ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

9.700 Κύπριοι αιτήθηκαν διαμονή στο Ην. Βασίλειο μετά το Brexit

Ζητούν απόκτηση του καθεστώτος του «εγκατεστημένου» ή «προεγκατεστημένου» κατοίκου, που επιτρέπει την παραμονή τους στη χώρα

ΚΥΠΕ

Σε 9.700 ανέρχονταν στο τέλος του περασμένου μήνα οι αιτήσεις Κυπρίων υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου (χωρίς βρετανική υπηκοότητα) για απόκτηση του καθεστώτος του «εγκατεστημένου» ή «προεγκατεστημένου» κατοίκου, που επιτρέπει την παραμονή στη χώρα και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του 2020.

Οι υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θα έχουν εγκατασταθεί στη χώρα πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για την εξασφάλιση της διαμονής και των υπολοίπων δικαιωμάτων τους.

Η διορία για την υποβολή αίτησης είναι το τέλος Ιουνίου 2021.

Όσοι Ευρωπαίοι έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο δικαιούνται να χαρακτηριστούν «εγκατεστημένοι», ενώ όσοι ζουν στη χώρα για λιγότερο από πέντε χρόνια χαρακτηρίζονται «προεγκατεστημένοι» και τους επιτρέπεται η διαμονή ώστε να συμπληρώσουν την πενταετία και να αναβαθμιστεί το μεταναστευτικό τους καθεστώς.

Κατά το μήνα Δεκέμβριο 2019 οι αιτήσεις Κυπρίων υπηκόων ήταν 800. Ο μήνας με τις περισσότερες αιτήσεις και από Κύπριους (2.400) και από άλλους Ευρωπαίους ήταν ο περασμένος Οκτώβριος, όταν ήταν έντονα πιθανό το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι περισσότερες αιτήσεις, πάνω από 510.000, έχουν υποβληθεί από Πολωνούς και ακολουθούν Ρουμάνοι και Ιταλοί με περίπου 435.000 και 290.000 αντίστοιχα.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.756.100 αιτήσεις από πολίτες χωρών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, εκ των οποίων έχουν διεκπεραιωθεί 2.450.100.

Στο 58% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών, χορηγήθηκε καθεστώς εγκατεστημένου κατοίκου και στο 41% καθεστώς προεγκατεστημένου κατοίκου. Το 0,7% των αιτήσεων, δηλαδή έξι από αυτές, απορρίφθηκαν λόγω μη πλήρωσης των κριτηρίων.

Η οργάνωση ‘The 3 Million’ που εργάζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλεί διαρκώς σε αλλαγή της διαδικασίας ώστε το δικαίωμα διαμονής και τα υπόλοιπα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών να είναι αυτομάτως εξασφαλισμένα μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου και να μην απαιτείται η διαδικασία αίτησης.

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης, που παρουσιάστηκε ταυτόχρονα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία προκαλεί αυξημένο άγχος στους Ευρωπαίους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς επίσης διάβρωση της εμπιστοσύνης τους στους βρετανικούς θεσμούς, αλλά και ανάγκη για βοήθεια στις όχι λίγες περιπτώσεις που προκύπτουν προβλήματα στη διαδικασία αίτησης.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφσταντ δήλωσε, εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Βρετανό Υπουργό Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ πως δε θα υπάρξει αυτόματη απέλαση των Ευρωπαίων κατοίκων που δε θα έχουν υποβάλει την αίτηση πριν από τη διορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ