Η άφιξη του νέου κορωνοϊού COVID-19 στην Κύπρο ήταν αναμενόμενη και τελικά συνέβη, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, εδώ και μερικές ημέρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, προς το παρόν, ανέρχονται στα δύο, με την κλινική κατάστασή τους να κρίνεται πολύ καλή, ωστόσο τίθενται σοβαρά ερωτήματα και υπάρχουν ανησυχίες για τις επαφές, κυρίως του δεύτερου περιστατικού, που αφορά σε επαγγελματία υγείας – το πρώτο κρούσμα αφορά σε 25χρονο, ο οποίος έχει θέσει τον εαυτό του σε αυτοπεριορισμό, καθώς ήρθε στην Κύπρο από το Μιλάνο. Το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Υγείας είναι η ιχνηλάτηση των επαφών του 64χρονου γιατρού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ώστε να διακοπεί, αν είναι δυνατόν, η αλυσίδα εξάπλωσής του. Ενήμερη για την εξέλιξη, από την πρώτη στιγμή, είναι και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία σε αποκλειστική της δήλωση στην «Κ», το βράδυ της Δευτέρας 09/03, συνέστησε αποφυγή του πανικού, αλλά παράλληλα υπεύθυνη στάση από όλους.
Αναστολή της λειτουργίας της καρδιοχειρουργικής κλινικής
Ο επαγγελματίας υγείας, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Κύπρο από την Βρετανία στις 3 Μαρτίου, δεν πέρασε από έλεγχο στο αεροδρόμιο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ενέπιπτε στις χώρες υψηλού κινδύνου, κατά την ημέρα άφιξής του. Ο 64χρονος, αν και παρουσίαζε συμπτώματα από την ημέρα άφιξής του, δεν το είχε αναφέρει, μέχρι την Δευτέρα 09/03, όταν εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Πλέον, το έργο του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά στην ιχνηλάτηση των επαφών του στο διάστημα των έξι ημερών που προηγήθηκαν, είναι δύσκολο, αν και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο μέρες.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με την συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και του ΟΚΥπΥ, ελήφθησαν αποφάσεις για αυστηρά μέτρα προστασίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, εισαγωγές και χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων για τις επόμενες 48 ώρες, μέχρι την επαναξιολόγηση της κατάστασης, με την κάλυψη των καρδιοχειρουργικών περιστατικών να γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα με αγορά υπηρεσιών. Επίσης, η Καρδιοχειρουργική Κλινική αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της και σταδιακά όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα λαμβάνουν εξιτήριο βάσει της κλινικής τους κατάστασης, ενώ για όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου και χαρακτηρίστηκαν στενή επαφή, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία λήψης δειγμάτων για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σημειώνεται επίσης ότι έχει ήδη αρχίσει η απολύμανση των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν από το επιβεβαιωμένο περιστατικό, ενώ απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς για τις επόμενες 48 ώρες.
Τέλος, τονίζεται ότι οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αποκλειστικά και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Άτομα που έχουν ταξιδέψει σε επηρεαζόμενες περιοχές τις τελευταίες 14 μέρες και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες. Όσοι πολίτες ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, παρακαλούνται όπως αυτοπεριοριστούν και επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.
Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η κλινική κατάσταση, τόσο του 64χρονου, όσο και του 25χρονου, είναι πολύ καλές, με την συμπτωματολογία τους να είναι ήπιας μορφής. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο επαγγελματίας υγείας συνεργάζεται απόλυτα με το Υπουργείο, στην προσπάθεια να εντοπιστούν οι επαφές του κατά το διάστημα των έξι ημερών που μεσολάβησε. Συνάδελφοί του, ασθενείς και μέλη της οικογένειάς του, θα υποβληθούν σε εξετάσεις, θα ληφθούν δείγματα και θα δοθούν οδηγίες για αυτοπεριορισμό τους.
Επικαιροποιημένες ταξιδιωτικές οδηγίες
Η κατάσταση παγκοσμίως είναι ρευστή και το γεγονός αυτό αναγκάζει τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ενημερώνουν συχνά το κοινό για τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται. Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την Δευτέρα επικαιροποιημένες ταξιδιωτικές οδηγίες, χωρίζοντας τις χώρες υψηλού κινδύνου σε τρεις κατηγορίες. Συγκεκριμένα:
Κατηγορία 1:
- Επαρχία Hubei της Κίνας
- Βόρεια Ιταλία (περιοχές βορειότερα της Πίζας, του Ρίμινι και της Φλωρεντίας)
- Ιράν
- Δημοκρατία της Κορέας
Όλοι οι επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στις πιο πάνω χώρες/περιοχές θα πρέπει να τίθενται σε περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση.
Κατηγορία 2:
- Υπόλοιπες επαρχίες Κίνας (εξαιρουμένης της επαρχίας Hubei)
- Κεντρική και νότια Ιταλία
- Ιαπωνία
- Χονγκ Κονγκ
- Γερμανία
- Γαλλία
- Ισπανία
- Ελλάδα (Νομός Αχαΐας, Ηλείας και Ζάκυνθος)
Όλοι οι επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στις πιο πάνω χώρες/περιοχές θα πρέπει να τίθενται σε αυτοπεριορισμό στην οικία τους για 14 μέρες (περιορισμός στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων).
Κατηγορία 3:
- Ελβετία
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Ολλανδία
- Σουηδία
- Βέλγιο
- Σιγκαπούρη
- Ελλάδα (εξαιρουμένων των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Ζάκυνθου)
Όλοι οι επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στις πιο πάνω χώρες/περιοχές θα πρέπει να αυτοπαρακολουθούνται χωρίς περιορισμούς στη μετακίνηση και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν με το Κέντρο Κλήσεων 1420 αναφέροντας το πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό τους.
Ερωτήματα και επιπτώσεις
Προέχει η ιχνηλάτηση των επαφών του 64χρονου επαγγελματία υγείας, ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του Υπουργού Υγείας, όταν ερωτήθη αν ο άνδρας θα έχει τυχόν επιπτώσεις, εξαιτίας της μη αναφοράς της κλινικής του κατάστασης εξ αρχής. Ωστόσο, σοβαρά είναι τα ερωτήματα τα οποία τίθενται για το πώς δραστηριοποιείτο ο 64χρονος και με ποια άτομα ήρθε σε επαφή. Όπως είναι γνωστό, ερχόταν σε επαφή με ασθενείς δημοσίου νοσηλευτηρίου, με επακόλουθο να γεννάται το ερώτημα κατά πόσον μεταξύ τους υπάρχουν άτομα που εμπίπτουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Εκτός των ασθενών, ο 64χρονος συναναστρεφόταν στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δράσης και με άλλους επαγγελματίες υγείας.
Ανάγκη για υπευθυνότητα
Σε αποκλειστική δήλωσή της στην «Κ», η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, τόνισε την ανάγκη όπως μη επικρατήσει πανικός στην Κύπρο και όπως όλοι επιδείξουμε υπεύθυνη στάση, τηρώντας τους βασικούς κανόνες αυτοπροστασίας. Ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου, και τόνισε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με όλους τους Υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.