ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Τοποθετείται ο επικεφαλής Γραφείου Παιδείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σχετικά με το ζήτημα της αφαίρεσης σελίδας από βιβλίο αγγλικών της Β’ Λυκείου, στην οποία γινόταν αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο κ. Χριστοφίδης κάνει λόγο για απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές συμπεριφορές από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι το Υπουργείο επέλεξε μόνο δυο συγκεκριμένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για να αναπαράγονται στα σχολεία κατά την διάρκεια των διαλυμάτων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι χθες, πρώτη μέρα έναρξης των σχολείων, κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν μετέδωσε την παρέμβαση του ΑΚΕΛ, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα ήταν για ακόμη μια φορά να παίζει μόνο ο κ. Προδρόμου και η εκδοχή του ότι όλα είναι τέλεια και ότι όλα είναι πανέτοιμα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η μονόπλευρη προσέγγιση δεν εξυπηρετεί τον δημοκρατικό διάλογο.
Το Υπουργείο Παιδείας συμπεριφέρεται με τρόπο απαράδεκτο, αυταρχικό, αντιπαιδαγωγικό, με συμπεριφορές που παραπέμπουν σε μαύρες σελίδες της ιστορίας μας. Και αναφέρομαι στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα του ίδιου του Υπουργού, διότι η εντολή δόθηκε από τον γραφείο του, για να αφαιρεθεί, να σκιστεί συγκεκριμένη σελίδα από βιβλίο. Ακόμα κι αν υπάρχουν αναφορές, οι οποίες είναι λανθασμένες ή απαράδεκτες, στα πλαίσια της καλλιέργειας της κριτικής σκέψης των εκπαιδευτικών και των παιδιών μας, αυτό που πρέπει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να απαντάται με επιχειρήματα η οποιαδήποτε απαράδεκτη αναφορά.
Σελίδες από βιβλία μας σκίζει το κατοχικό καθεστώς όταν στέλνουμε βιβλία στο Ριζοκάρπασο. Καταστροφές βιβλίων γίνονταν επί άλλων εποχών. Αυτό που εμείς θέλουμε μέσα από την παιδεία μας να πετύχουμε είναι πολύ διαφορετικό από το σχίσιμο σελίδων.
Επίσης, όπως ενημερωθήκαμε σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας θέλοντας τάχατες να τιμήσει την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη έδωσε εντολή στα σχολεία στο διάλειμμα να παίζουν μουσική Μίκη Θεοδωράκη, αλλά μόνο δυο συγκεκριμένα τραγούδια. Προφανώς το έργο του Μίκη Θεοδωράκη χωρίζεται, κατά το Υπουργείο Παιδείας, σε αποδεκτά και μη αποδεκτά τραγούδια. Είμαι σίγουρος ότι ο Μίκης δεν θα αισθανόταν τιμή, αλλά ούτε και άνετα από την προληπτική λογοκρισία του έργου του από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Και τα δυο πιο πάνω περιστατικά, δυστυχώς, φανερώνουν για ακόμα μια φορά ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη παιδεία και τον πολιτισμό με μια ξεπερασμένη, απαράδεκτη προσέγγιση. Κι αυτό για εμάς είναι πολύ ανησυχητικό.