Kathimerini.gr
Του Μανώλη Κωστίδη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε απόσταση μόλις 7 μιλίων από το Καστελλόριζο έφθασε το «Ορούτς Ρέις» τα ξημερώματα της Παρασκευής, συνεχίζοντας τις έρευνές του στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο από τα βοηθητικά του σκάφη και πολεμικά πλοία, συνέχισε αργότερα προς νότια κατεύθυνση, στο ανατολικό όριο της περιοχής όπου βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή. Με την κίνηση αυτή η Αγκυρα οδήγησε το «Ορούτς Ρέις» σε περιοχή εντός της ζώνης δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας (6 έως 12 ν.μ.), γεγονός που παρακολουθείται στενά από την ελληνική πλευρά. Η NAVTEX που έχει εκδοθεί για το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας λήγει στις 29 Νοεμβρίου και το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιστροφή του στην Αττάλεια για να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης έπειτα από σχεδόν ενάμιση μήνα συνεχών δραστηριοτήτων.
Εκνευρισμός
Εν τω μεταξύ, η επέμβαση στο τουρκικό εμπορικό πλοίο στα ανοικτά της Λιβύης έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Αγκυρα και, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχουν γίνει πολλές συσκέψεις για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα σενάρια που τέθηκαν είναι και οι επόμενες κινήσεις του «Ορούτς Ρέις». Ομως, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου φέρνει στο προσκήνιο πολλά διλήμματα για τα επόμενα βήματα της τουρκικής κυβέρνησης.
Πάντως το τουρκικό πλοίο «Rosaline A», στο οποίο έγινε η επέμβαση από τους Γερμανούς στρατιωτικούς, ήταν ύποπτο «εδώ και καιρό» για μεταφορά όπλων στη Λιβύη. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Σύμφωνα με το πρακτορείο, για το εμπορικό πλοίο «Rosaline A» υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στη Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων.
Η επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου από το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας «Αμβούργο» ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή και διακόπηκε έπειτα από διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, ως κράτους σημαίας του πλοίου. Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει ευθέως τον Ελληνα διοικητή της συγκεκριμένης επιχείρησης και μίλησε για «προβοκάτσιες» στην Ανατολική Μεσόγειο που «στήνουν οι Ελληνες και οι Ελληνοκύπριοι».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εισαγγελία της Αγκυρας ξεκίνησε έρευνα για την απόπειρα νηοψίας στο τουρκικό πλοίο. Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση της τουρκικής εισαγγελίας, «ξεκίνησε ανάκριση για την έρευνα κατά παράβαση της διεθνούς διαδικασίας, που διεξήχθη στο εμπορικό σκάφος υπό τουρκική σημαία “Roseline Α”, το οποίο έπλεε στην ανοικτή θάλασσα στις 22/11/2020, παρόλο που δεν είχε δοθεί άδεια έρευνας από το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας». Τέλος, η Τουρκία απέρριψε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι δήλωσε πως η Τουρκία «απορρίπτει πλήρως τη μη δεσμευτική σύσταση που ενέκρινε η γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ)». Ο Ακσόι αναφέρει πως «χωρίς να ανέχεται απειλές και εκβιασμούς, η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου και διαπραγμάτευσης προστατεύοντας αποφασιστικά τα δικαιώματά της, καθώς και των Τουρκοκυπρίων».