ΚΥΠΕ
Η Κομισιόν και συγκεκριμένα η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μια δεύτερη σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna, για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων (150 εκατομμύρια το 2021 και δυνατότητα αγοράς επιπλέον 150 εκατομμυρίων το 2022) για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν η σημερινή σύμβαση με τη Moderna βασίζεται στο ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ήδη υπογεγραμμένων συμβολαίων με BioNTech / Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac και Moderna. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα έχει πρόσβαση σε 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά, αναφέρει η Κομισιόν.
Υπενθυμίζει ότι η Κομισιον χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι BioNTech και Pfizer στις 21 Δεκεμβρίου 2020, η Moderna στις 6 Ιανουαρίου 2021 και η AstraZeneca στις 29 Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με την Κομισιόν το εμβόλιο Moderna βασίζεται στο messenger RNA (mRNA).
Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά ότι «σήμερα εξασφαλίζουμε 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου COVID-19 που παράγεται από τη Moderna, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αυτό, σημείωσε, «μας φέρνει πιο κοντά στον κύριο στόχο μας: να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια το συντομότερο δυνατό».
«Με χαρτοφυλάκιο έως 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε εμβόλια όχι μόνο στους πολίτες μας, αλλά και στους γείτονες και τους συνεργάτες μας», ανέφερε.
Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, ανέφερε από την πλευρά ότι «με αυτό το νέο συμβόλαιο με τη Moderna, προσθέτουμε άλλα 300 εκατομμύρια δόσεις ενός εγκεκριμένου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου».
Σηματοδοτεί, πρόσθεσε, «ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο μας να παρέχουμε γρήγορη πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικούς εμβολιασμούς σε πολίτες στην Ευρώπη και πέραν αυτής κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».
Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου «η σύμβαση είναι σημαντική όχι μόνο για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της ΕΕ, αλλά και για το μελλοντικό μας έργο για τον περιορισμό της ταχείας εξάπλωσης νέων παραλλαγών».