Της Μαρίνας Οικονομίδου
«Ο προϋπολογισμός θα περάσει και χωρίς το ΔΗΚΟ» διαβεβαίωναν από τον πέμπτο όροφο της Πινδάρου την περασμένη βδομάδα, όταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η κοινοβουλευτική του ομάδα έπαιρναν επίσημα και ομόφωνα τη θέση καταψήφισης του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα αρνηθεί μέχρι τέλους να δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Όσο όμως κι αν κάποιοι από την κυβερνώσα παράταξη διαβεβαιώνουν πως ο Συναγερμικός Πρόεδρος ως «παλιά καραβάνα του κοινοβουλευτικού παρασκηνίου θα σώσει την υστάτη την παρτίδα» υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν τη μάχη όχι μόνο δύσκολη αλλά ακατόρθωτη. «Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι υπερψηφίσαμε την διάλυση της βουλής και πρόωρες εκλογές» έλεγαν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας στα πηγαδάκια, σημειώνοντας πως η ακυβερνησία βρίσκεται προ των πυλών. Και δεν το είπαν τυχαία δεδομένου ότι η ΕΔΕΚ- της οποίας η ψήφος θεωρείται αναγκαία- ξεκαθάρισε επίσημα πως δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό εκτός αν γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις σε κοινωνικές δαπάνες. «Αν είναι να του αλλάξουμε τα φώτα καλύτερα να μην ψηφιστεί και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» σημείωνε η φιλελεύθερη πτέρυγα του ΔΗΣΥ που βλέπει με σκεπτικισμό τα όσα ακούγονται για τροποποιήσεις. Η αλήθεια είναι πως η κόντρα του προϋπολογισμού, ανέδειξε πως νέοι συνασπισμοί διαμορφώνονται εντός της βουλής, ενώ ανοικτό είναι τι πληγές θα αφήσει το όλο ζήτημα σε όλους ανεξαιρέτως. Σε όλο αυτό τον καυγά, κανείς δεν προέβλεψε βεβαίως τον παράγοντα του κορωνοϊού, καθώς οι ιχνηλατήσεις, οι επαφές και τα θετικά κρούσματα, δεν άφησαν ανεπηρέαστους τους βουλευτές.
Τι θέλει ο Αβέρωφ
«Την Πέμπτη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα χάσει τον ρυθμιστικό του ρόλο» ήταν αυτό που διαμήνυαν με σιγουριά τις προηγούμενες στα ανώτατα δώματα της Πινδάρου. Όπως αναφέρουν στελέχη, η ηγεσία του Συναγερμού αντιλήφθηκε εδώ και μήνες πως ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος έχει πάρει την απόφαση της πλήρους ρήξης με την κυβέρνηση καθώς όπως εκτιμούν προσπαθεί να προσεγγίσει το ΑΚΕΛ με στόχο τη συνεργασία στις επικείμενες εκλογές. «Εγώ σε έχτισα φούρνε μου εγώ θα σε γκρεμίσω» φέρεται να ψιθύρισε στο παρασκήνιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου που αντιλήφθηκε πως επιχειρείται απομόνωση του κυβερνώντος κόμματος και σε αυτό το πλαίσιο όπως υποστηρίζουν στελέχη, κύριος στόχος είναι να αποδομήσει το αφήγημα πως το ΔΗΚΟ γέρνει την πλάστιγγα και να βρει αλλού συνεργασίες. Δεν ήταν καθόλου τυχαία και η αναφορά του Συναγερμικού Προέδρου στον «Φιλελεύθερο» προ μηνών, ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν έχασε από τη συνεργασία των δύο. Τοποθέτηση που έστελνε το μήνυμα πως το ΔΗΚΟ, έγερνε μεν την πλάστιγγα αλλά πάντα με αδρά ωφελήματα, πλήττοντας έτσι και το άμεμπτο του χαρακτήρα που επιχειρεί να κτίσει ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος. Όχι μόνο γιατί όπως λένε στον ΔΗΣΥ κέρδιζε ανταλλάγματα, αλλά παράλληλα ο Συναγερμικός Πρόεδρος του επέτρεπε να περάσει όλο αυτό το διάστημα το μήνυμα πως οι αλλαγές ήταν καθαρά δική του πρωτοβουλία.
Με ουρά τα αιτήματα
Πέραν όμως του τι λέγεται στο παρασκήνιο, η αλήθεια είναι πως ο Συναγερμικός Πρόεδρος έχει κάθε λόγο να πλήξει τον ρόλο του ΔΗΚΟ ως κόμμα ρυθμιστή, που θεωρεί πως είναι ο λόγος ύπαρξης του κεντρώου κόμματος. Αυτό θα δυσκολέψει την όποια προσπάθεια συνεργασίας με το ΑΚΕΛ στις επικείμενες εκλογές αλλά και νωρίτερα στην συνεργασία για την προεδρία της βουλής. Θεωρείται άλλωστε πως πλέον ο ΔΗΣΥ βρίσκεται σε επαφή και διαβούλευση με τη Συμμαχία Δημοκρατικών. Όπως λέγεται και ο Λόφος αλλά και η -άλλοτε επιφυλακτική με τον Καρογιάν- Πινδάρου ανακουφίστηκε από την «αποστασία» γιατί αφενός προκαλεί πλήγμα στην ενδυνάμωση του ΔΗΚΟ ως αντιπολιτευτική δύναμη και αφετέρου αποκτά έναν καινούργιο –όπως θεωρείται- σύμμαχο εντός βουλής.
Το νέο μπλόκο
Το ερώτημα είναι πως θα καταφέρει ο ΔΗΣΥ να κερδίσει το στοίχημα έγκρισης του προϋπολογισμού και τι πληγές ενδεχομένως να αφήσει η έγκρισή του. Μετά και την παρουσία τριών κρουσμάτων στα γραφεία του ΔΗΣΥ, δεν αποκλείεται μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να περιοριστούν. Οι δύο ψήφοι της Αλληλεγγύης θεωρούνται δεδομένοι. Καθόλου τυχαία και ην συνέντευξη της Ελένης Θεοχάρους στον «Φιλελεύθερο» όπου έψεξε ευσχήμως την στάση του ΔΗΚΟ για τον προϋπολογισμό. Πέραν της Αλληλεγγύης δεδομένη θεωρείται η ψήφος της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, χωρίς ωστόσο τη ψήφο του Μαρίνου Μουσιούττα ο οποίος αποτελεί επαφή θετικού κρούσματος και έχει περιοριστεί. Θα χρειαστεί η έγκριση από ΕΔΕΚ-Συμμαχία Πολιτών, στήριξη ή αποχή από το ΕΛΑΜ. Ήδη όπως ακούγεται Πινδάρου και υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε διαβούλευση με την ΕΔΕΚ, τη Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ. Η ΕΔΕΚ, αν και θεωρείτο δεδομένη ως ψήφος έγκρισης του προϋπολογισμού, δια του Κωστή Ευσταθίου διαμήνυσε στην «Κ» πως όπως είναι ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να ψηφιστεί από την ΕΔΕΚ, εκτός αν υπάρξουν τροποποιήσεις σε κοινωνικές δαπάνες. Το κατά πόσο αυτό αποτελεί μπλόφα για να κερδίσει περισσότερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Η Συμμαχία Πολιτών φέρεται να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο ψήφισης του προϋπολογισμού για πρώτη φορά. Έχουν στείλει ωστόσο το μήνυμα πως θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει μία γενναία κίνηση σε κοινωνικά θέματα όπως είναι ο κατώτατος μισθός. Κίνηση που αρνείται επί του παρόντος το υπουργείο Εργασίας. Ερώτημα είναι τι θα κάνει το ΕΛΑΜ. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΛΑΜ διεκδικεί αύξηση αμυντικών δαπανών, αναστολής των εκποιήσεων και να μείνουν κλειστά τα οδοφράγματα. Το αν θα βάλει νερό στο κρασί της η κυβέρνηση υλοποιώντας τα αιτήματα ΕΔΕΚ-Συμμαχίας Πολιτών αλλάζει κατά πολύ φιλοσοφία του προϋπολογισμού της κυβέρνησης και καθιστά τα δύο κόμματα ως ρυθμιστές της διαδικασίας. Τους δίνει παράλληλα ένα επιχείρημα για να εξηγήσουν στο ακροατήριό τους για ποιο λόγο τάχθηκαν με την κυβέρνηση. Περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν στο ζήτημα του ΕΛΑΜ. Πέραν των –διαφορετικής προσέγγισης- αιτημάτων του ΕΛΑΜ εγείρεται το ερώτημα αν η κυβερνώσα παράταξη είναι έτοιμη να νομιμοποιήσει το ΕΛΑΜ ως υπεύθυνη δύναμη. Πάντως έστω κι αν η συμμαχία δεν επιτευχθεί, ο Συναγερμικός Πρόεδρος έχει ήδη κτίσει μία σχέση που δεν είχε στο παρελθόν με τα εν λόγω κόμματα, που ενδεχομένως να καρποφορήσει την επομένη των βουλευτικών –στη διαπραγμάτευση της προεδρίας της βουλής- και γιατί όχι για το 2023.
Το μεγάλο ρίσκο
Γιατί ο Νικόλας παίρνει μέχρι τέλους τη ρήξη και γιατί τώρα; Στο ΔΗΚΟ δεν πέρασαν απαρατήρητες οι έρευνες που δείχνουν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας να απαξιώνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την διαφθορά. Δεν πέρασε απαρατήρητη και η δυναμική του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και γι αυτό έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν πλήρως το χαρτί του ελεγκτή. Στόχος του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου είναι να προσδώσει ένα ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο στη φυγή των τριών βουλευτών. Δεν αγνοήθηκε άλλωστε η ψιθυρολογία που επικράτησε την επομένη της απόσχισης, ότι «κανείς δεν στεριώνει δίπλα στον Νικόλα». Είναι σημαντικό για το κόμμα να αποδείξει πως είναι σε πλήρη ρήξη με τον Αναστασιάδη, σε αντίθεση όπως υποστηρίζουν στελέχη με τους «αποστάτες». Ενδεικτικές και οι αιχμές ότι αποτελούν δεκανίκι της κυβέρνησης. Θεωρεί άλλωστε υπαίτια την κυβέρνηση και γι αυτή τη διάσπαση. Σε αυτό το πλαίσιο θέλει να περάσει το μήνυμα πως είναι το μόνο πραγματικά αντιπολιτευτικό κόμμα του Κέντρου και επιχειρεί να αξιοποιήσει πλήρως την δυσαρέσκεια του κόσμου προς την κυβέρνηση και να κτίσει νέα συνεργασία εντός της βουλής, αυτή τη φορά με το ΑΚΕΛ.
Ο περιορισμός του Νικόλα Παπαδόπουλου αφότου αποτελεί στενή επαφή θετικού κρούσματος ανατρέπει κάπως τα δεδομένα στο θέμα της ψηφοφορίας και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. Το ζήτημα είναι ποιες προεκτάσεις θα έχει για το ΔΗΚΟ, το ενδεχόμενο που ο προϋπολογισμός δεν περάσει. Με δεδομένο ότι το ακροατήριο του ΔΗΚΟ ήταν ανέκαθεν συντηρητικό και επιφυλακτικό προς την όποια αστάθεια, δεν αποκλείεται να υπάρξουν πιέσεις να αλλάξει στάση. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαρροές με το πρόσχημα πως το ΔΗΚΟ, ακολουθεί πλέον επικίνδυνα μονοπάτια. Υπάρχει και η ανάγνωση πως η υπερψήφιση του προϋπολογισμού χωρίς το ΔΗΚΟ, θα αποδομήσει πλήρως το ΔΗΚΟ, ως κόμμα που γέρνει την πλάστιγγα και θα ανοίξει τον δρόμο ψηφοφόρων όπως λέγεται προς την ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών. «Ας τον χάσουμε τον ρυθμιστικό μας ρόλο μέχρι τον Μάιο» λένε στελέχη του κόμματος, διαμηνύοντας πως ένα τέτοιο σενάριο σίγουρα δεν τους ανησυχεί. Το μόνο κόμμα πάντως που αν και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα όσα διαμείβονται, δεν επηρεάζεται είναι το ΑΚΕΛ. Στο ΑΚΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει από την αρχή πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό καθώς διαφωνούν, όχι για το αν θα δοθούν οι φάκελοι ή όχι στον ελεγκτή, αλλά σε θέμα φιλοσοφίας. Βρίσκονται ήδη σε επαφή με το ΔΗΚΟ, καταδεικνύοντας πως σε όλη αυτή τη διαδικασία, τα δύο κόμματα έρχονται κοντά και ίσως δημιουργήσουν τον δικό τους συνασπισμό την επομένη των βουλευτικών.