Kathimerini.com.cy
Πέντε επιπλέον δράσεις προτείνει στο Υπουργείο Υγείας ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ως προς την ενίσχυση των μέτρων για προστασία τόσο των ασθενών όσο και της ιατρικής κοινότητας και των υποδομών παροχής υπηρεσιών υγείας.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ χαιρετίζει τα μέτρα για αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού και με τις πέντε επιπλέον δράσεις που προτείνει στο Υπουργείο Υγείας, ευελπιστεί στην αναχαίτιση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της διασποράς του ιού.
Ο ΠΙΣ εισηγείται τη διεύρυνση του ορισμού του ύποπτου περιστατικού, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της διασποράς του νέου κορωνοϊού, δηλαδή οποιοσδήποτε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) κατά την προσέλευση του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19.
Όπως τονίζει ο ΠΙΣ θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα απομόνωσης του ύποπτου κρούσματος και σε περίπτωση μη προγραμματισμένης μετάβασης του το προσωπικό υπηρεσιών υγείας να λαμβάνει τον ενδεδειγμένο ατομικό εξοπλισμό προστασίας, προσθέτοντας ότι ασθενείς με ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού θα πρέπει να ενημερώνουν τηλεφωνικώς το γιατρό τους για να λάβουν σχετικές οδηγίες.
Επίσης, εισηγείται διαμόρφωση κέντρων δημόσιας υγείας, που θα είναι ειδικά εξοπλισμένα και στελεχωμένα με εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, σε όλες τις πόλεις, όπου θα γίνεται η διαλογή, η κλινική εξέταση, η δειγματοληψία και η ενδεχόμενη παραπομπή για δευτεροβάθμια περίθαλψη των ύποπτων περιστατικών.
«Αποτελεί περαιτέρω αδήριτη αναγκαιότητα η αριθμητική επέκταση των κέντρων εργαστηριακής διερεύνησης της νόσου που θα πρέπει κατά πιο άμεσο τρόπο να καλύπτουν και την περιφέρεια», αναφέρει.
Εξάλλου, εισηγείται ο ΠΙΣ και τα μέλη του να στηρίξουν το μηχανισμό αυτό, καταθέτοντας την ετοιμότητα τους να εφαρμόσουν την εκ περιτροπής στελέχωση των εν λόγω εξειδικευμένων κέντρων και συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της διαδικασίας γρήγορης διαλογής και ιχνηλάτησης των όποιων ύποπτων κρουσμάτων, σε συνεννόηση πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας.
Επιπλέον, αναφέρει ότι το αρμόδιο Υπουργείο καλείται όπως κατηγοριοποιήσει με περισσότερη σαφήνεια τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για να εκλείψει το φαινόμενο υπερβολικών αιτημάτων προς τα μέλη μας για παροχή ιατρικής βεβαίωσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.
Καλεί, τέλος τα μέλη του όπως μέσα από τη διεύρυνση του ορισμού που αφορά τη συγκεκριμένη συμπτωματολογία παραπέμπει όλα τα ύποπτα περιστατικά στα εξειδικευμένα κέντρα δημόσιας υγείας που προτείνονται πιο πάνω, θεωρώντας ότι τα μέτρα αυτά θα αποτρέψουν την συσσώρευση πολιτών στους χώρους αναμονής ιατρείων και νοσηλευτηρίων, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου διασποράς της νόσου, που σε αυτή τη φάση αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα και διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες.