ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς επιδότηση διακοπών για εσωτερικό τουρισμό

Πιθανώς να εισαχθούν vouchers που η μία ημέρα διακοπών θα χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος του 2020

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά την αποτυχία της χώρας να προσελκύσει επαρκές τουριστικό ρεύμα ώστε να καλύψει έστω το 30% της τουριστικής κίνησης και εσόδων που υπήρχαν το 2019, γίνονται σκέψεις για να προωθηθεί, με όλα τα διαθέσιμα όπλα, ο εσωτερικός τουρισμός. Ένα από τα όπλα τα οποία γίνονται ασκήσεις να εφαρμοστεί είναι η επιδότηση της μίας εκ των ημερών που θα κλείσει ένας πολίτης που διαμένει νόμιμα στη Δημοκρατία. Αν και ακόμα είναι ένα μέτρο για το οποίο γίνονται σκέψεις και δεν υπάρχει καμία τελική απόφαση, φαίνεται να λειτουργεί καταλυτικά και για τους Κύπριους τουρίστες, αλλά και για τις επιχειρήσεις της Κύπρου που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ένα τέτοιο μέτρο αναμένεται να έχει διττή λειτουργία, δηλαδή και θα βοηθά τους ξενοδόχους με πλήρωση των κενών καταλυμάτων τους, αλλά θα βοηθά και τους πολίτες που έχουν υποστεί μείωση στους μισθούς τους ή πιέζονται οικονομικά. Τα σενάρια για το πώς θα λειτουργεί είναι πολλά, όμως οι ασκήσεις για το μέτρο που θα εφαρμοστεί δίνουν και παίρνουν. Συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ως σκέψη τριγυρίζει στους φορείς του τουρισμού από την αρχή του Ιουλίου όταν αποδείχθηκε πως ο τουρισμός για φέτος δεν θα φέρει τα αναμενόμενα.

Το επικρατέστερο σενάριο λοιπόν εκ των τριών είναι για κράτηση η οποία θα γίνεται μέχρι και το τέλος του 2020 να επιδοτείται η μία ημέρα εκ των δύο που θα έχει κλείσει ο πελάτης. Το δεύτερο σενάριο είναι στις τρεις ημέρες που θα κλείνει ο πελάτης να επιδοτείται η μία. Το τρίτο σενάριο είναι να υιοθετηθεί μέτρο όπως αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δηλαδή για κράτηση η οποία είναι το λιγότερο τέσσερις ημέρες, να δίδεται συγκεκριμένο ποσό στον πελάτη. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, εάν ο πολίτης συμμετάσχει σε τέτοιο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, λαμβάνει 120 ευρώ (εφόσον φυσικά κλείσει τέσσερις ημέρες διακοπές). Αν και το πρόγραμμα αυτό της επιδότησης που μάλλον θα εγκριθεί το μία σύν μία ημέρες (1+1) θα είναι κάτω από την ομπρέλα του Υφυπουργείου Τουρισμού, δεν αποκλείεται να χρειάζεται να εγκριθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός και να δώσει την έγκρισή του το Υπουργείο Οικονομικών. Μετά και την ομολογουμένως χειροτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας δημοφιλών προορισμών για Κύπριους όπως η Ελλάδα, διαφαίνεται πως θα είναι ένα μέτρο το οποίο θα πετύχει εάν και εφόσον εφαρμοστεί.

Από τη μία, οι ακυρώσεις για διακοπές στην Ελλάδα είναι γεγονός, από την άλλη μία «ενδυνάμωση» του λόγου για τον οποίο ένας Κύπριος θα επιλέξει την Κύπρο για τις διακοπές του, εκτιμάται ότι θα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από τον εσωτερικό τουρισμό στις «γύρω από το ξενοδοχείο» επιχειρήσεις θα είναι σεβαστά. Το ότι ο εσωτερικός τουρισμός δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει όσα έχει χάσει η Κύπρος από τον ξένο τουρισμό πρέπει να είναι δεδομένο. Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι κάθε καλοκαίρι πωλούνται περίπου μισό εκατομμύριο πακέτα για τουρισμό στο εξωτερικό, τότε αρκετοί από αυτή τη μερίδα των πολιτών θα κάνουν διακοπές αυτό το χρόνο εντός της χώρας.

Στόχος η επιβίωση

Αν αφήσουμε στην άκρη τη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει κάποια στιγμή και αφορά στην αποτυχία προώθησης της Κύπρου ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού με τα 11 και πλέον εκατομμύρια τα οποία θα δαπανούνταν γι’ αυτό το σκοπό, η προστασία της απασχόλησης είναι το κύριο μέλημα για την μετά τον Οκτώβριο περίοδο που σταματούν τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας. Κάνοντας όμως μια παρένθεση, δεν γίνεται να αφήσουμε εκτός τα συνεχή ρεπορτάζ διεθνών πρακτορείων ειδήσεων για την Ελλάδα για παράδειγμα, για το πόσο ασφαλής είναι και πόσο όμορφα μέρη έχει. Για την Κύπρο, αντίστοιχα ρεπορτάζ είναι με το σταγονόμετρο.

Συνεχίζοντας όμως για τα της απασχόλησης, τρέχουν ήδη σχέδια της τρίτης φάσης που στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται οι οικονομικές επιπτώσεις στον τομέα.Το πρώτο σχέδιο αφορά ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα και καλύπτει τέσσερις περιόδους μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 2020. Δύναται να ενταχθεί οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα ή τουριστικό κατάλυμα που ασκεί οικονομική δραστηριότητα με μείωση κύκλου εργασιών πέραν του 35% και πέραν του 40%, ανάλογα με την περίοδο, με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%. Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες συνδεόμενες με την τουριστική βιομηχανία ή οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό ή οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή. Καλύπτει τέσσερις περιόδους από 13 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου του 2020 και περιλαμβάνει ποσοστό μείωσης κύκλου εργασιών πέραν του 40% και πέραν του 55%, ανάλογα με την περίοδο με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%.

Ο τομέας των ξενοδοχείων και εστιατορίων συνεισφέρουν στα κρατικά έσοδα το 4,7%, στην απασχόληση 11,6% και στην Προστιθέμενη Αξία 7,1%.Ο τομέας υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, συνεισφέρει το 7,1% της συνολικής Προστιθέμενης Αξίας. Ο τομέας απασχολεί γύρω στα 47.134 άτομα, δηλαδή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε αριθμό εργοδοτουμένων και αριθμό επιχειρήσεων. Τα ξενοδοχεία συνεισφέρουν το 4% της συνολικής Προστιθέμενης Αξίας και απασχολούν 21.659 άτομα. Η εστίαση, η οποία περιλαμβάνει εστιατόρια, μπαρ και συναφείς υπηρεσίες συνεισφέρουν το 3,1% της συνολικής Προστιθέμενης Αξίας, και απασχολεί 25.475 άτομα. Το 71,2% της Προστιθέμενης Αξία της εστίασης αφορά εστιατόρια και το 24,6% αφορά μπαρ.

Οκ για χαμηλοσυνταξιούχους

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ήδη από τον Ιούλιο σχέδιο επιχορήγησης διακοπών σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και στον Πύργο Τηλλυρίας. Είναι ο τρίτος χρόνος εφαρμογής του σχεδίου και αφορά την περίοδο από 14 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Νοεμβρίου 2020 και αναμένεται να καλύψει περίπου 3.200 πολίτες, με το κόστος του να ανέρχεται στις 500 χιλιάδες ευρώ. Στόχος, είναι να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα και να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στις ξενοδοχειακές μονάδες στα ορεινά θέρετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X