ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ: Ευθύνη της κυβέρνησης η διαλεύκανση της δικαστικής κρίσης

Σε εκκρεμότητα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη δικαιοσύνη λέει ο Χ.Χριστοφίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε εκκρεμότητα παραμένουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την κρίση της δικαιοσύνης αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μέλος του Πολιτικου Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Κώστα Κληριδη στην Καθημερινή.

Ο ίδιος θέτει θέμα διαλεύκανσης της υποθεσης του ανωτάτου με διορισμό ερευνητικής επιτροπής απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σημειώνει πως η αναφορά σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία που επηρεάζουν τον χώρο της δικαιοσύνης πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους κυβερνωντες.

Το πρώτο σημείο της συνέντευξης του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα το οποίο επικαλείται το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του αφορά στο ενδεχόμενο διορισμό ερευνητικής επιτροπής όπου ξεκάθαρα ο κ. Κληρίδης δείχνει προς το Προεδρικό.
Συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας κληθείς να απαντήσει αν ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει την εξουσία να αντιδράσει στα όσα έχουν καταγγελθεί (στο χώρο της Δικαιοσύνης) είπε. «Ο γενικός εισαγγελέας, ως εμπλεκόμενος θεσμός, αλλά και ως φορέας του θεσμού, έχει ήδη αντιδράσει στα πιο πάνω γεγονότα. Και συνεχίζω να επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα. Ως προς το ενδεχόμενο λήψης οποιωνδήποτε άλλων μέτρων, όπως είναι διορισμός ερευνητικής επιτροπής ή ποινική διερεύνηση ο γενικός εισαγγελέας δεν θα ήταν το κατάλληλο πρόσωπο να αποφασίσει λόγω της εμπλοκής του στα υπό εξέταση ή υπό έρευνα θέματα».

Το δεύτερο σημείο που εγείρει το ΑΚΕΛ έχει να κάνει με το κατά πόσο προκύπτει ζήτημα συγκέντρωσης υπερβολικής επιρροής στη δικαιοσύνη κάποιων δικηγορικών γραφείων λόγω συγγενικών σχέσεων δικαστικών λειτουργών με εργαζόμενους σε δικηγορικό γραφεία.

Και εδώ ο Γενικός Εισαγγελέας παραδέχεται πως υπάρχει πρόβλημα. Συγκεκριμένα απάντησε. «Όπως επιβεβαιώθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα και ιδιαίτερα από την εκδίκαση των δύο εφέσεων που αφορούσαν την Τράπεζα Κύπρου, υπάρχει πρόβλημα. Κανείς δεν έχει πει ότι τα παιδιά ή άλλοι συγγενείς των δικαστών δεν πρέπει να εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία. Κανείς δεν έχει πει ότι δεν πρέπει να εργάζονται σε μεγάλα γραφεία ή σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο γραφείο. Όταν όμως έρθει η ώρα εκδίκασης μιας σημαντικής υπόθεσης πελάτη του γραφείου εκείνου από τον δικαστή και ενώπιόν του εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης/ εργοδότης του παιδιού του, τότε πρέπει ο δικαστής, αν δεν εξαιρεθεί αυτεπάγγελτα, να εφαρμόσει με αυστηρότητα τις αρχές που έθεσε το ΕΔΑΔ στις σχετικές αποφάσεις του».

Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση

Οι σημερινές συνεντεύξεις του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στις εφημερίδες Χαραυγή και Καθημερινή εγείρουν μερικά σοβαρά ζητήματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα μετά την πολύ σοβαρή κρίση που προέκυψε στο χώρο της δικαιοσύνης.

  • Εγείρεται η ευθύνη της κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση της γνωστής υπόθεσης με το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία επιφορτίζεται με την ευθύνη του διορισμού ερευνητικής επιτροπής ή την ποινική διερεύνηση.
  • Υπενθυμίζει τον ενσυνείδητο παραγκωνισμό του Γενικού Εισαγγελέα από τους κυβερνώντες σε μια σειρά από ζητήματα όπως ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης αλλά και σοβαρές υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Οι κυβερνώντες οφείλουν να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στο νομικό σύμβουλο του κράτους.
  • Η επανάληψη των αναφορών σε μαγαλοδικηγορικά γραφεία που επηρεάζουν το χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους κυβερνώντες.
  • Η ξεκάθαρη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η θέση του ανεξάρτητου αξιωματούχου που διατηρεί πρέπει να είναι χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς κομματικά βαρίδια, είναι παρακαταθήκη για το μέλλον. Η κρίση στο χώρο της Δικαιοσύνης μπορεί να σταμάτησε να είναι το κύριο θέμα αλλά υφίσταται. Και πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Οι κυβερνώντες έχουν μεγάλη ευθύνη προς αυτή την κατεύθυνση.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση