ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί η σημερινή κρίση είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εξήγησε ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με το παρελθόν

Kathimerini.gr

Η σημερινή απότομη και βαθύτατη ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι πολύ διαφορετική από κρίσεις του παρελθόντος και εγείρει νέες προκλήσεις για κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εξήγησε στο CNBC ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με κρίσεις του παρελθόντος. Η σημερινή κατάσταση έχει πλήξει πρωτίστως τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος ύστερα από μία ανάσα το καλοκαίρι, έχει μπει και πάλι στον πάγο με εστιατόρια, μπαρ, καφέ, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους και άλλους χώρους αναψυχής σε πολλές χώρες να έχουν κλείσει. Κανείς μάλιστα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα μπει φρένο στην επέλαση της Covid-19, πότε θα επιστρέψει ο κλάδος σε μία κανονικότητα.

«Η ύφεση των υπηρεσιών είναι πολύ διαφορετική από μία τυπική ύφεση. Και έτσι ένα ερώτημα είναι: Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ανάκαμψη; Ένα άλλο είναι: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην απασχόληση;». Τα σχόλια αυτά έρχονται στον απόηχο ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους την άνοιξη, εγκατέλειψαν την αγορά εργασίας και σταμάτησαν να αναζητούν δουλειά». Όπως είπε οι «αποθαρρυμένοι» αυτοί εργαζόμενοι είναι 3,2 εκατομμύρια.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη είναι στο 8,3%, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από ό,τι σε παρελθούσες κρίσεις. Ωστόσο όπως είπε η Σνάμπελ είναι τα προγράμματα αναστολής εργασίας αυτά που έχουν αποτρέψει τις μαζικές απολύσεις και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. «Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ουσιαστικά σταματήσει να εργάζονται, αλλά δεν μετριούνται ως άνεργοι» είπε. Στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επεκτείνει το δίχτυ αυτό ασφαλείας για τους εργαζομένους, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να το μαζέψουν.

Σημείωσε επίσης ότι η κρίση έχει πλήξει διαφορετικά την κάθε χώρα και με διαφορετικό τρόπο την κάθε ομάδα του πληθυσμού εντός των χωρών. «Αυτό εγείρει νέες προκλήσεις, κυρίως στο δημοσιονομικό πεδίο, αλλά βεβαίως επηρεάζει και τη νομισματική πολιτική» ανέφερε.

Η ΕΚΤ αναμένεται μέσα στον Δεκέμβριο να ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις προς στήριξη της οικονομίας. Η αγορά περιμένει επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP κατά 500 δισ. ευρώ και ενδεχομένως περαιτέρω μείωση του καταθετικού επιτοκίου που είναι ήδη στο -0,5%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ