ΚΥΠΕ
Περιορισμένος θα είναι ο αριθμός των κλινικών εργαστηρίων που θα δύνανται να διεξάγουν την μοριακή εξέταση για την ανίχνευση του κορωνοϊού λόγω του εξειδικευμένου εξοπλισμού που χρειάζονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων Χάρης Χαριλάου, σημειώνοντας ότι και τα αποθέματα των αντιδραστηρίων για την εξέταση είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου, μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σύνδεσμος έχει αποστείλει ανακοίνωση στα μέλη του, ζητώντας την πληροφόρηση ποια εργαστήρια έχουν την δυνατότητα να διεξάγουν μοριακή εξέταση για τον κορωνοϊό. Τα εργαστήρια, τόνισε, μπορούν να απευθυνθούν στον Σύνδεσμο ή και απευθείας στο Υπουργείο Υγείας για την ετοιμότητα τους να παράσχουν τις υπηρεσίες τους. Ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος αριθμεί γύρω στα 130 εργαστήρια. Διευκρίνισε ότι «δεν θα είναι πάρα πολλά τα εργαστήρια που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα, γιατί είναι πολύ ακριβός ο εξοπλισμός που χρειάζονται για την συγκεκριμένη εξέταση».
«Εμείς ως κλινικά εργαστήρια, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την μάχη που γίνεται», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «όσοι έχουν τον εξοπλισμό και την υποδομή κι είναι αδειούχοι στον τομέα της μικροβιολογίας έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους». Τόνισε ότι «όλα θα γίνονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας. Τα εργαστήρια είναι υπόχρεα να δηλώνουν τον αριθμό των θετικών και αρνητικών κρουσμάτων. Οι εξετάσεις από τα κλινικά εργαστήρια θα δώσουν την δυνατότητα ανάλυσης μεγαλύτερου αριθμού δειγμάτων».
Διευκρίνισε ότι «εκείνο που θα καλύπτουμε εμείς, είναι το κομμάτι το οποίο δεν εμπίπτει στο Πρωτόκολλο που εφαρμόζει η Ομάδα Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, αν το 1420 κρίνει ότι κάποιος δεν εμπίπτει στα κριτήρια και δεν επιβάλλεται η εξέταση, όμως επιθυμεί να κάνει την εξέταση για δικούς του λόγους τότε θα απευθύνεται σε κλινικό εργαστήριο». Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι τα αποθέματα των αντιδραστηρίων που απαιτούνται για την εξέταση, είναι σε χαμηλά επίπεδα στα κλινικά εργαστήρια. «Υπάρχει κάποιο στοκ αλλά δεν είναι τεράστιος ο αριθμός των αντιδραστηρίων που έχουν τώρα τα εργαστήρια. Εμείς παραγγέλλουμε και περιμένουμε να μας τα φέρουν οι αντιπρόσωποι, αν υπάρχουν διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά», επεσήμανε.
Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εργαστηριακών, καλώντας τον κόσμο να επικοινωνεί τηλεφωνικά πρώτα με το εργαστήριο κι όχι να πηγαίνει επί τόπου για να δει πώς θα γίνει η δειγματοληψία. Μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας, εξήγησε, θα δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το πώς θα γίνεται η εξέταση. Σε ερώτηση, πόσα θα κοστίζει η εξέταση, ο κ. Χαριλάου είπε πως «υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 150 ευρώ».