Της Μαρίνας Οικονομίδου
«Όταν για την Ιταλία υπάρχουν εκτιμήσεις που φτάνουν το ένα εκατομμύριο νεκρούς και η Αμερικανική Νοσοκομειακή Ένωση, θέλει το σύνολο των κρουσμάτων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες να φτάνει ακόμα και στα 96 εκατομμύρια θα ήταν εγκληματικά ανεύθυνο αν εμείς δεν λαμβάναμε αυστηρά μέτρα», ανέφερε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το αυστηρό μέτρο. Η αλήθεια είναι πως ο υπουργός Υγείας δήλωνε εδώ και καιρό πως η εμφάνιση κρουσμάτων ήταν θέμα χρόνου, ωστόσο σίγουρα δεν ανέμενε πως το ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα θα αφορούσε γιατρό του δημοσίου νοσοκομείου. Αυτό ήταν αρκετό για να θέσει σε συναγερμό την κυπριακή κοινωνία και την κυβέρνηση στη λήψη αυστηρών μέτρων ούτως ώστε να «σπάσει», όπως είπαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, «το συντομότερο η αλυσίδα της εξάπλωσης του ιού». Το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων, η ακύρωση εκδηλώσεων και η απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων ήταν μεταξύ των μέτρων που λήφθηκαν μετά και τη συνεννόηση της κυβέρνησης με την Ε.Ε., την αρμόδια Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου και είχαν την πλήρη συναίνεση όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το χειρότερο σενάριο…
Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε το πρωί της Τρίτης το Υπουργικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προεκτάσεις που μπορούσε να λάβει το όλο ζήτημα, εξαιτίας της επαγγελματικής ιδιότητας του ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος και των επαφών που είχε όλο αυτό το διάστημα προτού εξεταστεί. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αποτελούσε το πιο προβληματικό και χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Κύπρος. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών εισηγείται τη λήψη αυστηρών μέτρων. Σημειώνεται πως και η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου στην παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο σημείωσε πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εργαστούν για να συγκρατήσουν την εξάπλωση και αυτό γίνεται μόνο μέσα από αυστηρά μέτρα. Γι΄ αυτό ακριβώς ενώ το Υπουργικό βρισκόταν μεταξύ του διλήμματος να ληφθούν σκληρά μέτρα ή να ακολουθηθεί η προσέγγιση της σταδιακής λήψης μέτρων ούτως ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση πανικού, αποφασίστηκε, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η άμεση λήψη μέτρων.
Μεταξύ των μέτρων που λήφθηκαν βεβαίως είναι και η παράταση του κλεισίματος των τεσσάρων οδοφραγμάτων. Σημειώνεται πως μέχρι και τη συνεδρία της διυπουργικής τη Δευτέρα, υπήρχαν οι σκέψεις για άνοιγμα του Αστρομερίτη.
Από τη λήψη μέτρων βεβαίως προκύπτουν ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί. Δεδομένου του κλεισίματος του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, αλλά και της αναστολής της λειτουργίας του γενικού νοσοκομείου Λεμεσού, τίθεται ζήτημα έλλειψης νοσοκομειακών χώρων περίθαλψης. Ερωτήματα εγείρονται και γύρω από τα ποινικά μέτρα που λέχθηκε πως θα ληφθούν σε όσους δεν τηρήσουν τα μέτρα απαγόρευσης των μαζικών συγκεντρώσεων πέραν των 75 ατόμων.
Οι οικονομικές προεκτάσεις
Υπήρξε η συζήτηση εντός Υπουργικού κατά πόσο τα σκληρά μέτρα ενδεχομένως να προκαλέσουν περαιτέρω ανησυχία και ενδεχομένως πανικό στην κυπριακή κοινωνία, στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση απέναντι στα μέτρα. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν και υπάρχει γενικότερα η εκτίμηση πως θα υπάρξουν αναπόφευκτα οικονομικές επιπτώσεις από την εξέλιξη των πραγμάτων, φέρεται όπως λένε να υπάρχει απόθεμα μπροστά στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας κρίσης. Το ενδεχόμενο πλήγμα στον τουρισμό βεβαίως είναι κάτι που προβληματίζει. Καθόλου τυχαίο πως ο υφυπουργός Τουρισμού έχει ήδη αναφέρει πως υπήρξε πάγωμα των κρατήσεων τις τελευταίες βδομάδες. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πάντως πως με δεδομένο ότι τα μέτρα λαμβάνονται τους –τουριστικά- νεκρούς μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, δεν θα επηρεαστεί σοβαρά ο τουρισμός, καθώς το όλο ζήτημα θα αποτελεί παρελθόν μέχρι και το καλοκαίρι, αν ληφθούν σοβαρά μέτρα.
Μέλη της κυβέρνησης σημειώνουν πως η Κύπρος δεν έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας που άργησε να λάβει τα όποια μέτρα, με την κατάσταση πλέον να ξεφεύγει, ούτε και το παράδειγμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της κυβέρνησης οικονομικά θα είναι πιο ωφέλιμη η στάση που θα τηρήσει η Κύπρος, αφενός γιατί περιορίζεται η επέκταση του ιού και αφετέρου γιατί στέλνεται το μήνυμα προς τα έξω πως η Κύπρος ως κράτος και ως τουριστικός προορισμός έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και ελέγχει την κατάσταση. Το κατά πόσο η κατάσταση είναι ελεγχόμενη βεβαίως είναι ένα ζήτημα που σηκώνει συζήτηση, δεδομένου του ότι άρχισε ήδη να επικρατεί πανικός σε αγορές και επιχειρήσεις για την επόμενη μέρα.
Η στάση του Αρχιεπισκόπου
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε επικοινωνήσει με την Στέλλα Κυριακίδου πριν το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πριν το Υπουργικό Συμβούλιο ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο ούτως ώστε να του γνωστοποιήσει το δύσκολο της κατάστασης, αλλά και τις σκέψεις για απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων, που προφανώς και επηρεάζει την εκκλησία. Είναι άλλωστε θέμα προς συζήτηση το κατά πόσο θα πρέπει να παρακολουθούν λειτουργίες οι πιστοί και να λαμβάνουν την θεία κοινωνία. Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με μέλη του Υπουργικού, φέρεται να κατανόησε την δυσκολία της κατάστασης, χωρίς να εκφέρει οποιαδήποτε αντίθεση. Υπενθυμίζεται πως η θέση της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα της κυβέρνησης, που στην ουσία κλείνουν εκκλησίες, θα ανακοινωθεί το πρωί της Τετάρτης.
Τα σενάρια για τα σχολεία
Η αρχική θέση του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, φέρεται να ήταν πως δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία, ωστόσο μέσα από την ενημέρωση για τις επαφές του 64χρονου γιατρού πριν την εξέταση, αλλά και την ανησυχία που άρχισε να ενισχύεται μεταξύ των γονιών κρίθηκε προτιμότερο να κλείσουν προς το παρόν μέχρι και την Παρασκευή. Είχε τεθεί και το σενάριο να κλείσουν τα σχολεία μέχρι το Πάσχα, επεκτείνοντας την σχολική χρονιά, κάτι που δεν θεωρήθηκε επί του παρόντος αναγκαίο.
Τα ταξίδια και η Βουλή
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο λήψης αυστηρών μέτρων, ξεκίνησαν ήδη ακυρώσεις ταξιδιών. Την αρχή έκανε ο Πρόεδρος με το ταξίδι του στην Αυστρία. Σύμφωνα με κύκλους του περίγυρού του, θεωρήθηκε πως δεν θα ήταν ούτε φρόνιμο ούτε επικοινωνιακά σωστό, μπροστά στην λήψη τόσων περιοριστικών μέτρων, ο Πρόεδρος να ταξιδέψει. Ακυρώσεις και περιορισμός επαγγελματικών ταξιδιών επιχειρείται πλέον σε κάθε υπουργείο και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Βεβαίως μέτρα δεν λαμβάνει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η Βουλή. Ο Πρόεδρος της Βουλής βολιδοσκοπούσε από την Δευτέρα το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι επιτροπές και οι ολομέλειες και να γίνονται τηλεδιασκέψεις. Δεδομένων των νέων κανονισμών μαζικής συνάθροισης θεωρείται δεδομένη η ακύρωση των συνεδριών της ολομέλειας, ενώ εξετάζεται και η ακύρωση συνεδριών κάποιων επιτροπών της Βουλής.
Με τις ευλογίες των κομμάτων
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, δεν βρήκαν επί του παρόντος αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον επί του παρόντος. Όλα τα κόμματα άλλωστε είχαν αρχίσει να ακυρώνουν εκδηλώσεις πριν την εξαγγελία μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος των Οικολόγων, μετά και το ταξίδι που είχε στην Ελλάδα, αποφάσισε να αυτοπεριοριστεί, μαζί με άλλα μέλη του Κινήματος που τον συνόδευσαν εις ένδειξη «πολιτικής συνέπειας και κοινωνικής ευθύνης». Το ΔΗΚΟ, δια του Νικόλα Παπαδόπουλου, έκανε έκκληση για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ούτως ώστε πέραν των μέτρων πρόληψης, να ληφθούν και μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενδεχομένως να επηρεαστούν από τα νέα δεδομένα. Το ίδιο πρότεινε και η Αλληλεγγύη. «Όταν το κάστρο πολιορκείται η διαφωνία είναι η προδοσία», λένε βεβαίως κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης τα οποία επισημαίνουν πως τώρα δεν είναι η ώρα των όποιων διαφωνιών και αντιδράσεων, έστω κι αν παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.
Έντυπη Έκδοση