ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμεση ανάλυση: Η δεύτερη ανάγνωση της διάσκεψης Καρογιάν

Ανοίγει τον δρόμο για δημιουργία νέας Κίνησης, αποδομώντας πλήρως τον Νικόλα Παπαδόπουλο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο Μάριος Καρογιάν άργησε να λύσει τη σιωπή του ωστόσο κατά τη διάσκεψή του είπε πολλά και αποκαλυπτικά για το ΔΗΚΟ. Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Νικόλα Παπαδόπουλο και τους χειρισμούς του καθόλη την πενταετία που βρίσκεται στο πηδάλιο του κόμματος, ενώ δεν παρέλειψε να ανοίξει και ζήτημα καλπονοθείας κατά τις εσωκομματικές εκλογές του 2013.

Οι καταγγελίες του τόσο για το ζήτημα της καλπονοθείας αλλά και των εσωκομματικών χειρισμών του έχει ως στόχο να αποδομήσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως αξιόπιστο και «καθαρό» πολιτικό πρόσωπο. Ο ίδιος έριξε το γάντι στην ηγεσία για ανάκληση των διαγραφών στελεχών ζητώντας πολιτικό και στη συνέχεια εκλογικό συνέδριο που θα καταδείξει νέα ηγεσία. Δεν εξήγγειλε νέα κίνηση, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στο σενάριο που ηγεσία αρνηθεί ανάκληση των διαγραφών.

Στην απουσία των πρωτοκλασάτων στελεχών που έχουν διαγραφεί αλλά στην παρουσία φίλων ΔΗΚΟϊκών στελεχών και οπαδών του, ο κ. Καρογιάν τοποθετήθηκε επί των διαγραφών των χειρισμών του Νικόλα Παπαδόπουλου και το μέλλον του ΔΗΚΟ.

Κλειδί ο Βέργας

Η επίσημη καταγγελία περί καλπονοθείας κατά τις εσωκομματικές εκλογές, δεν ήταν τυχαία, «Ήδη, στο εκλογικό συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2013, εμφανίστηκαν πρωτόγνωρα στην ιστορία του Κόμματος φαινόμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκτεταμένη καλπονοθεία στην Πάφο, που αποτελεί, πλέον για όλους κοινό μυστικό. Το μόνο που απομένει είναι να σπάσει ο όρκος της σιωπής μεταξύ των πρωταγωνιστών της τότε εποχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρογιάν.

Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι ο Σάββας Βέργας ο οποίος τότε είχε διαδραματίσει καίριο ρόλο στις εσωκομματικές εκλογές στην επαρχία Πάφου. Το αν ο ίδιος τοποθετηθεί επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας τις καταγγελίες είναι σίγουρα ένα ζήτημα ανοικτό. Αν και ο κ. Καρογιάν κληθείς να σχολιάσει αν έχει αποδείξεις επί του ζητήματος ξεκαθάρισε πως στόχος του δεν είναι να προκαλέσει πληγές στο κόμμα που μεγάλωσε, πολιτικές πηγές επισημαίνουν πως η αναφορά σίγουρα δεν ήταν τυχαία.

Η αποδόμηση

Αν μη τι άλλο, το ζήτημα της καλπονοθείας, αλλά και τα περί «επικυριαρχίας μιας στενόμυαλης και στενόκαρδης παρέας» εντός του ΔΗΚΟ, έχει ως στόχο να αποδημήσει πλήρως τον Νικόλα Παπαδόπουλο και κυρίως την αξιοπιστία του. Ενδεικτικό ότι αναφέρθηκε σε απολύσεις χαμηλόμισθου προσωπικού με την εκλογή του και εκδίωξη στελεχών, καταγγέλλοντάς τον για ασυδοσία εκδικητικότητα και αλαζονεία. Τόσο του ιδίου όσο και των στενών του συνεργατών.

Υπογράμμισε πως η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν προϊόν ιδεολογικών διαφωνιών αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα προετοίμαζε το έδαφος ώστε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Νίκου Αναστασιάδη. «Αγνόησε τις ανάγκες διαχείρισης της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Αγνόησε τα εθνικά συμφέροντα που έπρεπε να πρυτανεύσουν στην αρχή της διαδικασίας για επίλυση του κυπριακού. Επέλεξε να εγκαταλείψει την μάχη. Αδιαφόρησε για την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. Μετέτρεψε το ΔΗΚΟ από δύναμη σύνθεσης και συνεννόησης, σε κήρυκα της άρνησης, του μηδενισμού και του λαϊκισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε να τον καταγγείλει για καταστρατήγηση του καταστατικού καθώς η απόφαση να εξαγγείλει υποψηφιότητα αλλά και να συνεργαστεί με τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου δεν ήταν αποτέλεσμα απόφασης που πέρασε από τα συλλογικά όργανα.

«Συνέχισε να πολιτεύεται με αυταρχικότητα, ακυρώνοντας κάθε έννοια εσωκομματικής δημοκρατίας, συλλογικής λειτουργίας και ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Τα συλλογικά όργανα του Κόμματος έγιναν διακοσμητικά και συγκαλούνταν μόνο, όταν η σύγκληση τους εξυπηρετούσε τους μικροπολιτικούς και ιδιοτελείς στόχους της ηγεσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η «πτώση» του ΔΗΚΟ

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ επέκρινε σφόδρα τους χειρισμούς του Νικόλα Παπαδόπουλου σημειώνοντας πως αυτοί ήταν ο λόγος συρρίκνωσης του κόμματος. «Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 το ΔΗΚΟ εμφανίστηκε να καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του και σε απόλυτους αριθμούς να χάνει περισσότερους από 13000 ψηφοφόρους, σε σχέση με τις βουλευτικές του 2011» επεσήμανε ο Μάριος Καρογιάν. Δεν έμεινε ωστόσο μόνο στις βουλευτικές εκλογές αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στις προεδρικές εκλογές.

«Το βράδυ του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, η απομόνωση επιβεβαιώθηκε πλήρως. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έμεινε εκτός της διεκδίκησης του προεδρικού αξιώματος. Την υποψηφιότητα του δεν υποστήριξε ούτε καν το σύνολο των ψηφοφόρων των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.Αυτών, δηλαδή, που υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν τη βάση του "τρίτου πόλου" που ήθελε να δημιουργήσει. Έχοντας προ πολλού απομακρυνθεί από τις κοινωνικές ευαισθησίες, αλλά και τον διεκδικητικό ρεαλισμό που διαχρονικά χαρακτήριζαν το ΔΗΚΟ, ελάχιστους έπεισε ότι η όψιμη υπεράσπιση της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων στρωμάτων αντιπροσώπευε κάτι γνησιότερο από μία άνευ άλλου ιδεολογικού αντικρίσματος προεκλογική συνθηματολογία» σημείωσε χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Μάριος Καρογιάν κληθείς να σχολιάσει τα περί πριμοδότησης αρνήθηκε πως προχώρησε στην προτροπή στελεχών για πριμοδότηση άλλου υποψηφίου και κάλεσε την ηγεσία να παρουσιάσει τις ηχογραφημένες συναντήσεις που είχε με στελέχη για να διαφανεί κατά πόσο προέτρεπε οποιοδήποτε να κάνει κίνηση εναντίον του Νικόλα Παπαδόπουλου και του ΔΗΚΟ.

Το γάντι και η Κίνηση

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μάριος Καρογιάν έριξε το γάντι στην ηγεσία να προχωρήσει στην ανάκληση των διαγραφών και τη διεξαγωγή πολιτικού και εκλογικού συνεδρίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Η κίνηση αυτή θεωρείται η απαρχή για την εξαγγελία νέας Κίνησης. Η ηγεσία όπως όλα δείχνουν θα αρνηθεί την ανάκληση των διαγραφών και αυτό θα δώσει το έδαφος και την κατάλληλη αφορμή στους διαγραφέντες να προχωρήσουν σε μετέπειτα στάδιο στην εξαγγελία μίας νέας πολιτικής στέγης. Ο Μάριος Καρογιάν άλλωστε κληθείς να σχολιάσει αν θα προχωρήσει σε μία νέα πολιτική κίνηση επεσήμανε πως είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται, ωστόσο υπάρχουν πολλά στελέχη που θα θελήσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία μίας νέας κίνησης, καθώς υπάρχει κενό αυτή τη στιγμή για τη στέγαση των μετριοπαθών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση