Kathimerini.com.cy
Αυτή η ευγενική Ιερουσαλήμ ήταν το αντικείμενο του πόθου των βασιλέων όλων των εθνών, ιδιαίτερα των χριστιανών, που, από τότε που ο Ιησούς γεννήθηκε στην πόλη αυτή, διεξήγαγαν όλους τους πολέμους του για την Ιερουσαλήμ», έγραφε τον 17ο αιώνα ο Οθωμανός χρονογράφος και περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί.
Συμπλήρωνε ο Χένρι Μοντρέλ: «Το μεγάλο έπαθλο που διεκδικούν πολλές θρησκείες είναι ο Πανάγιος Τάφος, ένα προνόμιο για το οποίο αγωνίζονται με τόση μανία και έχθρα, ώστε καμιά φορά καταλήγουν σε χτυπήματα και τραυματισμούς, στην είσοδο του Τάφου, αναμειγνύοντας το δικό τους αίμα με τις θυσίες τους».
Στην ιστορία αυτής της τόσο ξεχωριστής πόλης -μιας πόλης οικουμενικής, που είναι πρωτεύουσα δύο λαών και βωμός τριών πίστεων- μας ξεναγεί το αφήγημα του Σάιμον Σίμπαγκ Μοντεφιόρε, «Ιερουσαλήμ – Η βιογραφία». Μη χάσετε τον Β’ τόμο, αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή».
Αντλώντας από καινούργια αρχεία αλλά και από τη μελέτη μιας ολόκληρης ζωής, ο Μοντεφιόρε αναπτύσσει τη βιογραφία αυτής της πόλης, τη φυσιογνωμία της οποίας αλλάζουν συνέχεια οι πόλεμοι, οι έρωτες και οι αποκαλύψεις για άντρες και γυναίκες -βασιλιάδες, αυτοκράτειρες, προφήτες, ποιητές, αγίους, κατακτητές και πόρνες- που δημιούργησαν, κατέστρεψαν, διαμόρφωσαν και κατέγραψαν την ιστορία της.
«Νιώθω ότι προετοιμαζόμουν για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού όλη μου τη ζωή», γράφει ο Μοντεφιόρε στην εισαγωγή του. «Λόγω μιας οικογενειακής συγγένειας, που περιγράφεται στο βιβλίο, το “Ιερουσαλήμ” είναι το οικογενειακό μας έμβλημα. Ανεξάρτητα από τον προσωπικό δεσμό, σκοπός μου είναι να αφηγηθώ την ιστορία των γεγονότων και αυτά που πίστευαν οι άνθρωποι. [..] πάντα υπήρχαν δύο Ιερουσαλήμ, η κοσμική και η ουράνια· και τις δύο τις κυβερνούν περισσότερο η πίστη και το συναίσθημα παρά η λογική και τα γεγονότα».
Στον δεύτερο τόμο του βιβλίου, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή», καλύπτονται οι νεότερες περίοδοι της ιστορίας της πόλης: αυτές που αφορούν τους Μαμελούκους, τους Οθωμανούς, την παρουσία του Ναπολέοντα, των ρομαντικών, των Αράβων και των Ρώσων, τον σιωνισμό. Περιλαμβάνονται επίσης γενεαλογικά δένδρα και κατατοπιστικοί χάρτες.
Ο δεύτερος τόμος «Ιερουσαλήμ, η βιογραφία» κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Απρίλιου με την «Καθημερινή».