Kathimerini.gr
Ένα φιλόδοξο και πολυδάπανο σχέδιο προετοιμασίας για εφιαλτικά σενάρια πανδημιών στο μέλλον, προωθεί ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, Δρ. Άντονι Φάουτσι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα κοστίσει «μερικά δισεκατομμύρια δολάρια» ετησίως και θα απασχολήσει έναν μεγάλο αριθμό επιστημόνων, ενώ θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του.
Σκοπός είναι η δημιουργία «πρωτότυπων» εμβολίων που θα προστατεύουν από ιούς, οι οποίοι ανήκουν σε περίπου 20 διαφορετικές οικογένειες ιών και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ξέσπασμα νέων πανδημιών.
Χρησιμοποιώντας ερευνητικά εργαλεία που αποδείχθηκαν επιτυχή στην περίπτωση της Covid, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ανακαλύψουν τη μοριακή δομή του κάθε ιού, να μάθουν πού θα πρέπει να τον «χτυπήσουν» τα αντισώματα και πώς να προκαλέσουν την παραγωγή αυτών ακριβώς των αντισωμάτων από τον οργανισμό.
«Εάν λάβουμε τη χρηματοδότηση, κάτι που πιστεύω ότι θα γίνει, είναι πιθανό [το σχέδιο] να ξεκινήσει το 2022», δήλωσε ο Δρ. Φάουτσι, προσθέτοντας ότι έχει προωθήσει τη συγκεκριμένη ιδέα «σε συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο και άλλους».
Ο Δρ. Φράνσις Κόλινς, επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, θεωρεί επίσης πιθανό να χορηγηθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «συναρπαστικό».
«Τώρα που αρχίζουμε να βλέπουμε στον ορίζοντα ένα επιτυχές τέλος στην πανδημία της Covid-19, δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε στον εφησυχασμό», πρόσθεσε ο Δρ. Κόλινς.
Μεγάλο μέρος της οικονομικής στήριξης θα δοθεί από το ινστιτούτο του Δρ. Φάουτσι αλλά ένα σχέδιο αυτών των διαστάσεων απαιτεί περαιτέρω χρηματοδότηση που θα πρέπει να δοθεί από το Κογκρέσο.
Ο φετινός προϋπολογισμός για το ινστιτούτο μολυσματικών ασθενειών είναι λίγο μεγαλύτερος από 6 δισ. δολάρια. Ο Δρ. Φάουτσι δεν διασαφήνισε πόση παραπάνω χρηματοδότηση θα χρειαστεί.
Εάν τα δίκτυα επίβλεψης εντοπίσουν έναν νέο ιό να μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους, η λογική που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Οι επιστήμονες θα μπορούσαν να τον σταματήσουν ανοσοποιώντας τους ανθρώπους τους οποίους αφορά το ξέσπασμα, κατασκευάζοντας με γρήγορο ρυθμό το πρωτότυπο εμβόλιο. Και αν ο ιός εξαπλωθεί προτού ο πλανήτης συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει, τα πρωτότυπα εμβόλια θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε ευρύτερη κλίμακα.
«Ο σκοπός του όλου σχεδίου θα είναι η προσπάθεια περιορισμού της διασποράς και των ξεσπασμάτων», αναφέρει ο Δρ. Ντένις Μπάρτον, ερευνητής στον τομέα των εμβολίων και επικεφαλής του τμήματος Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps.
Το σχέδιο για τα πρωτότυπα εμβόλια είναι ιδέα του Δρ. Μπάρνι Γκράχαμ, αναπληρωτή διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Παρουσίασε την ιδέα αυτή τον Φεβρουάριο του 2017, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης ανάμεσα σε επικεφαλής ινστιτούτων.
Με τα χρόνια, ιοί έχουν απειλήσει με ξέσπασμα πανδημιών, ανέφερε ο Δρ. Γκράχαμ: Η Η1Ν1, η γρίπη των χοίρων το 2009, ο Chikungunya το 2012, ο MERS το 2013, ο Ebola το 2014 και ο Zika το 2016.
Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο. Πέτυχαν εν μέρει μόνο σε μία περίπτωση, με ένα εμβόλιο κατά του Ebola που βοήθησε μεν στο να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία αλλά δεν ήταν αποτελεσματικό κατά των νέων στελεχών του συγκεκριμένου ιού. Οι υπόλοιπες επιδημίες υποχώρησαν προτού να κατασκευαστούν ή να δοκιμαστούν εμβόλια.
Πηγή: The New York Times