ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το στρατηγικό πλάνο με τις εισηγήσεις για άρση περιοριστικών μέτρων

Το έγγραφο που παρουσιάζει η «Κ» ετοιμάσθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ένα 18σελιδο έγγραφο που ετοιμάσθηκε από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, που έχει συσταθεί και συμβουλεύει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πανδημία, περιγράφει με πάσα λεπτομέρεια και βήμα – βήμα, τον σχεδιασμό για αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Το έγγραφο που έχει στη διάθεσή της και παρουσιάζει η «Κ», υποβλήθηκε στον κ. Αναστασιάδη ενόψει και των σοβαρών αποφάσεων που αναμένονται να ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Τετάρτη. Στο έγγραφο τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής καθορίζουν τις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για εφαρμογή αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Μια διαδικασία που με βάση τις εισηγήσεις της Επιστημονικής ομάδας θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις. Η πρώτη τοποθετείται στις 4ης Μαΐου και η δεύτερη στις 25 Μαΐου. Πριν την εφαρμογή των μέτρων άρσης των περιορισμών που θα αποφασίζονται θα πραγματοποιείται αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης. Η Συμβουλευτική Επιτροπή, στο έγγραφο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθορίζει κριτήρια παύσης ή αναθεώρησης του οδικού χάρτη αποκλιμάκωσης, εάν η πανδημία δεν έχει φθίνουσα πορεία. Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν θα αφορούν την διακίνηση πολιτών αλλά και επανέναρξη των δραστηριοτήτων σε υπηρεσίες και οργανισμούς.

Τα χρονοδιαγράμματα

Όπως σαφώς καθορίζεται στις εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας, η αποκλιμάκωση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικοί δείκτες της πρώτης αποτίμησης που θα γίνει στις 28 Απριλίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΪΟΥ - 1η ΦΑΣΗ

Η πρώτη φάση αποκλιμάκωσης επικεντρώνεται στην επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και σε μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης πολιτών. Την ίδια ώρα προτείνεται ένα αυστηρό πλαίσιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού άνω των 65 ετών.

Οικονομία

Η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων στον οικονομικό τομέα προτείνεται να ξεκινήσει από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους ή σε εγκαταστάσεις που μπορεί να διασφαλιστεί, φυσική αυτοπροστασία των εργαζομένων:

-Εργοτάξια Υπεργολάβοι, ξυλουργοί, εργαζόμενοι στο αλουμίνιο, ελαιοχρωματιστές, οικοδομικά υλικά, είδη υγιεινής, ξυλείας και φυτώρια.

-Λαϊκές αγορές με διατήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, μεταξύ πάγκων και παραγωγών. Ως ελάχιστη απόσταση πάγκων και παραγωγών προτείνονται τα 2 μέτρα.

-Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με μικρό αριθμό πελατών ή με ραντεβού.

-Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με μέγιστο αριθμό 5 υπαλλήλων και αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε επιχείρησης.

Οι χαλαρώσεις, όπως τονίζεται, θα συνοδεύονται από τα μέτρα προστασίας όπως αποστάσεις, μάσκες, αντισηψία αλλά και συγκεκριμένο χώρο για κάθε πρόσωπο.

Διακίνηση πολιτών

Στο κομμάτι των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους πολίτες, όπως φαίνεται και από το έγγραφο των εισηγήσεων, μέτρα όπως η απόσταση, μάσκες, γάντια, τα αντισηπτικά αλλά και τα γραπτά μηνύματα θα παραμείνουν στην καθημερινότητα του καθενός. Η Επιτροπή συστήνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση.

-Μετακίνηση όλων των πολιτών, δύο φορές ημερησίως.

-Άρση απαγορεύσεων για σωματική άσκηση σε ανοιχτούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης σε δυάδες.

Η Επιτροπή συστήνει την διατήρηση των περιορισμών για τις συναθροίσεις σε παιδικές χαρές, πλατείες και πάρκα. Για λόγους άσκησης ή ψυχαγωγίας επιτρέπεται τοπερπάτημα σε πάρκα έως δύο άτομα μαζί.

Ευπαθείς ομάδες

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή δίδει ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των ευπαθών ομάδων άνω των 65 ετών, κατά την περίοδο χαλάρωσης των μέτρων. Συγκεκριμένα εισηγείται:

-Διατήρηση περιορισμού μετακίνησης ασθενών (ανοσοκατεσταλμένοι. καρκινοπαθείς, ρευματοπαθείς, διαβητικοί πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά και χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς σε αιμοκάθαρση).

-Αποφυγή μετακίνησης για ανάγκες θεραπείας και ειδικά με λεωφορεία – ταξί ή ιδιωτικά οχήματα με άλλα πρόσωπα.
Προτείνεται η παροχή βοήθειας προς ευπαθείς ομάδες από συγγενικά πρόσωπα με τη συνδρομή δημοτικών υπηρεσιών.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2η ΦΑΣΗ

Η αποτελεσματικότητα της πρώτης φάσης αποκλιμάκωσης των περιορισμών εν πολλοίς θα καθορίσει το επόμενο βήμα στις 25 Μαΐου. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί πως χώροι ψυχαγωγίας, όπως καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά με την προοπτική επαναλειτουργίας τους σε μεταγενέστερο στάδιο και εφόσον διαθέτουν ανοιχτούς χώρους. Για τις περιπτώσεις αυτές, το προσωπικό εξυπηρέτησης απαραίτητα θα τηρεί τα μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια αντισηπτικά και κοινωνική απόσταση). Επίσης εισηγείται: 

-Άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, μετά τις 9 η ώρα το βράδυ.

-Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν μετά την δεύτερη αξιολόγηση του Μαΐου άνοιγμα κολυμβητηρίων, γυμναστηρίων με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και μέτρων υγιεινής.

Στο κομμάτι των επιχειρήσεων η προσοχή θα στραφεί σε κομμωτήρια, σαλόνια αισθητικής κ.ά.

Εκπαίδευση

Οι προτάσεις της Επιστημονικής ομάδας για την δεύτερη φάση δίνει βαρύτητα στο κομμάτι των περιορισμών σε όλες τις βαθμίδες της εκαπίδευσης,

-Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γίνεται εισήγηση για επιστροφή τελειόφοιτων μαθητών και φοιτητών για σκοπούς προετοιμασίας τους, για τις τελικές εξετάσεις. Προτείνεται η χρήση του χώρου της κρατικής έκθεσης, για την διεξαγωγή των τελικών εξετάσεων, όπου υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης χώρων διδασκαλίας στη βάση των κανόνων ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών (αποστάσεις και περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας). Προτείνεται να δοθεί έμφαση στους μαθητές 3ης Λυκείου και να γίνει περαιτέρω αξιολόγηση από το Υπουργείο Παιδείας.

-Η λειτουργία των νηπιαγωγείων, τοποθετείται σε δεύτερο χρόνο και σχετίζεται με την επανεκκίνηση της εργασιακής δραστηριότητας.

-Για τα πανεπιστήμια, η Επιστημονική Επιτροπή εισηγείται όπως αποφευχθεί η μαζική παρουσίαση φοιτητών και να δοθεί έμφαση στη δημιουργία μικρών ομάδων εργασίας. Επίσης να δοθεί προτεραιότητα στους τελειόφοιτους για να μην χάσουν το πτυχίο.

Δημόσια θεάματα

Στη συγκεκριμένη κατηγορία η Επιτροπή αναφέρεται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, οι οποίοι σε μεταγενέστερο στάδιο θα μπορούσαν να διεξαχθούν, χωρίς την παρουσία θεατών. Ταυτόχρονα εισηγείται τη συνέχιση των απαγορεύσεων στις δημόσιες και μαζικές συγκεντρώσεις, όπως κινηματογράφοι, συναυλίες, θέατρα.

Ξενοδοχεία

Στον τομέα του τουρισμού η Επιστημονική ομάδα επισημαίνει πως τα ξενοδοχεία μπορεί να λειτουργήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο και υπό προϋποθέσεις. Για την έλευση τουριστών από το εξωτερικό θέτει προϋποθέσεις όπως την επιδημιολογική πληροφόρηση για τις χώρες προέλευσης τους. Για τον εσωτερικό τουρισμό η Επιστημονική ομάδα βάζει τις εξής παραμέτρους:
-Την παρουσίαση πρόσφατης αρνητικής εξέτασης για κορωνοϊό
- Τίτλο αντισωμάτων.
-Καθημερινή αυτοαξιολόγηση μέσω της πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Υγείας.
-Επιτήρηση από νοσηλευτικό προσωπικό ή ιατρό υγείας.

Οι αποφάσεις

Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα μπορεί να ακυρωθεί εάν η αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης δείξει ανησυχητικά στοιχεία. Η πρώτη μελέτη των εισηγήσεων για την άρση των περιορισμών θα γίνει την Δευτέρα στην Διυπουργική Επιτροπή. Το πακέτο μέτρων θα οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση