ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένουν οι διαφορές - Διορίζει Ειδικό Απεσταλμένο ο Γ.Γ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες άκουσε τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων με τον Ερσίν Τατάρ να επαναλαμβάνει τα περί δυο κρατών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Απόστολου Τομαρά και του Νίκου Στέλγια

Πήγαν, είπαν και απήλθαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ στο τρίωρο γεύμα του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών. Μετά το πέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναχωρώντας από τα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαίωσε αυτό το οποίο που υπήρχε ως γενική αίσθηση τις προηγούμενες μέρες. «Παραμένουν οι διαφορές» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος ανακοίνωσε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες θα αποκαλύψει αύριο τις προθέσεις του αναφορικά με το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Τζέιν Λούτ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γ.Γ προσανατολίζεται στο διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου χωρίς να διευκρινίζεται αν ο διορισμός θα περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Ο ΓΓ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου (special envoy), προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου». Σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε ο κ. Αναστασιάδης επί του θέματος τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να εκδώσουν την Τρίτη σχετική ανακοίνωση μετά από συνεννόηση με τις δυο πλευρές. Πάντως στο γεύμα ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν αναφέρθηκε στο πρόσωπο που αναμένεται να διορίσει.

Ναι μεν αλλά

Στο γεύμα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταγράφηκαν οι διαφορές που υπάρχουν με τον Τ/κ ηγέτη να αναπτύσσει τις γνωστές θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών. Κάνοντας λόγο για δημιουργική συνάντηση ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως ο ίδιος ανέπτυξε τις θέσεις του, οι οποίες όπως σημείωσε συνάδουν με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και την εντολή του Γενικού Γραμματέα. Παράλληλα στο τραπέζι τέθηκαν και τρόποι «πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου». 

Σύνταγμα του 60

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου στη θέση που διατύπωσε για επιστροφή στο Σύνταγμα του 60 θέμα που έθεσε στο γεύμα. «Ο κ. Τατάρ διατηρεί τις δικές του θέσεις και συνεπώς, σε ώτα μη ακουόντων». Ο κ. Αναστασιάδης ήταν προσεχτικός για την αντίδραση του Αντόνιο Γκουτέρες λέγοντας πως «ο γ.γ δεν είναι για να σχολιάζει θετικά ή αρνητικά. Εκείνο που συγκρατεί είναι οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά». Σε ερώτηση αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση του με τον ΓΓ και τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος είπε «όχι προς το παρόν, δεν έχουμε συμφωνήσει (κάτι τέτοιο)». Η κυπριακή αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη.

Επιφυλακτικός ο Τατάρ για τον διορισμό του νέου συνεργάτη του ΓΓ ΟΗΕ

Σύμφωνα με το «Μπαϊράκ», η συνάντηση των δυο ηγετών διήρκησε δυο ώρες. Μετά το τέλος της συνάντησης, από την «Οικία του Τούρκου», ο κ. Τατάρ προέβη σε δηλώσεις προς το «Μπαϊράκ». «Ο διάλογος συνεχίζεται. Εμείς επαναλάβαμε τις θέσεις μας. Ο Αναστασιάδης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του», δήλωσε ο τ/κ ηγέτης, ο οποίος ευχαρίστησε τον ΓΓΟΗΕ για την σημερινή συνάντηση. Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ ο ΓΓΟΗΕ εξακολουθεί να αποδίδει σημασία στο Κυπριακό.

Ο τ/κ ηγέτης άφησε να εννοηθεί ότι το Κυπριακό Πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας μας. Δίχως την αναγνώριση αυτής της αρχής δεν πρόκειται να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, σύμφωνα με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να συνεχιστούν από το σημείο, στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα και στο Βερολίνο.

«Ο διορισμός του envoy αφορά την προσπάθεια εξακρίβωσης για το αν υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών», τόνισε ο κ. Τατάρ, σύμφωνα με τον οποίο ο ΟΗΕ θα πρέπει να προσεγγίσει με μεγάλη προσοχή το όλο ζήτημα καθώς η ε/κ πλευρά θα μπορούσε να αποκομίσει διπλωματικά οφέλη από την όλη εξέλιξη. Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ το νέο «envoy» θα έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με την Τ. Χ. Λουτ.

Διαφορετικές απόψεις για τις τεχνικές επιτροπές

Ο κ. Τατάρ υπογράμμισε επίσης, ότι ο ΓΓΟΗΕ τονίζει ότι θα δώσει το πράσινο φως για την επανέναρξη των συνομιλιών αν και εφόσον οι δυο πλευρές δώσουν την συγκατάθεση τους. Ο τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε επίσης, και στην σημασία της εντατικοποίησης του έργου των τεχνικών επιτροπών. Η ε/κ πλευρά προσεγγίζει με επιφυλακτικότητα αυτήν την πρόταση. Ο κ. Τατάρ σε αυτό το σημείο δήλωσε ότι επισήμανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δυο κράτη».

Η λύση των δυο κρατών και τα δεσμά με την Τουρκία

«Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το παρελθόν. Οι τ/κ πλήρωσαν βαρύ αντίτιμο», επεσήμανε στην συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Τατάρ, ο οποίος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας και την θεωρία των δυο ξεχωριστών κρατών. Ο τ/κ ηγέτης ισχυρίζεται επίσης, ότι ο ΓΓΟΗΕ κατανοεί αυτήν την θέση της τ/κ πλευράς. Ο κ. Τατάρ ισχυρίζεται ότι ενώ ο ΓΓΟΗΕ κατανοεί τις θέσεις των τ/κ, οι υφιστάμενες παράμετροι δυσχεραίνουν το έργο του κ. Γκουτέρρες.

Ο κ. Τατάρ στα πλαίσια των δηλώσεων του, αναφέρθηκε και στην σημασία των δεσμών των τ/κ με την Τουρκία, την οποία χαρακτηρίζει ως «το πιο ισχυρό κράτος της περιοχής». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυριαρχική ισότητα φέρει σημασία και για την διαιώνιση αυτών των δεσμών.

Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε επίσης, ότι η τ/κ πλευρά ζήτησε να πληροφορηθεί πριν την έκδοση του για το κείμενο που θα αφορά τον νέο διορισμό του συνεργάτη του ΓΓΟΗΕ για το Κυπριακό.

Οι δηλώσεις του Τατάρ πριν την συνάντηση

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της συνάντησης των δυο ηγετών και του ΓΓΟΗΕ, τα τ/κ μέσα εστίασαν στο γεγονός ότι οι δυο ηγέτες συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση με διαφορετικές φόρμουλες. Η «Κίμπρις Ποστασί» μετέδωσε ότι πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά έχει ξεχωριστό «κράτος» «εδώ και εξήντα χρόνια».

«Το (τ/κ) κράτος υπάρχει εδώ και 60 χρόνια, τα δύο κράτη υφίστανται ήδη στην Κύπρο και είναι πραγματικότητες του νησιού. Για 60 χρόνια, υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Κυπριακή Δημοκρατία υφίστανται για 60 χρόνια και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το κράτος μας», δήλωσε ο κ. Τατάρ πριν την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΓΓΟΗΕ, σύμφωνα με το «Μπαϊράκ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση