Κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και όσον αφορά τον τομέα της υγείας, παρατηρείται στην Κύπρο, μετά τον εντοπισμό των πρώτων δύο κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, τα οποία, ωστόσο, ανήλθαν στα έξι το απόγευμα της Τετάρτης 11/03. Εκδηλώσεις σε διάφορους τομείς ακυρώνονται η μια μετά την άλλη, με την κατάσταση να έχει επηρεάσει και την λειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναβάλλει τις συνεδριάσεις Επιτροπών, ενώ στον «αέρα» βρίσκεται και η πραγματοποίηση της Ολομέλειας της Παρασκευής 13/03. Στο επίκεντρο βρίσκεται και το διάταγμα του Υπουργού Υγείας.
Τμηματικά επαναλειτουργούν τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού
Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δηλώνουν πως είναι έτοιμα για δράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την κυπριακή οικονομία, η οποία αναμένεται ότι θα πληγεί σε σχέση με τον τουρισμό, καθώς και με το διάταγμα για απαγόρευση συγκεντρώσεων σε χώρους όπως τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι χώροι εστίασης και τα κέντρα αναψυχής. Αξιοσημείωτο, δε, είναι και το γεγονός ότι πολιτικά πρόσωπα τίθενται σε αυτοπεριορισμό, μετά από ταξίδια τους στο εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι ο αναβρασμός που επικράτησε ανάμεσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας όπως αναστείλει την λειτουργία όλων των σχολείων σε όλες τις επαρχίες, με απόφαση η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Έξι τα κρούσματα
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά τέσσερα, ανεβάζοντας τον αριθμό τους, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 11/03, στα έξι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι πρόκειται για τρεις άνδρες και μια γυναίκα. Συγκεκριμένα, οι δύο εκ των τριών ανδρών εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν πέρασαν από θερμική κάμερα, μετά την άφιξή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο το βράδυ της Τρίτης. Ο τρίτος άνδρας νοσηλευόταν σε ειδικό χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, μετά την επικοινωνία του με τις αρχές, όταν παρουσίασε πυρετό. Όσον αφορά την γυναίκα, αυτή βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού προηγουμένως είχε εκδηλώσει συμπτωματολογία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές.
Γύρω στις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης οι τρεις μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο, σύμφωνα με το πλάνο δράση του Υπουργείου Υγείας, έχει οριστεί ως το νοσοκομείο αναφοράς. Η γυναίκα που θα μεταφερόταν επίσης στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, θα παραμείνει τελικά σε αυτοπεριορισμό και θα παρακολουθείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. Όπως πληροφορείται η «Κ», η κατάστασή τους είναι πολύ καλή. Ο ένας εκ των τεσσάρων είναι οδηγός ταξί, με την ιχνηλάτηση των επαφών του να θεωρείται δύσκολη. Οι αρχές έχουν ζητήσει την λίστα των πελατών του από την εταιρεία στην οποία εργάζεται, ώστε να εντοπίσουν τα άτομα τα οποία μετέφερε, για να υποβληθούν σε εξετάσεις.
Η ελπιδοφόρα πληροφορία
Μια νέα πληροφορία, η οποία αναγεννά τις ελπίδες όσον αφορά τον αγώνα κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, αφορά στην μετάδοσή του. Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι επιδημιολόγοι σύμβουλοι του ΟΚΥπΥ και της Κυβέρνησης, έχουν ενημερώσει ότι, σύμφωνα με στοιχεία από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς φορείς. Αυτό φαίνεται να εξηγεί τους λόγους που ο 64χρονος Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Χρυσόστομος Κόκκινος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δειγμάτων των επαφών του, δεν μετέδωσε τον ιό.
Μάλιστα, σε σχέση με την επαναλειτουργία του νοσοκομείου, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι την Πέμπτη ξεκινά σταδιακά, με το άνοιγμα των εξωτερικών ιατρείων και των πρώτων βοηθειών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το νοσοκομείο έχει απολυμανθεί και, πλέον, κρίνεται ασφαλές, ωστόσο δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει αμέσως εξ ολοκλήρου, είναι η έλλειψη προσωπικού, αφού μεγάλο ποσοστό βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση. Περίπου 100 περιστατικά που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, έχουν διοχετευθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Κράτος σε καταστολή
Το διάταγμα του Υπουργού Υγείας δόθηκε στην δημοσιότητα νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 11/03 και περιλαμβάνει απαγορεύσεις, οι οποίες αφορούν χώρους εστίασης, μπαρ, καφετέριες και παγωταρίες. Επίσης, το διάταγμα απαγορεύει τις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις σε αίθουσες εκδηλώσεων, κινηματογράφους και θέατρα. Όλες οι πιο πάνω απαγορεύσεις ισχύουν μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Η Αστυνομία, η οποία θα είναι το αρμόδιο σώμα για την επιβολή της τήρησης της των προνοιών του διατάγματος, θα το μελετήσει και να ζητήσει γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία, ως προς τον τρόπο εφαρμογής του, όπως πληροφορείται η «Κ».
Ο κορωνοϊός, επίσης, έχει πλήξει και την Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον πρόεδρό της, Δημήτρη Συλλούρη, να ψάχνει τρόπους ώστε η ολομέλεια της Παρασκευής 13/03 να πραγματοποιηθεί, ακόμα και χωρίς την παρουσία των κοινοβουλευτικών συνεργατών, ώστε να διατηρηθεί ο αριθμός των παρόντων μικρότερος των 75. Παράλληλα, όπως πληροφορείται η «Κ», τίθεται και το ζήτημα της απαρτίας, καθώς κάποιοι εκ των βουλευτών εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Για την επίλυση του ζητήματος, ο κ. Συλλούρης προωθεί τροποποίηση του Συντάγματος, ούτως ώστε η Ολομέλεια, σε περίπτωση ανάγκης, να μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αδειάζουν τις υπεραγορές
Με τις μάσκες στα πρόσωπά τους, πολλοί πολίτες σε πανικό σπεύδουν στις υπεραγορές, αδειάζοντας τα ράφια, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Κύπρο και τον ενδεχόμενο περιορισμό στις μετακινήσεις.
Λουκέτο και στα σχολεία
Οι έντονες ανησυχίες οι οποίες προκαλούνται εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, άγγιξαν, όπως ήταν φυσικό, και την Παιδεία. Τα μέτρα για προσωρινό κλείσιμο όλων των σχολείων, όλων των βαθμίδων, ιδιωτικών και δημόσιων, της περιφέρειας της Λευκωσίας, μέχρι την Παρασκευή 13/03, όπως ανακοινώθηκαν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, δεν ικανοποίησαν κανέναν. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ζητούσαν το άμεσο κλείσιμο όλων των σχολείων σε όλες τις επαρχίες, με το αίτημά τους να ικανοποιείται αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε όπως η αναστολή λειτουργίας σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας, που έχει ήδη ανακοινωθεί τη Δευτέρα, παρατείνεται και για την επόμενη εβδομάδα, μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, καθώς και η λειτουργία όλων των υπόλοιπων σχολείων παγκυπρίως, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών (συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων επαρχίας Λευκωσίας των οποίων δεν είχε ανασταλεί μέχρι τώρα η λειτουργία), από την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Η ετεροχρονισμένη έναρξη της αναστολής στοχεύει στο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος (Πέμπτη 12/03) στους ενδιαφερόμενους γονείς προκειμένου να κάνουν τυχόν απαραίτητες διευθετήσεις. Παράλληλα, αναστέλλεται η λειτουργία και όλων των άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου, απογευματινών και βραδινών, των Ειδικών Σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, όπως και των φροντιστηρίων, παγκυπρίως, από την Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Τέλος, πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους και όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, σε όλη την Κύπρο, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020.
Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, εξετάζει την δυνατότητα να εξασφαλισθεί στο διάστημα της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας εκπαίδευση, ιδιαίτερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου που προετοιμάζονται φέτος για τις παγκύπριες εξετάσεις. Εξετάζεται, επίσης, και το ενδεχόμενο παράτασης των σχολικών εργασιών, εφ’όσον χρειαστεί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι σχετικοί Κανονισμοί, ούτως ώστε να αναπληρωθεί ο διδακτικός χρόνος που θα απωλεσθεί. Τέλος, εξετάζεται από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με εργοδοτικές οργανώσεις, η πιθανότητα να δοθούν διευκολύνσεις στους εργαζόμενους γονείς.
Στήριξη στην οικονομία
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται απειλεί την εργασία και την οικονομία γενικότερα, γεγονός που οδηγεί τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κωνσταντίνο Πετρίδη, και Ζέτα Αιμιλιανίδου στην κατάρτιση πλάνου δράσης. Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 11/03 ότι αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων τις επόμενες ημέρες για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επηρεάζονται από τα προβλήματα που προκύπτουν. Εξήγησε ότι τα μέτρα θα είναι δημοσιονομικού περιεχομένου, ενώ όπως δήλωσε, δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκτακτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Μάλιστα, είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Υπουργό Εργασίας για τις οικονομικές επιπτώσεις.
Με την σειρά της, η κ. Αιμιλιανίδου, δήλωσε πως απόφαση της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, και για τον λόγο αυτό, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, καταγράφηκαν τα θέματα που προκύπτουν, προκειμένου να υπολογισθεί το οικονομικό κόστος και να ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων αφού ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το πώς θα αντιμετωπιστούν περιπτώσεις αναστολής εργασιών επιχειρήσεων, το θέμα των αδειών των γονέων σε περιπτώσεις που τα σχολεία δεν θα λειτουργούν αλλά και τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, εξήγησε η Υπουργός Εργασίας. Ακόμα μια σημαντική αναφορά της ήταν αυτή για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι τίθενται υπό περιορισμό και κατέχουν πιστοποιητικό από το Υπ. Υγείας. Όπως είπε, η απουσία τους θα τυγχάνει χειρισμού ως να ήταν απουσία λόγω ασθενείας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.