Kathimerini.com.cy
Η Symmetron Market Research και η «Καθημερινή», λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών, δίνουν την τελευταία δημοσκόπηση το Σάββατο στην online έκδοση της εφημερίδας.
Με την ανάλυση του Μιχάλη Βρυωνίδη, καταγράφονται όλα τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία και κυρίως, όπως έχει προδιαγραφεί μέχρι τώρα, τι μέλλει γενέσθαι με τη δεύτερη θέση. Στη δημοσκόπηση της «Καθημερινής» που δημοσιεύτηκε 14 του μήνα, διαφαινόταν πως η συγκεκριμένη «μάχη» παρουσιάζει ανατροπές.
Κι αυτό γιατί, τον Δεκέμβριο, ο Μαλάς βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τον Παπαδόπουλο, όμως η ανοδική του πορεία ανακόπηκε και ο Παπαδόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση, αναστρέφοντας το αρνητικό κλίμα Δεκεμβρίου. Από την άλλη, ο Σταύρος Μαλάς ανέπτυξε δυναμική την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου αλλά δεν είχε την ανάλογη συνέχεια τον Ιανουάριο.
Μένει να διαφανεί ποια θα είναι η εικόνα στη δημοσκόπηση της Symmetron Market Research που θα δημοσιευτεί το Σάββατο, την ώρα που βάσει των στοιχείων της προηγούμενης, φαίνεται να επιβεβαιώνεται μια διαφορά δώδεκα περίπου μονάδων που έχει ο Νίκος Αναστασιάδης, έναντι του δεύτερου.
Η δύσκολη πρόβλεψη για τη δεύτερη θέση
Σε όλες σχεδόν της δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής, και βάσει των όσων έχει αναλύσει η Symmetron Market Research και ο Μιχάλης Βρυωνίδης, διαφαίνεται πως η εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας, διαφέρει από τις προηγούμενες, εφόσον κρύβουν πολλά φαινόμενα, που δεν έχουν εμφανιστεί τόσο έντονα σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Καταρχάς, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές είναι περιορισμένο και δεν φαίνεται να ασχολούνται ουσιωδώς με τις εκστρατείες των υποψηφίων.
Η αδιαφορία των πολιτών κουβαλά μαζί της και μεγάλο ποσοστό αποχής, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 17% του 2013 και μάλλον θα κυμανθεί γύρω στο 25%-28%. Ένα άλλο πρωτοφανές φαινόμενο είναι οι χαμηλές συσπειρώσεις που καταγράφονται, σε όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. Παρατηρείται γενικά μια τάση ανυπακοής στις κομματικές υποδείξεις, που στο σύνολο των κομμάτων κυμαίνεται γύρω στο 33%. Οι ψηφοφόροι δεν έχουν πλέον ταυτόσημες αντιλήψεις με την ηγεσία των κομμάτων τους και εκφράζουν αντίθετες επιλογές, ως ένα είδος αντίστασης προς τις κομματικές αρχές.
Στον χώρο του ΔΗΚΟ, η αντίθεση προς την κομματική υποψηφιότητα φθάνει το 31% και στο ΑΚΕΛ το 22%, ενώ διόλου ευκαταφρόνητη είναι και η αντίσταση που προτάσσουν απέναντι στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη 17% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Μια τρίτη παρατήρηση αφορά τις ακραίες τιμές που προκύπτουν ίσως για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία. Σε αυτές τις εκλογές σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων επιλέγει υποψήφιους που εκφράζουν εντελώς αντίθετες ιδεολογικές αντιλήψεις από ό,τι ο χώρος που ανήκουν. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν ή απορρίπτουν μόνο με βάση τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό αλλά λαμβάνουν υπόψη άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά και δεξιότητες των υποψηφίων.
Είναι προφανές πως οι επιλογές των πολιτών δεν καθορίζονται πλέον κατά απόλυτο τρόπο από την ιστορική τους κληρονομιά αλλά αντίθετα προϊδεάζουν για μια ανατροπή του ιστορικού κομματικού πατριωτισμού σε σημαντικό βαθμό σε όλες ανεξαίρετα τις παρατάξεις. Όλα τα πιο πάνω φαινόμενα οδηγούν στην απόκρυψη ψήφου από μερίδα των ψηφοφόρων όλων των κομματικών χώρων, καθιστώντας δύσκολες τις προβλέψεις για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.