ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχίες για τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας

Τα περιστατικά COVID-19 αναμένεται ότι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες, λόγω της ευρείας δειγματοληψίας στον πληθυσμό

Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν σε οίκο ευγηρίας στην Κύπρο, προκαλώντας ευλόγως την ανησυχία του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών σε αυτούς τους χώρους, καθώς αφορά άμεσα τα άτομα της πλέον ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού. Το θέμα φαίνεται ότι απασχολεί και τους επιστήμονες που απαρτίζουν την συμβουλευτική ομάδα του Υπουργού Υγείας. Τα μέλη της ομάδας, όπως πληροφορείται η «Κ», έθεσαν και αυτό το ζήτημα επί τάπητος κατά την συζήτησή τους την Δευτέρα 13 Απριλίου και συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιδρούν οι διευθύνσεις και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο περιστατικό κορωνοϊού.

Θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αν προκύψουν περισσότερα κρούσματα COVID-19 και σε άλλα ιδρύματα, πέραν των τριών που εντοπίστηκαν στην Λάρνακα, δήλωσε στην «Κ» ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου. Απευθύνουμε έκκληση στον Υπουργό Υγείας και στο κράτος γενικότερα να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας, όπου είναι συγκεντρωμένοι ηλικιωμένοι, εκ των οποίων οι πλείστοι έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, είπε ο κ. Αντωνίου. Όπως ανέφερε στην συνέχεια, το Παρατηρητήριο απευθύνθηκε την Δευτέρα στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας όπως συμπεριλάβει στις 20 χιλιάδες δειγματοληψίες και το προσωπικό που εργάζεται σε ιδιωτικά ιδρύματα, καθώς ήδη αυτά έχουν επωμισθεί ένα μεγάλο κόστος για να αμυνθούν όσο το δυνατόν πιο σθεναρά κατά της νόσου. Τα διατάγματα για απαγόρευση των επισκέψεων των συγγενών των ηλικιωμένων καλώς εκδόθηκαν, αλλά διερωτήθηκε τι γίνεται με τους νοσηλευτές και τους φροντιστές που εργάζονται σε έναν οίκο ευγηρίας, αφού φεύγουν από την δουλειά και επιστρέφουν την επομένη με τον κίνδυνο να έχουν εκτεθεί στον ιό και να μην το γνωρίζουν. Αυτός είναι και ο λόγος που το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας θεωρεί επιβεβλημένη την διενέργεια των εξετάσεων στο προσωπικό όλων των ιδρυμάτων.

Οι ανησυχίες που εκφράζονται από το προσωπικό που εργάζεται σε οίκους ευγηρίας φτάνουν στο Παρατηρητήριο συνεχώς μέσω πολλών τηλεφωνημάτων, ανέφερε ο κ. Αντωνίου. Οι εργαζόμενοι, νοσηλευτές και φροντιστές, σκέφτονται συνεχώς το τι θα γίνει σε περίπτωση που οι ίδιοι μεταφέρουν εντός των ιδρυμάτων τον ιό ή από αυτά τον μεταφέρουν στις οικογένειές τους. Μάλιστα, φροντιστής σε ίδρυμα ζήτησε από τις αρχές του κράτους να υποβληθεί σε εξέταση για κορωνοϊό αλλά παραπέμφθηκε σε ιδιωτικά εργαστήρια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αντωνίου, ο οποίος επανέλαβε το αίτημά του όπως και οι άνθρωποι αυτοί συμπεριληφθούν στο σχέδιο των 20 χιλιάδων εξετάσεων.

Υπό συζήτηση

Το θέμα των οίκων ευγηρίας συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Απριλίου και στην συνεδρία των μελών της συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργού Υγείας. Όπως πληροφορούμαστε, το αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο τρόπος προστασίας του υπολοίπου προσωπικού και των φιλοξενουμένων σε αυτούς, σε περίπτωση που υπάρχει ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού και σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος. Οι νοσηλευτές και οι φροντιστές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς με το πρώτο σύμπτωμα πρέπει να παραμένουν σπίτι. Σε περίπτωση που κάποιος εξ αυτών επιβεβαιωθεί ως ασθενής COVID-19, πρέπει να απομονώνεται αμέσως, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη που ήταν μαζί τους στην ίδια βάρδια. Σε σχέση με το ενδεχόμενο εντοπισμού κρούσματος σε άτομο που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας, αμέσως πρέπει να απομονωθεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς. Πάραυτα πρέπει να αρχίσει η λήψη δειγμάτων από τους υπόλοιπους και μέχρι την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, πρέπει να τοποθετούνται σε δωμάτια ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο, εάν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, ή το πολύ να τοποθετούνται ανά δύο σε κάθε θάλαμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση