Τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία παρουσίασε την Πέμπτη ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Γεώργιος Νικολόπουλος, εξακολουθούν να θέτουν τον δήμο Αραδίππου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία είναι ενημερωμένα μέχρι και τις 7 Απριλίου και συνεχίζουν να δεικνύουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλες τις υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου.
Μέχρι τις 7 Απριλίου, τα καταγεγραμμένα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Κύπρο ανέρχονταν στα 493. Μεταξύ όλων των περιπτώσεων, οι 177 (35,9%) είχαν τόπο διαμονής την επαρχία Λευκωσίας, οι 124 (25,2%) την επαρχία Λάρνακας, οι 90 (18,3%) την επαρχία Πάφου, οι 58 (11,8%) την επαρχία Λεμεσού, οι 31 (6,3%) την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ενώ τα 13 περιστατικά (2,6%) αφορούν στις Βρετανικές βάσεις ή κατοικούν στην αλλαδαπή ή δεν υπήρχε για αυτά διαθέσιμη πληροφορία. Σημειώνεται ότι 63 περιπτώσεις (12,8%) αναφέρθηκαν στην Αραδίππου, δήμο της επαρχίας Λάρνακας. Οι περιπτώσεις είναι κυρίως γυναίκες (56%, 35 άτομα ) και η διάμεση ηλικία είναι τα 57 έτη.
Υπό παρακολούθηση
Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το πώς ερμηνεύονται τα στοιχεία για την Αραδίππου -στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης για την παρουσίαση των δεδομένων- ο δρ Νικολόπουλος απάντησε ότι είναι σαφές πως εκεί υπάρχει δίκτυο μετάδοσης. Αυτό κατέστη σαφές, εξήγησε, όταν ο αριθμός των διαγνώσεων διαιρέθηκε με το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου και διεφάνη ότι επρόκειτο για τον μεγαλύτερο αριθμό. Παράλληλα, η δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας έδειξε ότι, κατά προσέγγιση, το 1,5% του πληθυσμού του δήμου είχε ενεργό μόλυνση, άρα εξακολουθεί να υπάρχει ζήτημα, υπογράμμισε. Δεν μας εφησυχάζει το γεγονός ότι το ποσοστό των ενεργών μολύνσεων είναι μικρό, ενώ ενδεχομένως πίσω από αυτά τα περιστατικά να υπάρχουν κι άλλα τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να διαγνωστούν προς το παρόν, σύμφωνα με τον δρ Νικολόπουλο.
Η μόνη λύση είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης στον δήμο Αραδίππου, ανέφερε στην συνέχεια. Πρέπει να συνεχίσει η τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού, ώστε να μην μεγαλώσει το δίκτυο μετάδοσης το οποίο υπάρχει, είπε, αλλά αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες, θα καταστεί εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο το εν λόγω ζήτημα.
Άλλα επτά
Τριανταοκτώ νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 9 Απριλίου στην Κύπρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 564. Κατά την ανακοίνωσή τους από τον Δρ Μάριο Λοΐζου, δόθηκε έμφαση στο ότι τα επτά από τριανταοκτώ εντοπίστηκαν κατά την διενέργεια 257 εργαστηριακών ελέγχων στην Αραδίππου. Τα υπόλοιπα κρούσματα αφορούν 18 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών και 13 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Όπως ανέφερε ο δρ Λοΐζου, τα 564 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 15,489 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 413 από τα 564 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 53 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί. Στα αρνητικά καταγράφηκε και ο θάνατος μιας γυναίκας 78 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, αλλά με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς σε COVID-19 ανέρχεται σε 15, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι δέκα, εφτά άντρες και τρεις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.