Kathimerini.gr
Να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους καλούν τα όμορα προς το Αφγανιστάν κράτη τα Ηνωμένα Εθνη καθώς ο αριθμός των πολιτών που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγουν τη σφοδρή επίθεση των Ταλιμπάν, όλο και μεγαλώνει.
Χιλιάδες άνθρωποι που είναι ήδη εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας, έχουν καταφύγει στην Καμπούλ, βλέποντας την ελεγχόμενη ακόμη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πρωτεύουσα ως το έσχατο καταφύγιό τους.
Οι ελλείψεις τροφίμων είναι τεράστιες προειδοποιεί ο Παγκόσιος Οργανισμός Σίτισης που κρούει τον κώδνα του κινδύνου για ανθρωπιστική καταστροφή.
Την Παρασκευή οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν.
Η πληθυσμού 600.000 πόλη στο νότιο Αφγανιστάν ήταν κάποτε προπύργιο των Ταλιμπάν και θεωρείται στρατηγικής σημασίας λόγω του διεθνούς αεροδρομίου που διαθέτει αλλά και της βοιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής της.
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον το ένα τρίτο των επαρχικών μεγαλουπόλεων.
Ο τρόμος των γυναικών
Η Σαχρά Καρίμι (Sahraa Karimi) μία Αφγανή κινηματογραφίστρια στην Καμπούλ, δηλώνει στο BBC ότι νιώθει πως ο κόσμος γύρισε την πλάτη του στο Αφγανιστάν και φοβάται επιστροφή στις «σκοτεινές εποχές»
Η ζωή υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν κατά τη δεκαετία του 1990 υπήρξε μαρτυρική για τον γυναικείο πληθυσμό το σύνολο του οποίου υποχρεούτο να κυκλοφορεί φορώντας την μπούρκα.
Τα κορίτσια άνω των 10 ετών είχε απαγορευθεί να πηγαίνουν σχολείο, ενώ οι κτηνώδεις τιμωρίες και οι δημόσιες εκτελέσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο.
«Κινδυνεύω, αλλά δεν θέλω να σκέφτομαι τον εαυτό μου. Σκέφτομαι τη χώρα μου. Τη γενιά μου. Ότι παλέψαμε πολύ για να γίνουν αλλαγές. Και σκέφτομαι τα νέα κορίτσια . Υπάρχουν χιλιάδες όμορφες, νέες και ταλαντούχες γυναίκες σε αυτή τη χώρα».
Οι πόλεις πέφτουν η μία μετά την άλλη
Τρεις μεγάλες πόλεις στη δυτική και νότια πλευρά του Αφγανιστάν πέρασαν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα Παρασκευή και καθώς ο αγώνας των ανταρτών για να καταλάβουν τη χώρα, επιταχύνεται.
Ειδικότερα, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το πρωί της Παρασκευής τη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χέλμαντ, μετά από μάχη μιας εβδομάδας η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπούν μέρη της πόλης σε ερείπια και να γεμίσουν τα νοσοκομεία με σοβαρά τραυματίες. Παράλληλα, οι κάτοικοι επιθυμούν να μάθουν τι θα ακολουθήσει υπό το νέο καθεστώς στο οποίο θα εισέλθουν.
Μερικές ώρες νωρίτερα, οι αντάρτες κατέλαβαν το Χεράτ, ένα πολιτισμικό κέντρο στη δυτική πλευρά της χώρας, καθώς και το Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν διακήρυξαν για πρώτη φορά το λεγόμενο εμιράτο τους κατά τη δεκαετία του ‘90.
Η ταχύτητα με την οποία καταρρέουν οι πόλεις, σε συνδυασμός με την ανακοίνωση Αμερικανών αξιωματούχων την Πέμπτη, οι οποία ανέφεραν ότι θα εκκενώσουν το μεγαλύτερο μέρος της πρεσβείας των ΗΠΑ, έχουν εντείνει το αίσθημα πανικού σε ολόκληρη τη χώρα καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από την επέλαση των Ταλιμπάν.
Μόνο τρεις μεγάλες αφγανικές πόλεις – η πρωτεύουσα Καμπούλ, το Τζαλαλαμπάντ και η Μαζάρ-ι-Σαρίφ – παραμένουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ενώ μια πολιορκείται από τους Ταλιμπάν.
Με την κατάρρευση της Λασκάρ Γκα και του Κανταχάρ, οι Ταλιμπάν πλέον ελέγχουν στην ουσία το νότιο Αφγανιστάν, ένα ισχυρό σύμβολο της εκ νέου ανάδυσής τους, μόλις λίγες εβδομάδες προτού οι ΗΠΑ αποσυρθούν πλήρως από τη χώρα.
Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν κατελάμβαναν τη μία αφγανική πόλη μετά την άλλη, σε μια ταχεία σειρά επιθέσεων που τους έχει φέρει σε ευνοϊκή θέση για να επιτεθούν στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνονται να βρίσκονται κοντά στην ολοκληρωτική κατάρρευση, ενώ κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η αφγανική κυβέρνησης δεν θα καταφέρει να συμπληρώσει ούτε άλλον ένα μήνα.
Την Παρασκευή, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και την Πουλ-ε-Αλάμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λόγκαρ νότια της Καμπούλ, καθώς και το Φιρόζ-Κο, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκορ, στην κεντρική χώρα.
Με πληροφορίες από BBC, The New York Times