ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απέσυρε νομοσχέδιο ο Υπ. Γεωργίας - Θα ρύθμιζε τη σφαγή των ζώων με τη μέθοδο Kosher

Αναζητήθηκαν και έχουν διαμορφωθεί εναλλακτικοί τρόποι στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων που επηρεάζονται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο θα ρύθμιζε τη σφαγή ζώων με τη μέθοδο Kosher ζήτησε από τη Βουλή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, αλλά και όπως ο κ. Καδής ενημέρωσε χθες το απόγευμα τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, έχουν προκύψει δεδομένα που διαφοροποιούν την εικόνα που είχε διαμορφωθεί αρχικά, ότι δηλαδή το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα έκτακτο, άμεσο και προσωρινό μέτρο στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως δημιουργούνται ερωτηματικά για τις πραγματικές δυνατότητες εξαγωγών κρέατος από ζώα που θα θανατωθούν με αυτή τη μέθοδο. Ως εκ τούτου, το μέτρο ενδεχομένως να μην έχει το αποτέλεσμα που επιδιώκεται αλλά να είναι «δώρον άδωρον». Επιπλέον, φαίνεται ότι οι σχετικοί ευρωπαϊκοί Κανονισμοί επιτρέπουν μεν στα κράτη μέλη τη σφαγή ζώων στη βάση λατρευτικών συνηθειών, ωστόσο αυτό γίνεται για την ικανοποίηση των αναγκών πολιτών που ζουν στα κράτη μέλη και όχι για εμπορικούς σκοπούς. Γι’ αυτό και υιοθέτηση του νομοσχεδίου και αξιοποίησή του για εμπορικούς σκοπούς ενδεχομένως να εγείρει θέμα κυρώσεων από την ΕΕ.

Ακόμα, ο κ. Καδής ενημέρωσε τη Βουλή ότι, στη βάση κατευθυντήριων γραμμών που λήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, αναζητήθηκαν και έχουν διαμορφωθεί εναλλακτικοί τρόποι στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων που επηρεάζονται.

Ανέφερε, επίσης, ότι με την απόσυρση του νομοσχεδίου θα δοθεί η δυνατότητα για την απαραίτητη μελέτη όλων των πτυχών του και αναλόγως θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Στόχος η στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων

Το νομοσχέδιο είχε προωθηθεί με στόχο τη στήριξη πέραν των δύο χιλιάδων οικογενειών αιγοπροβατοτρόφων. Η ομάδα αυτή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της μειωμένης ζήτησης αμνοεριφίων, των χαμηλών τιμών πώλησής τους από τους κτηνοτρόφους και της ανάγκης για συντήρηση των ζώων που παρέμειναν στις κτηνοτροφικές μονάδες. Αποτελούσε καθολικό και έντονο αίτημα των αγροτικών οργανώσεων προς τον ίδιο τον ΠτΔ. Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προέβλεπε προσωρινή εφαρμογή του μέτρου μέχρι το τέλος του 2020 και περιελάμβανε πρόνοια για αναισθητοποίηση των ζώων αμέσως μετά την τομή αφαίμαξης.

Στο μεταξύ, η ενίσχυση που θα πρέπει να καταβληθεί στους αιγοπροβατοτρόφους δεν θα υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ. Η σχετική ενίσχυση δεν θα καταβληθεί για ζώα που ανήκουν σε φυλή που θεωρείται 100% γαλακτοπαραγωγική. Λόγω της φύσης της ζημιάς, εκτιμάται πως όλοι οι παραγωγοί, εκτός από τους πιο πάνω, έχουν επηρεαστεί κατά τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό και η ενίσχυση θα καταβληθεί με αναγωγή της ζημιάς ανά παραγωγικό ζώο στη βάση του αριθμού ζώων που πληρώθηκε η συνδεδεμένη στήριξη για το έτος 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση