Του Απόστολου Τομαρά
Με τους επιδημιολογικούς δείκτες να σπάνε καθημερινά το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, η κυβέρνηση καλείται να λάβει τις αποφάσεις εκείνες που θα ακυρώσουν στην πράξη τις εκτιμήσεις εκείνες για μια πρωτόγνωρη έξαρση της πανδημίας, προς το τέλος του μήνα Απριλίου. Με τον χρόνο να αποτελεί τον χειρότερο εχθρό, οι επιλογές που υπάρχουν στην διάθεση επιδημιολόγων και κυβέρνησης εκ των πραγμάτων είναι λιγοστές και προς μια κατεύθυνση. Την επαναφορά μέτρων τα οποία από τις 10 Φεβρουαρίου αίρονται σταδιακά. Μια εξέλιξη που αποτελεί το χειρότερο σενάριο στους σχεδιασμούς που είχαν γίνει και είχαν ως βασική φιλοσοφία «ότι ανοίγει δεν ξανακλείνει». Παρά τα προσεχτικά βήματα αποκλιμάκωσης, αποδεικνύεται πως οι προσπάθειες για αναχαίτηση της πανδημίας έχουν δρόμο να διανύσουν και πως ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, όποιοι και αν είναι οι λόγοι που τον προκαλούν. Με το επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί στα 927, το δείκτη θετικότητας να έχει σκαρφαλώσει στο 1,67% και τα νοσοκομεία να εκπέμπουν SOS, το Υπουργικό Συμβούλιο θα βάλει την τελευταία πινελιά στο διήμερο μπαράζ επαφών κυβέρνησης, με επιδημιολόγους και πολιτικούς αρχηγούς.
Αυστηριοποίηση vs Lockdown
Το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνέλθει την Παρασκευή θα έχει ενώπιον του, τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Συμβουλευτική Ομάδα των Επιδημιολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη σύσκεψη κατατέθηκαν εισηγήσεις ενώ υπήρξε έντονος προβληματισμός για τη μορφή των μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να επιλέξει μεταξύ αυστηριοποίησης των υφιστάμενων μέτρων και ενός μερικού Lockdown. Σε ό,τι αφορά το Lockdown, οι πιθανότητες είναι 50-50, λένε οι ίδιες πληροφορίες. Το σενάριο αυστηριοποίησης των υφιστάμενων μέτρων μεταξύ άλλων φαίνεται να προβλέπει, μείωση του αριθμού των επιτρεπόμενων προσώπων από 6 σε 4 στους χώρους εστίασης. Αύξηση των τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, μείωση των γραπτών ημερήσιων μνημάτων για διακίνηση στο ένα. Μέτρα αναμένεται να ληφθούν και για τον εκκλησιασμό πιστών κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Μπαράζ διαβουλεύσεων
Η πρώτη αξιολόγηση της όλης κατάστασης έγινε σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη το μεσημέρι, με το αρμόδιο υπουργείο για την υγεία να βάζει στο τραπέζι το τρίτο Lockdown, από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνέχεια, μετάφερε την έντονη ανησυχία του ιδίου και της επιδημιολογικής ομάδας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχουν επιλογές. Η ενημέρωση του κ. Ιωάννου και η πρότασή, ως προς το ζητούμενο, συμπυκνώθηκε σε δυο λέξεις. «Δραστικές λύσεις». Τουτέστιν λήψη μέτρων σε λιανεμπόριο εστίαση και εκκλησίες. Μεταφέροντας τις έντονες ανησυχίες της ιατρική κοινότητας, ο Υπουργός Υγείας μετέφερε στα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την άποψη των ειδικών πως εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση θα εκτραχυνθεί. Στο πνεύμα αυτό προτάθηκε ένα πακέτο μέτρων δυο εβδομάδων με παρεμβάσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, μέσα στην πασχαλινή περίοδο. Πρόταση για την οποία οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας εξέφρασαν επιφιλάξεις.
Μορφή μέτρων
Το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, περιλαμβάνει και άλλα τα οποία αφορούν την Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα υπό συζήτηση μέτρα είναι τα ίδια που είχαν εφαρμοσθεί κατά το περσινό Πάσχα, με τις εκκλησίες κλειστές στους πιστούς κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Υπέρ της λήψης δραστικών μέτρων φαίνεται να συμφωνούν και οι επιδημιολόγοι οι οποίοι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Κυριακή είχαν εισηγηθεί να δοθεί χρόνος για ασφαλέστερα συμπεράσματα. Ωστόσο η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων έκαμψε και τις όποιες ενστάσεις υπήρχαν.
Τα νοσοκομεία
Η κατάσταση στα νοσοκομεία περιγράφεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη, με μερίδα ιατρών να πιέζουν το τελευταίο διάστημα για λήψη αυστηρών μέτρων προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια. Οι φωνές επαγγελματιών υγείας έχουν ενταθεί, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τα νοσοκομεία να ζήσουν εικόνες πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα.