Της Μαρίνας Οικονομίδου
Είμαστε πολυφωνικοί και όχι Βαβυλωνία, λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, και παραδέχεται πως έγιναν λάθη που στοίχισαν στον κόσμο του ΔΗΣΥ. Όπως σημειώνει, η μάχη που δίδεται δεν είναι αυτή των αριθμών, αλλά η μάχη για να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Απαντά στο τι θα έλεγε ο Κληρίδης, αν έβλεπε τη σημερινή κατάσταση στο κόμμα που ίδρυσε και ξεκαθαρίζει πως έγιναν πράγματα που δεν έπρεπε να έχουν γίνει στην Παιδεία. Κύριος στόχος του αν επανεκλεγεί είναι το ασυμβίβαστο βουλευτών και η οριζόντια ψηφοφορία.
–Σε τρεις γραμμές, τι αποτελεί την κληριδική σχολή σκέψης;
–Η εντιμότητα, η εξωστρέφεια και ο πατριωτικός ρεαλισμός. Να πολιτεύεσαι με εντιμότητα και ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες. Να είσαι εξωστρεφής, να μην ομφαλοσκοπείς, εξού και η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Να διεκδικείς την επίλυση του Κυπριακού, αξιοποιώντας τον διεθνή στίβο και να μη συμβιβάζεσαι με την ψευδαίσθηση του στάτους κβο.
–Τι θα έπρεπε να ενώνει όλες τις τάσεις του ΔΗΣΥ, ώστε να μη στέλνει το μήνυμα της Βαβυλωνίας;
–Η θέληση για να κάνουμε την Κύπρο καλύτερη. Είμαστε πολυφωνικοί, όχι Βαβυλωνία. Μας ενώνουν οι ουσιώδεις πολιτικές επιδιώξεις για την πρόοδο του τόπου. Το πιστοποιούν οι μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος, το απαιτούν οι δύσκολες προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Οι μεταρρυθμίσεις, οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, μα πάνω απ’ όλα ο αγώνας για μια ελεύθερη πατρίδα.
–Εσείς προσωπικά δηλώνετε οπαδός της λύσης. Πώς νιώθετε όταν ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματός σας μιλάει για τον νέο ρεαλισμό;
–Είμαι συνεπής στην πολιτική για την επίλυση, ποτέ οπαδός. Δεν είναι «η μοίρα μας και το ριζικό μας» η διχοτόμηση. Το θεμέλιο της διεκδίκησής μας για να φύγει ο Αττίλας και να επανενωθεί ο τόπος μας είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ). Ο Χάρης έχει πολλές φορές δηλώσει ότι υποστηρίζει τη ΔΔΟ.
–Τι θα έλεγε σήμερα ο Γλαύκος Κληρίδης, αν μπορούσε να παρακολουθήσει επί μία βδομάδα το κόμμα που ίδρυσε;
–Ο Γλαύκος Κληρίδης αντιμετώπισε πολλές φουρτούνες στην πολιτική του πορεία και βγήκε νικητής. Είμαι σίγουρος ότι θα μας έλεγε να παλέψουμε για τα προβλήματα, τις προκλήσεις, να αποφύγουμε άλλα λάθη και αστοχίες και να παραμείνουμε σταθερά προσανατολισμένοι σε αυτό που είναι ωφέλιμο για την πατρίδα μας και όχι σε αυτό που είναι αρεστό.
–Μπορείτε με ευθύτητα να πείτε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό τα τελευταία τρία χρόνια;
–Αυτή η συζήτηση έγινε πολλές φορές, λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού της Γενεύης δεν έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε μεταξύ μας για τα επιμέρους. Η μεγάλη εικόνα είναι η επίλυση. Όλοι μας στηρίζουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει να υπερβούμε τους φόβους και τις αδυναμίες μας και να διεκδικήσουμε με ξεκάθαρες θέσεις την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.
–Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της «Κ» ο κόσμος δεν σας εμπιστεύεται καθόλου για πάταξη της διαφθοράς. Τελικά τα σκάνδαλα άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στον ΔΗΣΥ;
–Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις που στοίχισαν στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πολλοί φίλοι μας είναι θυμωμένοι, άλλοι είναι πληγωμένοι. Το διακύβευμα των εκλογών, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο, οι πολίτες πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα εάν την επομένη θα έχουμε σταθερότητα ή αστάθεια, εάν με την ψήφο αντίδρασης θα αναδείξουμε έναν Πύργο της Βαβέλ αντί για Κοινοβούλιο χωρίς τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, όπου το πρώτο λόγο θα έχουν οι λαϊκιστές.
–Ποιο ποσοστό θεωρείτε πως θα ήταν ικανοποιητικό για τον ΔΗΣΥ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
–Η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι να κερδίσουμε ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Να σμικρύνουμε το χάσμα που μας χωρίζει από την κοινωνία. Δεν είναι μάχη των αριθμών. Κρινόμαστε στα δύσκολα! Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Λαϊκισμός ή σοβαρότητα;
–Το όνομά σας έπαιζε εντόνως για το υπουργείο Παιδείας. Πώς αξιολογείτε το έργο που γίνεται τώρα στην Παιδεία;
–Προσωπικά υπήρξα πάντα απλός στρατιώτης της μεγάλης μας παράταξης που ονομάζεται Δημοκρατικός Συναγερμός. Στην παιδεία εδώ και χρόνια υπήρχαν πολλά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Αυτή τη δύσκολη, όμως, περίοδο που ζούμε με την πανδημία δεν μπορεί κάποιος να προβεί σε ορθολογιστική αξιολόγηση.
–Είναι καιρός η Παιδεία να πάρει διαζύγιο από την Αρχιεπισκοπή; Νιώθετε άνετα με τη στενή σχέση κυβέρνησης - αρχιεπισκόπου;
–Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ενωμένης Ευρώπης. Πίστευα πάντα στον διαχωρισμό του ρόλου Εκκλησίας και Πολιτείας. Κυρίαρχος ρόλος της Εκκλησίας είναι το ποιμαντικό και το ανθρωπιστικό έργο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που πολλοί συμπολίτες μας βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση.
–Τελικά η διάσταση θέσεων που παρατηρείται συχνά μεταξύ Πινδάρου-Προεδρικού είναι υπαρκτή ή είναι επικοινωνιακό κόλπο;
–Η διαφορετικότητα στις απόψεις δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητική. Αυτή πολλές φορές λειτουργεί και ως δύναμη. Να σας υπενθυμίσω ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι συγκεντρωτικό κόμμα, αλλά πολυφωνικό. Δεν είμαστε ΑΚΕΛ!
–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε συχνά;
–Στην «κατάθεση» του Γλαύκου Κληρίδη.
–Ποια ήταν η τελευταία θεατρική παράσταση που είδατε;
–Μόλις πριν από λίγες μέρες η «Κοιμωμένη του Χαλεπά» στο Θέατρο Ανεμώνα.
–Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας;
–Έχω ήδη καταθέσει δύο προτάσεις στην Βουλή. Η μία για το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της ενάσκησης άλλου επαγγέλματος για να δοθεί τέλος στη σύγκρουση συμφερόντων. Η άλλη αναφέρεται στην ανάγκη θεσμοθέτησης της οριζόντιας ψηφοφορίας. Αυτοί θα είναι οι δύο μεγάλοι μου στόχοι, γιατί σχετίζονται με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Θα εργαστώ για να βρούμε κοινή γλώσσα με συναδέλφους της αντιπολίτευσης στη μεγάλη αναγκαιότητα να πάρουμε αποφάσεις που διευρύνουν τη δημοκρατία, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στον τόπο μας.