ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαρτογραφούν τα νερά στην οικονομία

Το άνοιγμα της πρώτης φάσης της χαλάρωσης των μέτρων, η λειτουργία επιχειρήσεων και πού ποντάρει το Υπουργείο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει πρόσθετα μέτρα ρευστότητας προς τις τράπεζες καθώς εκτιμά πως η ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης θα ανέλθει στο 12% και με όλες τις κυβερνήσεις να έχουν χρησιμοποιήσει όλα τους τα δημοσιονομικά εφόδια, είναι ξεκάθαρο πως το μέγεθος της οικονομικής κρίσης δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι θα είναι τόσο μεγάλο. Τα δημοσιονομικά περιθώρια των κρατών εξαντλούνται και οι οικονομίες ανοίγουν σιγά – σιγά. Κάποιες χώρες της Ε.Ε. που έχουν επιτύχει τον έλεγχο του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού ξεκίνησαν την εφαρμογή της πρώτης φάσης του σχεδιασμού τους για άρση των περιορισμών, ενώ άλλες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ακολουθήσουν. Οι περισσότερες περιλαμβάνουν στην 1η φάση το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων λιανικής πώλησης και εργοταξίων, στη 2η φάση τα μεγαλύτερα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα νηπιαγωγεία και στην 3η φάση τους χώρους εστίασης και τα καταλύματα, πλάνο που θα ακολουθήσει και η Κύπρος.

Για το συνολικό πακέτο στήριξης της οικονομίας που εξαγγέλθηκε, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει δηλώσει πως ισοδυναμεί με περίπου 7% του ΑΕΠ, ή αλλιώς, 3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ρευστότητας, την ίδια ώρα που τα έσοδα του κράτους σημείωναν μεγάλη πτώση λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί. Στα αρχικά στάδια του «lockdown» της Κύπρου που δεν ήταν σίγουρο το πόσο θα διαρκέσει, είχε μεταφερθεί στα ΜΜΕ ότι τα πλεονάσματα των 800 εκατ. ευρώ θα αρκούσαν για να μην πληγεί οικονομικά η Κύπρος ή τελοσπάντων θα λειτουργούσαν ανασταλτικά στο να μην βαθύνει πλήρως η οικονομία. Ωστόσο, δεν ήταν έτσι και είδαμε την Κύπρο να δανείζεται δύο φορές, με τις προβλεπόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους να έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω με βάση το ακραίο σενάριο συρρίκνωσης της οικονομίας που φθάνει το -13% κατά το 2020 και προσεγγίζει περίπου τα 5,2 δισ. ευρώ για την περίοδο Απριλίου 2020 έως Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Υπουργός προ ημερών ανέφερε πως η αντιμετώπιση της κρίσης του 2013 βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην περικοπή δαπανών και στην σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα. Αντιθέτως, όπως εξήγησε, η αντιμετώπιση της κρίσης είναι η δραματική αύξηση των δαπανών, η κατακόρυφη πτώση των δημοσίων εσόδων και η υπέρμετρη αύξηση του δημοσίου χρέους. «Η τρίτη περίοδος της κρίσης του 2013, με τη διάσωση των δημοσίων οικονομικών και του τραπεζικού τομέα (με τον τρόπο που έγινε) βασίστηκε στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της προώθησης συγκεκριμένων κινήτρων. Σε αντίθεση, η περίοδος ανάκαμψης της κρίσης του COVID19 θα επέλθει αυτόματα με την επαναφορά της ζήτησης, μέσω της διατήρησης των εισοδημάτων σε ικανοποιητικό επίπεδο και τη συνέχιση της δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση