Της Μαρίνας Οικονομίδου
Μπορεί τα κόμματα να αναλώθηκαν υπερψηφίζοντας και καταψηφίζοντας σωρεία τροπολογιών, ωστόσο ο προϋπολογισμός για πρώτη φορά στα ιστορικά του κράτους καταψηφίστηκε με 29 ψήφους (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και Άννα Θεολόγου) έναντι των 24 (ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη, Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων). Πλέον το κράτος αναμένεται να λειτουργεί με δωδεκατημόρια μέχρι να επανέλθει πίσω ο προϋπολογισμός από την κυβέρνηση. Είτε με τροποποιήσεις για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα κόμματα είτε ως έχει. Αυτό, αναμένεται να γίνει εντός του Ιανουαρίου, όπως ανέφερε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Το αποτέλεσμα καταδεικνύει πως ο προεκλογικός έχει ήδη ξεκινήσει και πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΔΗΣΥ εντός Βουλής.
Η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία και το πάρε δώσε
Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ήταν ανοικτό το τι θα έκανε η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών, των οποίων η ψήφος θεωρείτο κλειδί για την έγκριση του προϋπολογισμού. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου άλλωστε, είχε πιέσει ευσχήμως τον Μαρίνο Σιζόπουλο από το βήμα της Bουλής, ότι από τον ίδιο εναπόκειται αν θα αναλάβει τον ρυθμιστικό ρόλο. Το τοπίο φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο Μαρίνος Σιζόπουλος λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας πως θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό δεδομένου ότι διαφωνούν με τη φιλοσοφία του. Δεσμεύτηκε ωστόσο να αναλάβει πρωτοβουλία την επόμενη μέρα για άρση του αδιεξόδου τόσο με τα υπόλοιπα κόμματα, όσο συναντώντας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η αλήθεια είναι πως η ΕΔΕΚ είχε συγκεκριμένα αιτήματα για να μπορέσει να στηρίξει χωρίς πολιτικό κόστος τον προϋπολογισμό. Έθεσε κατάργηση εκποιήσεων σε κατοικίες μέχρι και 350.000 ευρώ και επαγγελματικές οικίες, συγκεκριμένα αιτήματα για μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και φοροελαφρύνσεις σε οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, όπως επίσης και τα αιτήματα της Συμμαχίας Πολιτών για δέσμευση –μέσω διατάγματος στον εν λόγω προϋπολογισμό- εφαρμογής κατώτατου μισθού από την 1.1.22 και κατώτατη σύνταξη. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε αναλάβει άλλωστε προσωπικά τις επαφές με τα δύο κόμματα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία.
Δεν άκουγαν…
Κάτι για το οποίο δέχεται κριτική η κυβερνώσα παράταξη, είναι ότι έμεινε μέχρι την υστάτη για να επιδιώξει συναντήσεις και πρωτοβουλίες προς άρση του αδιεξόδου. Καθόλου τυχαία και η τοποθέτηση του γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ο οποίος σε ανάρτησή του μετά την καταψήφιση επεσήμανε πως η κυβέρνηση οφείλει να κάνει αυτό που δεν έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα. Να ακούσει απόψεις και να ικανοποιήσει βασικές ανησυχίες της πλειοψηφίας. Κριτική που απορρίπτει ο ΔΗΣΥ σημειώνοντας πως εδώ και δύο μήνες αντιλήφθηκαν πως το ΔΗΚΟ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και έψαχναν συμμαχίες. Το σίγουρο είναι πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε με κάθε τρόπο να επιδιώξει συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα ούτως ώστε να αποφύγει τον «εκβιασμό» του ΔΗΚΟ και το πάρε δώσε που πραγματοποιείται κάθε φορά. Σε αυτό το πλαίσιο απέφυγε να επιδιώξει συναντήσεις με το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, δίδοντας προτεραιότητα στις ψήφους που «παίζονταν». Ήδη ο ΔΗΣΥ διευθέτησε συνάντηση με τον γ.γ του ΑΚΕΛ την Παρασκευή για να βρεθεί λύση, με τον Άντρο Κυπριανού να δηλώσει έτοιμος να συζητήσει κάθε πρόταση που θα είναι ωφέλιμη για τον τόπο και τον κόσμο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε μετά την καταψήφιση ότι το «κάθε όχι έχει και ένα μεγάλο κόστος για τους πολίτες. Αύριο απευθυνόμενοι σε όλες τις δυνάμεις θα προσπαθήσουμε χωρίς κόντρες και εχθρότητες, δεν τις χρειάζεται ο τόπος, με συνδιαβούλευση να βρούμε λύση. Αυτό επιτάσσει η λογική αυτό επιβάλλουν οι πολίτες». Στην ανάρτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου φρόντισε να απαντήσει αμέσως ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως οι πολίτες πληρώνουν το κόστος της «δικής σας διαπλοκής. Μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μέσα σε 24 ώρες δίνοντας αντίγραφα των φακέλων των πολιτογραφήσεων στην ελεγκτική υπηρεσία».
Ρήξη χωρίς γυρισμό
Το σίγουρο βεβαίως είναι ότι οι σχέσεις ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, βρίσκονται στην χειρότερή τους περίοδο. Αν και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε από το βήμα της Bουλής ότι βάζει το μαχαίρι στο θηκάρι και κάλεσε σε ανακωχή, το ΔΗΚΟ φρόντισε να μετατοπίσει την πίεση που δέχεται προς τον ΔΗΣΥ, καλώντας τον –αν θέλει να περάσει ο προϋπολογισμός- να δώσουν τους φακέλους στον ελεγκτή. Δεν παρέλειψαν να αξιοποιήσουν ότι μαζί με τον ΔΗΣΥ συνέπλευσε το «ακροδεξιό» ΕΛΑΜ αλλά και οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές. Το ζήτημα βεβαίως είναι η επόμενη μέρα για το ΔΗΚΟ και για τον προϋπολογισμό. Αν και κέρδισε φαινομενικά αυτή την πρώτη μάχη, δεν αποκλείεται να δεχτεί σοβαρές πιέσεις –υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης του κράτους- και να συναινέσει προς ψήφιση του προϋπολογισμού, αναιρώντας όσα έλεγε μέχρι σήμερα. Δεν αποκλείεται να δεχτεί πιέσεις και από μερίδα του ακροατηρίου του που ανησυχεί με το ενδεχόμενο οικονομικής αστάθειας.
Οι 14 λόγοι του ΕΛΑΜ
Η σύμπλευση ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ, φαίνεται πάντως να ενόχλησε και μερίδα του ακροατηρίου του ακροδεξιού κόμματος. Καθόλου τυχαία και τα επεισόδια ψηφοφόρων του για τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ενός. Σε αυτό το πλαίσιο ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει γιατί δεν αποτελεί δεκανίκι του ΔΗΣΥ, με την αναφορά δεκατεσσάρων λόγων που τους κάνουν να διαφέρουν. Αξίζει να αναφερθεί η αναφορά ότι η εκκλησίες θα έπρεπε να ήταν ανοικτές εν καιρώ πανδημίας και πως η «φιλελεύθερη κυβέρνηση έκλεισε το σπίτι του Θεού».
Το τι θα γίνει τελικώς αποτελεί επί του παρόντος γρίφο. Από αύριο βεβαίως ξεκινούν νέες διαβουλεύσεις. Ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά θα έχει ένα πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία η κυβέρνηση, ή αν θα διατηρήσει τον ρόλο του παρατηρητή.