδραση φαίνεται να είναι πιο θετική αφού τα νομοσχέδια μάλλον κινούνται και στη δική του λογική. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ποια θα είναι η τελική του τοποθέτηση και πόσο αυτή θα επηρεαστεί από «νέες προσεγγίσεις» τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με το ΔΗΣΥ, σύμφωνα με εκτίμηση υψηλόβαθμού, αγχωμένου ΔΗΚΟϊκού στελέχους. Όπως ο ίδιος υποστήριξε μιλώντας με κολλητό του: «η απόφαση του ΔΗΚΟ θα φανερώσει πολλά. Όχι μόνο για τον ρόλο που θα τηρήσει το κόμμα στις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση αλλά και για τα μελλούμενα και τις συνεργασίες και στις βουλευτικές αλλά ακόμα και στις προεδρικές»...
Τη Δευτέρα το θέμα αναμένεται να οδηγηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών και ενδεχομένως την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Μέχρι τότε πολλοί θα έχουν να πουν πολλά. Ιδιαίτερα οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές που κάνουν φορτσάτοι το δικό τους restart γεμάτοι όρεξη και κέφι να καλύψουν το χαμένο έδαφος...
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.