Η γνωστοποίηση από το Υπουργείο Υγείας την Δευτέρα της παραίτησης του καθηγητή Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιου Κωστρίκη, ήταν κεραυνός εν αιθρία, ακόμα και για τα ίδια τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο δρ Κωστρίκης, εδώ και μέρες, είχε γνωστοποιήσει στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, την πρόθεσή του να παραιτηθεί, γραπτώς, με σχετική επιστολή.
Ωστόσο, ο Υπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του, με τον επιστήμονα να εμμένει στην θέση του. Το πιο πάνω σκηνικό προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την εκ νέου πυροδότηση της συζήτησης γύρω από το παρασκήνιο της επιστημονικής ομάδας, το οποίο φτάνει μέχρι και το Υπουργείο Υγείας και το Προεδρικό Μέγαρο.
Παρ’ όλ’ αυτά, η πόρτα που άνοιξε ο Λεόντιος Κωστρίκης δεν κλείνει προς το παρόν, καθώς τα εκπεφρασμένα παράπονα συνεχίζονται, ενώ αφήνονται ανοικτά διάφορα ενδεχόμενα και για άλλα μέλη. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας και η πλειοψηφία των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής κρατούν χαμηλά τους τόνους, καθώς δεν πρέπει να αφεθεί το κλίμα να χαλάσει και να επηρεάσει την δουλειά τους.
Η παραίτηση Κωστρίκη
Το γεγονός ότι ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας υπέβαλε τις προηγούμενες μέρες την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν, μετά από αντιδράσεις των πολιτών επί αποφάσεων που ελήφθησαν για την επιβολή περιοριστικών μέτρων, είπε στον τηλεοπτικό αέρα ότι «αν δεν μας θέλουν, έχω εκατό δουλειές να κάνω». Ο Λεόντιος Κωστρίκης είναι γνωστό ότι έχει το δικό του επιστημονικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου επίσης διδάσκει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», ο κ. Κωστρίκης είχε ενημερώσει ότι η πρόθεσή του να παραιτηθεί αφορούσε τις αυξημένες υποχρεώσεις του οι οποίες σχετίζονται με την ακαδημαϊκή του δράση. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έλαβε προ ημερών την επιστολή παραίτησης του δρος Κωστρίκη, ωστόσο δεν την αποδέχθηκε. Ο καθηγητής ενέμεινε στην θέση του, με αποτέλεσμα να αποδεσμευτεί από τα καθήκοντά του στην Συμβουλευτική Επιτροπή, ωστόσο εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει πρόθεση για διακοπή των σχέσεών τους.
Το παρασκήνιο
Το κλίμα φαίνεται ότι χάλασε για τον Λεόντιο Κωστρίκη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ καλά ενημερωμένες πηγές από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αναφέρουν ότι ο καθηγητής τηρούσε σχετικά απόμακρη στάση από διάφορες διαδικασίες. Φέρεται να μην συμμετείχε πάντα στις συσκέψεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής, αλλά ούτε ανταποκρινόταν στα αιτήματα για κατάθεση των απόψεών του σχετικά με συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία έπρεπε να επιλυθούν με την βοήθεια των προτάσεων της ομάδας.Μάλιστα, ο δρ Κωστρίκης είχε επισκεφθεί στο πρόσφατο παρελθόν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση, για να του μεταφέρει τις απόψεις του για τον χειρισμό της πανδημίας.
Ανοικτή η πόρτα
Μετά την παραίτηση του Λεόντιου Κωστρίκη, η πόρτα της εξόδου από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή δεν φαίνεται να κλείνει οριστικά, τουλάχιστον προς το παρόν. Κι αυτό διότι την Δευτέρα, μετά την γνωστοποίηση του γεγονότος αυτού, το άλλο μέλος της επιστημονικής ομάδας, Γεώργιος Πάνος, ερωτηθείς για τις δικές του προθέσεις, δεδομένων των παραπόνων που εκφράζει κατά καιρούς, δήλωσε ότι δεν έχει σκεφτεί ακόμα το αν θα ακολουθήσει τον κ. Κωστρίκη, αλλά είναι κάτι που θα κριθεί το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο δρ Πάνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την επιστημονική ομάδα,ενώ εκφράζει παράπονα τα οποία σχετίζονται με την υιοθέτηση από τον Υπουργό Υγείας μόνο συγκεκριμένων σημείων από το σχέδιο «Νίκη» το οποίο ο ίδιος κατέθεσε, για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιστεύει ότι, αν πετύχει η αποκλιμάκωση – δεν επιδεινωθεί εκ νέου η κατάσταση – θα είναι καθαρά από τύχη, δεδομένων των πιο πάνω πληροφοριών.
Αισθήματα πικρίας
Γεώργιος Πάνος και Λεόντιος Κωστρίκης, όπως πληροφορείται η «Κ», δεν είδαν με καλό μάτι την επιλογή του Υπουργού Υγείας για τοποθέτηση στα ψηλότερα στρώματα της ιεραρχίας της επιστημονικής ομάδας συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι γνωστό ότι, εδώ και μερικούς μήνες, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ορίστηκε ο δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, ενώ η δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά ορίστηκε Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας και έχει επίσης αναλάβει αυξημένα καθήκοντα και εκπροσωπεί την Κύπρο στις τηλεδιασκέψεις των εκπροσώπων των επιστημονικών επιτροπών των κρατών μελών της Ε.Ε. για τα θέματα της πανδημίας. Επιπρόσθετα, θέση κοντά στον Υπουργό πήρε και ο δρ Γιώργος Νικολόπουλος, ο οποίος είναι ο Επιδημιολόγος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και ο άνθρωπος ο οποίος συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα.
Ο δρ Κωστρίκης, ο οποίος, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, είχε σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση του κοινού από τηλεοράσεως, κάθε απόγευμα, φέρεται να μην είδε με καλό μάτι την τοποθέτηση του δρος Τσιούτη στην Προεδρία της Επιτροπής. Τα ίδια αισθήματα φέρεται να τρέφει και ο δρ Πάνος, σε συνδυασμό με την μη πλήρη υιοθέτηση της πρότασής του για έλεγχο της πανδημίας από τον Υπουργό. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, κατά καιρούς εξέφρασαν την διαφωνία επί διαφόρων σημείων των προτάσεων που κατέθετε ο δρ Πάνος.
Εργατικότητα και εμπιστοσύνη
Καλά πληροφορημένες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ», ανέφεραν ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη στους τρεις που επέλεξε για να έχει παρά το πλευρό του, λόγω του μεγάλου ζήλου που επιδεικνύουν και της εργατικότητάς τους. Επίσης, είναι άτομα τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ψάχνουν αμέσως και δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, είτε μέσω προσωπικής εργασίας είτε με την συνεργασία τους με τα υπόλοιπα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ