Kathimerini.gr
Από τη στιγμή που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της υπερδύναμης, η Τζάνετ Γέλεν θα καταγράψει όχι μόνο τη δεύτερη πρωτιά της σταδιοδρομίας της, αλλά και μία ακόμη γυναικεία κατάκτηση στον χώρο της οικονομίας, που, παρά τα άλματα των γυναικών, παραμένει πεισματικά ανδροκρατούμενος.
Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και το τιμόνι των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται πολύ σπάνια σε γυναικεία χέρια. Η κ. Γέλεν υπήρξε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, της γνωστής ως Federal Reserve, επί Μπαράκ Ομπάμα, και τώρα ετοιμάζεται να αναλάβει υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Το περασμένο έτος, πάντως, η πορεία των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την παγκόσμια οικονομία κατέγραψε σημαντική πρόοδο με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ από την Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τον διορισμό της Νιρμάλα Σιταραμάν στο υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας. Και βέβαια, ότι το τιμόνι του ΔΝΤ παραμένει σε γυναικεία χέρια αφού την Κριστίν Λαγκάρντ διαδέχθηκε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Μεταξύ των χωρών-μελών του G20 μόνο τέσσερις έχουν γυναίκα επικεφαλής των κεντρικών τους τραπεζών. Πρώτη όλων η Ρωσία, που χάρη ενδεχομένως στο σοβιετικό παρελθόν της έχει μακρά παράδοση στην κατοχή σημαντικών θέσεων από γυναίκες. Εχει, έτσι, εδώ και χρόνια κεντρική τραπεζίτη την Εβελίνα Ναμπιουλίνα, η οποία σημειωτέον έχει εγκωμιαστεί ακόμη και από το ΔΝΤ για την εκστρατεία εξυγίανσης του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο αριθμός των γυναικών υπουργών Οικονομικών θα αυξηθεί ακριβώς χάρη στην Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα γίνει πρώτη γυναίκα στην κορυφή του οικονομικού επιτελείου της αμερικανικής κυβέρνησης. Δεύτερη έρχεται η Κρίστια Φρίλαντ, που αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών του Καναδά.
Ενα εξίσου σημαντικό βήμα έγινε, άλλωστε, στη διάρκεια του έτους που τελειώνει καθώς διορίστηκε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης η Γαλλίδα Οντίλ Ρενό Μπασό, που ανέλαβε καθήκοντα εδώ και λίγες εβδομάδες.
Στο μεταξύ, φαίνεται πως το καινούργιο «αφεντικό» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα είναι γυναίκα, καθώς οι υποψηφιότητες απορρίπτονταν η μία μετά την άλλη και περιορίστηκαν σταδιακά σε δύο μόνον άτομα, που όλως τυχαίως είναι και οι δύο γυναίκες.
Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το κέντρο λήψης αποφάσεων για την οικονομία επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας αλλά παραμένει ακόμη επίμονα στα χέρια ανδρών που αποφασίζουν για τις γυναίκες. Και το καθεστώς αυτό διαιωνίζεται, μολονότι οι γυναίκες είναι εκείνες που πλήττονται στον μέγιστο βαθμό από τις παγκόσμιες κρίσεις.
Στη διάρκεια της πανδημίας, πολλές γυναίκες βρέθηκαν άνεργες ή σε πολύ χειρότερη κατάσταση σε σύγκριση με τους άνδρες συντρόφους τους. Ανάμεσα στις χώρες του G7, η Βρετανία συμπληρώνει με τον Ρίσι Σουνάκ μια μακρά περίοδο κυριαρχίας των ανδρών στον χώρο της οικονομίας, με τις γυναίκες να έχουν εκτοπισθεί και να μη ζητείται η γνώμη τους σε απολύτως τίποτε.
Στον Καναδά, ο Τιφ Μάκλεμ κατόρθωσε να εκτοπίσει την αντιπρόεδρο Κάρολιν Γουίλκινς και να αναλάβει ο ίδιος το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας. Ομοίως, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας ανέλαβε ο Τόμας Τζόρνταν. Σε ό,τι αφορά τώρα τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη, μόνο σε Πορτογαλία και Μάλτα άλλαξαν προσφάτως ηγεσία και κατέληξαν στα χέρια ανδρών.
Το αποτέλεσμα είναι, έτσι, πως στο Δ.Σ. της ΕΚΤ εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες, η Κριστίν Λαγκάρντ και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Το Δ.Σ. ενδέχεται, πάντως, να εμφανίσει μια ιστορικής σημασίας ισότητας φύλων φέτος, καθώς φεύγει ο Ιβ Μερς και θεωρητικά θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κάποια γυναίκα, αλλά βέβαια αυτό εξαρτάται από τη χώρα του. Μια άλλη πηγή ανατροπής είναι ο ΟΟΣΑ, μιας και φέτος διεκδικούν την προεδρία του διεθνούς οργανισμού τρεις γυναίκες.