ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι λόγοι που από την Πέμπτη Λεμεσός και Πάφος μπαίνουν σε lockdown

Tο επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο εδώ και αρκετές εβδομάδες και παρά τα μέτρα που λήφθηκαν προηγουμένως.

ΚΥΠΕ

Νέα δέσμη έκτακτων μέτρων για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, που θα έχουν ισχύ παγκύπρια, αλλά και επιπρόσθετων μέτρων για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Τα μέτρα που λαμβάνονται εκτάκτως σε παγκύπρια βάση τίθενται σε ισχύ από αύριο στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2020. Τους λόγους για τους οποίους η Λεμεσός και η Πάφος τίθεται πλέον σε τοπικό lockdown ανέλυσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε σχέση με τα μέτρα που αποφασίστηκαν για Λεμεσό και Πάφο, ο Υπουργός Υγείας επισήμανε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο εδώ και αρκετές εβδομάδες και παρά τα μέτρα που λήφθηκαν προηγουμένως.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 28% των κρουσμάτων ήταν από τη Λεμεσό και την Πάφο, ενώ τον Οκτώβρη και μέχρι σήμερα το 70% των κρουσμάτων προέρχονταν από τη Λεμεσό και την Πάφο.

Πιο χαρακτηριστικό ακόμη, είπε, είναι το στοιχείο ότι από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, από τα 2,644 περιστατικά COVID-19 που καταγράφηκαν, τα 1,788 προέρχονται από την Λεμεσό και την Πάφο, ενώ μόνο το πενθήμερο από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, τα 605 από τα 904 κρούσματα ήταν από τις δύο Επαρχίες.

Επίσης, είπε ότι 49 από τους 68 ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες στα νοσηλευτήρια προέρχονται από τις δύο Επαρχίες, ενώ συμπλήρωσε ότι ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι από τις 31/10 μέχρι και σήμερα είχαμε 8 θανάτους, από τους οποίους οι 7 είχαν μόνιμη διαμονή την Λεμεσό και την Πάφο.

«Το διάστημα των 8 και πλέον μηνών που βιώνουμε τις συνέπειες της πανδημίας έχει προκαλέσει σε όλους μας κόπωση κυρίως ψυχολογική. Το γεγονός δε ότι δεν έχουμε προς το παρόν ξεκάθαρη εικόνα ως προς το πότε θα έχουμε στη διάθεσή μας είτε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είτε μια θεραπευτική αγωγή, προκαλεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα και, κατ’ επέκταση, δυσανασχέτηση σε όλους μας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Συνέχισε λέγοντας ότι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό πρόβλημα που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι εκείνο του μεγάλου αριθμού επαφών, που έχει το κάθε θετικό περιστατικό, επισημαίνοντας ότι το έργο της ομάδας ιχνηλάτησης επιβαρύνεται καθημερινά λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού επαφών που δηλώνονται από κάθε κρούσμα.

«Κύριος στόχος των μέτρων που εξαγγέλθηκαν», είπε, «είναι ακριβώς ο περιορισμός των επαφών και η ελαχιστοποίηση του ενδεχόμενου μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα από το επαγγελματικό ή και το κοινωνικό περιβάλλον».

Πρόσθεσε πως «τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι ευχάριστα για κανέναν μας», για να σημειώσει ωστόσο πως «είναι το μοναδικό μας όπλο αυτή τη στιγμή, ώστε να αποτρέψουμε την επιδείνωση των επιδημιολογικών μας δεδομένων και να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία».

Ανέφερε ακόμα ότι «η συνεχής εγρήγορση από όλους μας και η τήρηση των πρωτοκόλλων είναι η μόνη ασπίδα που έχουμε για την προφύλαξη των ευάλωτων ομάδων και των ηλικιωμένων μας, που έχουν περισσότερες πιθανότητες βαριάς νόσησης», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ο κάθε ένας από εμάς αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να συμπεριφερθούμε για ακόμα μια φορά υπεύθυνα για τον εαυτό μας και το συλλογικό καλό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση