ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ι. Παπαδόπουλος στην «Κ»: Δώσαμε στην Κύπρο όποια βοήθεια ζήτησε στο μεταναστευτικό

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει τεχνική, οικονομική αρωγή και βρισκόμαστε στη διάθεσή της για όποια επιπλέον συνδρομή χρειαστεί

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Είμαστε στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατία για όποια ανάγκη παρουσιαστεί ούτως ώστε να βοηθήσουμε», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος αναφορικά με την κρίση στο μεταναστευτικό. Ξεκαθαρίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει στην Κύπρο όποια βοήθεια έχει μέχρι τώρα ζητήσει σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο. Μιλώντας για το υψηλό ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου, εξηγεί ότι η Κομισιόν έχει πει «από την αρχή στην Κυπριακή Δημοκρατία να μας πει ποιες είναι οι ανάγκες της και ποια βοήθεια θέλει από την Ε.Ε. Το ένα σκέλος είναι η οικονομική βοήθεια και το άλλο η ανθρώπινη βοήθεια. Και στα δύο είμαστε ανοικτοί».

Σημειώνει παράλληλα πως το πρώτο μέλημα, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές και από την άλλη, εκεί όπου υπάρχουν αιτητές ασύλου, οι διαδικασίες εξέτασης θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε ένα εύλογο διάστημα. «Αυτό», ξεκαθαρίζει, «είναι θέμα των αρχών της χώρας, που όπως είπαμε, αν χρειάζεται βοήθεια σε αυτό το κομμάτι η Ε.Ε. μπορεί να δώσει βοήθεια ενισχύοντας τη διαδικασία με προσωπικό». Απαντά και στις κριτικές που δέχεται η Ε.Ε. ότι δεν έχει λάβει ενεργότερο ρόλο στο μεταναστευτικό και στην έκκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανακατανομή 5.000 προσφύγων που βρέθηκαν στην Κύπρο.

Οι εξελίξεις στον Έβρο έθεσαν ξανά το ζήτημα του πού βρίσκεται η Ε.Ε. και αν η όποια βοήθεια που παρέχει είναι κυρίως συμβολική.

Δεν συμφωνώ πως είναι συμβολική, είναι πολύ ουσιαστική η βοήθεια που παρέχεται στα κράτη μέλη. Στην τελευταία ένταση που παρατηρείται στον Έβρο, η Ε.Ε. έδειξε την πλήρη αλληλεγγύη της άμεσα και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Να σας υπενθυμίσω ότι οι τρεις πρόεδροι των κορυφαίων θεσμικών οργάνων (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο) βρέθηκαν εκεί και έκαναν δηλώσεις απόλυτης συμπαράστασης προς την Ελλάδα. Όλο αυτό συνοδεύτηκε και με τη δέσμη των έξι μέτρων που πρότεινε η Επιτροπή και υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους.

Διαβάστε την συνέντευξη της Μαρίνας Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινήτο σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X