ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φοιτητική εξέγερση στην Τουρκία

Επίθεση αστυνομίας και μαζικές συλλήψεις στο πιο φημισμένο πανεπιστήμιο της χώρας

Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, αξιοσημείωτη εξέλιξη, η οποία φέρει πολλές ενδιαφέρουσες κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις. Αντιδρώντας στην απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για διορισμό στην θέση του Πρύτανη του πιο φημισμένου και ιστορικού ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας ενός συνεργάτη του Προεδρικού, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Μπογάζιτσι) προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η τουρκική κυβέρνηση απαντά στους φοιτητές με επίθεση των ειδικών δυνάμεων, τοποθέτηση snipers στον περίγυρο του ακαδημαϊκού ιδρύματος και προχωρώντας σε μαζικές συλλήψεις φοιτητών. Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν προβληματίζεται για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου κύματος διαμαρτυρίας στα τουρκικά πανεπιστήμια, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια παρόμοια δυναμική κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης με αυτήν της περιόδου της Υπόθεσης Γκεζί.

Οι νέες μαζικές συλλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 159 άτομα τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του διορισμού νέου πρύτανη από τον κ. Ερντογάν σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας. Φοιτητές του Πανεπιστημίου Βοσπόρου διαμαρτύρονται εδώ και σχεδόν ένα μήνα κατά του διορισμού του Μελίχ Μπουλού. Πρόκειται για μια προσωπικότητα, το ακαδημαϊκό έργο της οποίας αμφισβητείται από τους ειδικούς και φέρει στενές σχέσεις με το τουρκικό Προεδρικό. Ο κ. Μπουλού είχε υποβάλει προηγουμένως αίτηση για να είναι υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ κατά τη διάρκεια των εκλογών της χώρας το 2015.

Οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν τον διορισμό του Μπούλου αντιδημοκρατικό καθώς είναι ο πρώτος πρύτανης που διορίζεται εκτός πανεπιστημίου μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1950. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για περισσότερο έναν μήνα με χαρακτηριστικά συνθήματα όπως «το πανεπιστήμιο είναι δικό μας «έξω η αστυνομία».

Στον χώρο του Πανεπιστημίου Βοσπόρου χθες σημειώθηκαν νέα επεισόδια. Η τουρκική αστυνομία αρχικά έστειλε ισχυρές δυνάμεις στην κύρια πύλη του ιδρύματος. Στην συνέχεια επενέβη στην κινητοποίηση των φοιτητών, στην οποία συμμετείχαν Τούρκοι και Κούρδοι νομοθέτες της αντιπολίτευσης. Ο φιλοκυβερνητικός τύπος μετέδωσε την εξέλιξη ως «υποχρεωτική παρέμβαση της αστυνομίας για να αποφευχθεί η κατάληψη της πρυτανείας».

Οι αντιδράσεις

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέκρινε τις συλλήψεις που ακολούθησαν αργά τη Δευτέρα στο «Twitter», καλώντας τον κ. Μπουλού να παραιτηθεί για να τερματίσει «αυτή την άσχημη κατάσταση». Την ίδια ώρα, και ο Δήμαρχος της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοίνωσε ότι συνομιλεί με τις αρχές για να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας και να εκτονωθεί η κατάσταση, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με φοιτητές την Τρίτη για να ακούσει τις ανησυχίες τους.

Λίγο πριν τα χθεσινά επεισόδια και της συλλήψεις, στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, οι διωκτικές αρχές επιτέθηκαν και σε ομάδα ακτιβιστών ΛΟΑΤ, η οποία εξέφρασε την δυσαρέσκεια της για τις νέες εξελίξεις με έργα τέχνης, τα οποία σύμφωνα με την άποψη της τουρκικής κυβέρνησης προσβάλλουν το Ισλάμ. Χθες, οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης, την απελευθέρωση τεσσάρων ατόμων ΛΟΑΤ.

Στο πλευρό των φοιτητών του Πανεπιστημίου Βοσπόρου βρίσκονται η κοινότητα των Τούρκων καθηγητών, φοιτητικές οργανώσεις από ολόκληρη την Τουρκία, τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, κυρίως το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ) και πολλές τουρκικές οργανώσεις. Επίσης, κίνημα αλληλεγγύης έχει δημιουργηθεί και στο διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση