Του Ονασαγόρα
Ενοχλητικά ένοχη και απαξιωτική χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ την σιωπή της Αμαρτωλής Ηλεκτρικής Κύπρου (ΑΗΚ) η οποία όχι μόνο δεν υπολόγισε στους τελευταίους λογαριασμούς την επιδότηση που βρισκόταν ακόμη σε ισχύ, αλλά αρνείται ακόμη και να αιτιολογήσει την ληστρική συμπεριφορά της.
Από αυτή τη στήλη το έχουμε αναφέρει πολλές φορές: η ΑΗΚ είναι ένοχη για εγκλήματα απέναντι στον κύπριο καταναλωτή και το θάρρος -ή αν θέλετε θράσος- για να λειτουργεί σαν κράτος εν κράτη το αντλεί από το ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες αντί να της τραβήξουν το αυτί την έχουν σαν ένα παραχαϊδεμένο παιδάκι που όποια αταξία και αν κάνει θα το συγχωρέσουν. Ο λόγος; Μα φυσικά ότι το Κράτος εισπράττει περισσότερα από τις φορολογίες του μέσω ΑΗΚ όσο πιο φουσκωμένοι είναι οι λογαριασμοί της. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο μας κλέβει η ΑΗΚ τόσο περισσότερα εισπράττει το Κράτος, εξ ου και η κάλυψη που της δίνει.
Η σωστή πολιτική είναι αυτή που ενδυναμώνει την κοινωνία και αποδυναμώνει το κράτος. Νίκολας Γκόμεζ
Στα μουλωχτά λοιπόν το Κράτος ενθαρρύνει την ΑΗΚ να κλέβει -αφού ποτέ δεν την τιμωρεί για διάφορες ληστρικές συμπεριφορές παρόμοιες με αυτήν που τώρα καταγγέλλει η ΕΔΕΚ- διότι μέρος των λαφύρων καταλήγουν στα δικά του ταμεία. Μιλάμε για μια διαχρονική απάτη με συνένοχο το Κράτος σε μια σχέση αλληλοκάλυψης που ηλεκτρίζει…την τσέπη μας.
Σε κάθε περίπτωση μπράβο στην ΕΔΕΚ που, αν και συγκυβέρνηση, τόλμησε να τα βάλει με την κακομαθημένη Αμαρτωλή Ηλεκτρική Κύπρου. Μένει μόνο να ξυπνήσει κάποτε και ο αρμόδιος Υπουργός που σε αρκετές περιπτώσεις της έδωσε εξοργιστική συγκάλυψη αμαρτιών.
Θέλω να πιστεύω πώς ο Ύπνος του Δικαίου του επικεφαλής στο Υπουργείο Ενέργειας δεν είναι εκ του πονηρού αλλά οφείλεται σε άγνοια του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Αμαρτωλή Αρχή. Το ερώτημα βέβαια παραμένει: δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Και θα προλάβει άραγε να αντιληφθεί τι γίνεται και να βάλει μια τάξη στο χάος προτού τελειώσει η θητεία του; Θα τιμωρήσει αναδρομικά την ΑΗΚ για όλες τις περιπτώσεις στις οποίες επέδειξε συμπεριφορά ανάλγητης αισχροκέρδειας απέναντι στον κύπριο καταναλωτή; Το εύχομαι ολόψυχα αν και δεν είμαι αισιόδοξος.
Το πρόβλημα με αρκετές από τις κυβερνητικές αποφάσεις είναι πως προσπαθώντας να λύσουν ένα πρόβλημα δημιουργούν άθελά τους άλλα δύο. Πρόσφατο παράδειγμα ο χειρισμός της υπόθεσης με τα πρατήρια καυσίμων στα κατεχόμενα. Πάμε τώρα στους ντελιβεράδες: μια χαρά η απόφαση να μην εργάζονται όταν υπάρχει καύσωνας, ποιος όμως τους αποζημιώνει για τα χαμένα μεροκάματα που για πολλούς αποτελούν μοναδική πηγή επιβίωσης;
Τους ανακουφίσουμε λοιπόν από τον καύσωνα, όχι όμως από την αγωνία αν θα καταφέρουν στο τέλος του μήνα να πληρώσουν το ρεύμα για να μην τους το κόψουν. Δεν θέλω να είμαι αρνητικός, ούτε αμφισβητώ την αγαθή πρόθεση της Kυβέρνησης, αλλά σίγουρα την μέθοδο “πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι” δεν την λες και σπουδαία βοήθεια…