ΚΥΠΕ
Τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εφαρμόζουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προτρέποντας τον κόσμο να μην απευθύνονται σε αυτά για πιθανά κρούσματα, αλλά να επικοινωνούν με την τηλεφωνική γραμμή 1420, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Σάββας Καδής.
Ιδιαίτερα ανησυχητική για τον κόσμο, έγινε η κατάσταση με το κλείσιμο του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) ενός μεγάλου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου της πρωτεύουσας. Ο κ. Καδής ανέφερε ότι το κάθε νοσηλευτήριο παίρνει τα δικά του μέτρα, παραπέμποντας στις διευθύνσεις για περαιτέρω εξηγήσεις.
Το νοσηλευτήριο αυτό, «δεν έχει αναστείλει οποιαδήποτε λειτουργία του ουσιαστικά. Ύστερα από εσωτερική συνεννόηση υπάρχει η δυνατότητα για τον οποιονδήποτε ασθενή να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου με κάποιον ειδικό αν είναι ζήτημα σοβαρό και να γίνει και εισαγωγή και επέμβαση ή να τον δει κάποιος στα εξωτερικά ιατρεία. Οι γιατροί εργάζονται. Εμείς απλώς ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας», σημείωσε.
Μπορούν να τηλεφωνήσουν, συνέχισε, κι αν ο γιατρός κρίνει ότι πράγματι είναι επείγον τότε θα δοθεί ραντεβού στον ασθενή. Το νοσηλευτήριο «έχει τη δυνατότητα να δώσει τα ονόματα στην πύλη εισόδου του νοσηλευτηρίου γιατί μόνο μια είσοδος υπάρχει αυτή τη στιγμή, όπου γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας όλων», ανέφερε. Ανέφερε ότι χθες βράδυ, αρκετά νοσηλευτήρια είχαν έκτακτες συνεδριάσεις κι εμάς η προτροπή μας ως Συνδέσμου, είναι να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, συνέχισε, αναβάλλονται όλες οι μη επείγουσες επεμβάσεις και στα εξωτερικά ιατρεία θα εξετάζονται μόνο ασθενείς, οι οποίοι θεωρούνται ως επείγοντα περιστατικά.
Σίγουρα, επεσήμανε, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στον κόσμο, όμως είναι ένα απαραίτητο μέτρο στην προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού. Σε ερώτηση τι θα γίνει αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα ανάμεσα στους ασθενείς, που νοσηλεύονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο κ. Καδής είπε ότι το κάθε νοσηλευτήριο έχει τα δικά του Πρωτόκολλα. «Οι Επιτροπές Λοιμώξεων έχουν κάνει Πρωτόκολλα για το κάθε νοσηλευτήριο και υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της οποιασδήποτε επείγουσας περίπτωσης που θα προκύψει από κορωνοϊό», σημείωσε. Αν υπάρξουν επαφές με κρούσματα, πρόσθεσε, τότε ακολουθούνται οι διαδικασίες περιορισμού, ελέγχου κ.λπ.
Υπάρχουν, είπε, κατευθυντήριες γραμμές για το τι θα γίνεται σε περιπτώσεις επαφών με κρούσμα, σε περίπτωση που γίνεται διάγνωση κρούσματος. «Τα παραπέμπουμε στο 1420. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να τα διεκπεραιώσουμε αλλά οι ξεκάθαρες οδηγίες που έχουμε από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι όλα τα περιστατικά θα διαχειρίζονται μέσω του 1420». Προέτρεψε τον κόσμο να μην αποτείνεται στους γιατρούς ή στα ανοικτά ΤΑΕΠ αλλά απευθείας να καλεί το 1420, σημειώνοντας ότι αυτό το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης διότι πρέπει να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση, όπως αποφάσισε η Πολιτεία.
Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα μπουν σε καραντίνα, εξήγησε, αν συμβεί ό,τι έγινε και με το νοσοκομείο Πάφου με τον ασθενή που ήταν στην Εντατική. Σε ερώτηση αν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι σε θέση να βοηθήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας αν παραστεί ανάγκη ο κ. Καδής είπε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο. Σε άλλες χώρες έχουμε δει επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν οι βάσεις για αυτό το πράγμα. Εμείς αναμένουμε, αν έρθει η κυβέρνηση και πει ότι το τάδε νοσηλευτήριο για το κοινό καλό, πρέπει να επιταχθεί, τότε θα αλλάξουν όλα».
Όπως είναι τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, συνέχισε, δεν έχουν όλα τη δυνατότητα να περιθάλψουν ασθενείς με κορωνοϊό. «Δεν υπάρχει όμως και η ανάγκη γι αυτό. Υπάρχει η κεντρική διαχείριση που δεν προβλέπει διαχείριση τέτοιων περιστατικών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Το σύστημα δεν έχει στον σχεδιασμό του την ανάγκη για περίθαλψη τέτοιων περιστατικών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αν τα πράγματα αλλάξουν άρδην, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε αρκετά τον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτηρίων», πρόσθεσε.