ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με την επανεκκίνηση χάθηκαν οι μάσκες μιας χρήσης

Σχεδόν όλοι οι πελάτες των φαρμακείων ζητούν τις απλές χειρουργικές, παρατηρείται όμως έλλειψη και πολλοί φεύγουν με άδεια χέρια

Η οικονομία της Κύπρου άρχισε να κάνει ξανά τα πρώτα της δειλά βήματα, από την Δευτέρα 4 Μαΐου, μετά την οριζόντια επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19. Από την πρώτη ημέρα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, παρουσιάστηκαν προβλήματα στην αγορά, εξαιτίας της έλλειψης μασκών. Τα πρόσφατα διατάγματα του Υπουργού Υγείας αναφορικά με την χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας οδήγησαν τους πολίτες μαζικά στα φαρμακεία για να εφοδιαστούν. Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις έρχονται στην δύσκολη θέση να ανακοινώσουν ότι έχουν ελάχιστες σε απόθεμα ή δεν έχουν καθόλου, ενώ στην διάθεση των πολιτών παραμένουν οι ακριβότερες προστατευτικές μάσκες. Ανάγκες προκύπτουν και στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες επαναλειτούργησαν από την Δευτέρα, ωστόσο αναμένεται ότι θα καλυφθούν με την παραχώρηση επιπλέον ποσοτήτων εντός της εβδομάδας.

Η μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο για προστατευτικές μάσκες, επηρεάζει και την αγορά της Κύπρου. Το διάταγμα του Υπουργού Υγείας σε σχέση με την υποχρέωση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που εξυπηρετούν κοινό και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να φορούν τις προστατευτικές μάσκες προσώπου, τους οδήγησαν στα φαρμακεία. Παράλληλα, ενδεικνυόμενη είναι η χρήση μάσκας και από πελάτες οι οποίοι εισέρχονται σε επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Μαζικές αγορές

Όπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, η ζήτηση σε προστατευτικές μάσκες μίας χρήσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς όλοι σχεδόν οι πελάτες των φαρμακείων ζητούν να αγοράσουν, λόγω των συστάσεων και του διατάγματος. Στα φαρμακεία, είπε, υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες οι οποίες δεν ικανοποιούν την ζήτηση. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από εισαγωγείς συνεργάτες ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας, μέχρι τις αρχές της επόμενης, ότι θα προμηθευτούν αριθμό μασκών, με τα φαρμακεία να καταγράφουν τις ανάγκες τους και να τις υποβάλλουν, με σκοπό να εξασφαλίσουν κάποιες προμήθειες.

Η κα Πιέρα Ισσέγιεκ ανέφερε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των οικοδομών, η οποία ζητούσε μερικές εκατοντάδες μάσκες για την κάλυψη των αναγκών των υπαλλήλων της για τον Μάιο. Εξαιτίας αυτού και άλλων παρόμοιων περιστατικών, η πρόεδρος του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είπε ότι δεν είναι σίγουρη αν οι ποσότητες που αναμένεται να έρθουν θα καλύψουν την ζήτηση. Όπως είπε, πρέπει να γίνει παρακολούθηση της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να καλύπτονται οι πρόνοιες του διατάγματος. Κληθείσα, ακολούθως, να σχολιάσει το γεγονός ότι, εξαιτίας της έλλειψης των απλών χειρουργικών μασκών, έχουν απομείνει οι ακριβότερες προστατευτικές μάσκες, η κα Πιέρα Ισσέγιεκ υπενθύμισε το πλαφόν στις τιμές που όρισε το Υπουργείο Υγείας: για τις χειρουργικές μάσκες είναι 70 σεντ ανά τεμάχιο και για τις μάσκες με φίλτρο, από 5,75 μέχρι 7,50 ευρώ.

Πολλά είδη και τιμές

Στα υπ’ όψιν της κας Πιέρας Ισσέγιεκ θέσαμε τις πληροφορίες ότι στην αγορά πωλούνται μάσκες των οποίων οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 10 ευρώ ή και περισσότερο, για να λάβουμε την απάντηση ότι τα είδη των προστατευτικών μασκών είναι πολλά και μέσα από τα διατάγματα δεν γίνονται συγκεκριμένες αναφορές, αφήνοντας κάποια περιθώρια. Εξάλλου, η κα Πιέρα Ισσέγιεκ διευκρίνισε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, η χονδρική τιμή των μασκών με φίλτρο πλησιάζει την ανώτατη λιανική τιμή, με τους φαρμακοποιούς να πωλούν με μικρό ή και καθόλου κέρδος, ώστε να βρίσκονται εντός του πλαισίου του διατάγματος.

Λιανικό εμπόριο

Από την Δευτέρα 4 Μαΐου επαναλειτούργησαν πολλά από τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, τα οποία περιλαμβάνονται στο διάταγμα του Υπουργού Υγείας σε σχέση με την χρήση προστατευτικής μάσκας. Από την 1η Μαΐου, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων διένειμε μεγάλες ποσότητες προστατευτικών μασκών στους καταστηματάρχες, οι οποίοι είχαν υποβάλει το αίτημά τους μέσω ειδικού εντύπου. Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε πως είχαν διατεθεί 100 χιλιάδες μάσκες οι οποίες παραλαμβάνονταν από τα γραφεία της ομοσπονδίας.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, η πλειοψηφία των καταστηματαρχών είχε φροντίσει από την 1η Μαΐου να προμηθευτεί τις απαραίτητες μάσκες και τα γάντια για το προσωπικό, όπως και επιπλέον ποσότητες οι οποίες θα διατίθενται στους πελάτες των καταστημάτων που εισέρχονται σε αυτά. Ωστόσο, οι πρώτες ποσότητες που εξασφαλίστηκαν, λόγω του ότι πρόκειται για τις απλές χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης, μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των καταστηματαρχών για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι δέκα ημερών, το πολύ.

Αρχίζει η διανομή

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών η ΟΕΒ, αναμένεται ότι το Υπουργείο Υγείας θα παραχωρήσει επιπλέον ποσότητες μασκών, αφού η πρώτη παρτίδα προμηθειών καλύπτει μερικώς τις ανάγκες των καταστηματαρχών. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η παρτίδα των επιπλέον προμηθειών έχει παραληφθεί από το Υπουργείο Υγείας και αναμένεται ότι θα διανεμηθεί πολύ σύντομα.

Σε σχέση με την προμήθεια των μασκών στις επιχειρήσεις, η λειτουργός τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, εξήγησε στην «Κ» ότι είχε δοθεί, μέσω των οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΠΟΒΕΚ, κάποια ποσότητα προστατευτικών μασκών, σε πρώτη φάση, για μερική κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, όπως είχε αναφερθεί. Η κατάσταση παρακολουθείται, το Υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, ενώ έχει συσταθεί και σχετικός μηχανισμός. Αν προκύψουν επιπλέον ανάγκες, το Υπουργείο Υγείας θα παραχωρεί σταδιακά περισσότερες ποσότητες, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη η έλλειψη που παρατηρείται ευρύτερα.

Έντυπη έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση