ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μήλον της Έριδος» μάσκες και γάντια

Τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ υιοθετεί η Κύπρος, όπου οι αρχές επισημαίνουν και τους κινδύνους της λανθασμένης χρήσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Ο ΠΟΥ τοποθετήθηκε και πάλι επαναλαμβάνοντας τη θέση του ενάντια στη μαζική χρήση μασκών από τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας μάλιστα αυτή την φορά τους κινδύνους από τη λάθος χρήση της μάσκας. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν, την πιθανότητα να μολυνθεί κανείς χωρίς να το θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η υγιεινή των χεριών και αποστασιοποίηση». Αυτά ήταν κάποια από τα λεγόμενα του Δρος Μάριου Λοΐζου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα νέα περιστατικά κορωνοϊού το απόγευμα της Παρασκευής 10 Απριλίου, σε σχέση με την χρήση της μάσκας κατά του κορωνοϊού. Την προηγούμενη, μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξηγούσε στους Ελλαδίτες πολίτες ότι επιβλαβή μπορεί να καταστούν και τα γάντια, σε περίπτωση κακής χρήσης τους.

Ο Δρ Λοΐζου σε σχέση με την χρήση της μάσκας, τόνισε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς, αυτούς που τους φροντίζουν και τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει και την θέση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο αναφέρει πως, παρά το γεγονός ότι συμφωνεί με τη θέση του ΠΟΥ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να υπάρξει σύσταση για πιο εκτεταμένη χρήση μάσκας. Η θέση του ECDC είναι ότι, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού, όπως είναι στη χώρα μας οι υπεραγορές, οι τράπεζες, μπορεί να υπάρξουν οφέλη κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Η ανάγκη αυτή έχει άμεση σχέση με την πορεία της νόσου σε κάθε κράτος. Ταυτόχρονα, και το ECDC επισημαίνει τους κινδύνους από λανθασμένη χρήση μάσκας και κυρίως από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τους βασικούς κανόνες που μας προστατεύουν σε αυτή την πανδημία, δηλαδή την υγιεινή των χεριών, την τήρηση των αποστάσεων και το να αποφεύγουμε να ακουμπούμε το πρόσωπο.

Τέλος, ο Δρ Λοΐζου τόνισε ότι το αν θα φτάσουμε στην ανάγκη για καθολική χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό, εξαρτάται από την πορεία της νόσου καθώς και από τον αριθμό των ασυμπτωματικών ασθενών, ο οποίος θα γίνει προσπάθεια να διαφανεί από τη μελέτη που θα γίνει σε 20,000 άτομα, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα γάντια

Ακόμα και πριν από την έκρηξη της πανδημίας, υπό τον φόβο του κορωνοϊού αριθμός πολιτών κυκλοφορούσε φορώντας, εκτός από την μάσκα, τα προστατευτικά γάντια. Ωστόσο, την Πέμπτη 9 Απριλίου, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος σφάλματος στην προσπάθεια του κοινού να προστατευθεί με τα γάντια. Όπως εξήγησε, είναι λίγες οι ενδείξεις ότι προστατεύουν από τον ιό. Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει περισσότερο σε βλάβη παρά σε καλό, καθώς δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση. Πρόσθεσε ότι «μπορεί εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές οπές που μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που τα φορά. Προσφέρουν ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ενώ η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο συχνό πλύσιμο των χεριών. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που επιμολύνει τα χέρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μας τρεις έως 23 φόρες ανά ώρα. Ακόμα κι όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να μολυνθούμε όποτε το πλύσιμο των χεριών μας αμέσως μετά είναι απαραίτητο. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης από το νέο κορωνοϊό».

Παγκόσμιος «πόλεμος»

Η πανδημία έχει προκαλέσει έναν πόλεμο σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξασφάλιση των αποθεμάτων που τόσο έχουν ανάγκη οι μεγάλες χώρες της Δύσης, στην μάχη τους κατά του ιού. Οι ΗΠΑ κατηγορούνται ανοιχτά ότι προβαίνουν σε πειρατικές ενέργειες για την εξασφάλιση του «μπλε χρυσού». Την περασμένη εβδομάδα, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξερράγη εναντίον του μεγάλου του γείτονα. Κάνοντας χρήση των έκτακτων εξουσιών που του έδωσε η επανενεργοποίηση παλιού νόμου από την εποχή του κορεατικού πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε στην αμερικανική βιομηχανία 3Μ να εξαγάγει μάσκες στον Καναδά και στη Λατινική Αμερική.

Την ίδια ώρα, ο Αντρέας Γκάιζελ, υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο του Βερολίνου, κατηγορούσε τις ΗΠΑ για «σύγχρονη πειρατεία» και «πρακτικές Άγριας Δύσης», καταγγέλλοντας ότι βούτηξαν από την Μπανγκόκ φορτίο με 200.000 μάσκες που προορίζονταν για τους αστυνομικούς της πόλης του. Ο Τραμπ αρνήθηκε την κατηγορία. Εξάλλου, στη Γαλλία, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ρενό Μιζελιέ αποκάλυψε ότι «η χώρα μας αγόρασε 60 εκατ. μάσκες, κι ενώ το υλικό ήταν μέσα στο αεροπλάνο στο έδαφος της Κίνας, αγοράστηκε από τους Αμερικανούς και πέταξε στις ΗΠΑ». Σωρεία καταγγελιών βεβαιώνουν ότι οι Αμερικανοί πλειοδοτούν και αγοράζουν σε πολλαπλάσια τιμή παραγγελίες που ήδη έχουν κλείσει χώρες, περιφέρειες ή νοσοκομεία της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση