ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαστρονόμος, τεύχος Νοεμβρίου

Καραβομάγειρες - Λόγια και γεύσεις της πλώρης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μια καταγραφή της ναυτικής κουζίνας των Ελλήνων

Από τον Πειραιά στην Κάλυμνο και στη Θηρασιά, καταγράφουμε τη ναυτική κουζίνα των Ελλήνων και δοκιμάζουμε φαγητά αλατισμένα από όλες τις θάλασσες του κόσμου. Χταπόδι στιφάδο, γιουβαρλάκια κοκκινιστά, μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπύρας με σκορδαλιά και μια κλασσική πάστα αμυγδάλου.

Στην κουζίνα της καπετάνισσας μαμάς μου

Η Πειραιώτισσα Μαίρη Ρέντουλα, που ακολούθησε τον καπετάνιο σύζυγό της στα ταξίδια του ανά τον κόσμο, εξιστορεί στον γιο της τα παλιά: τι έτρωγαν και πως ζούσαν οι Έλληνες ναυτικοί. Κι εκεί στο σπίτι της, γεμάτο ενθύμια και παλιές φωτογραφίες, μας μαγειρεύει πιάτα που ήταν μεγάλα σουξέ ανάμεσα στο πλήρωμα.

Κάλυμνος - 3 καϊκτσήδες και τα μαγειρέματά τους

Τρία αδέρφια καϊκτσήδες στην Κάλυμνο μάς πήραν μαζί τους στο ψάρεμα και μας μαγείρεψαν τα φαγητά της θάλασσας και του τόπου τους.

Πειραιάς - Γιώργος Θεολογίτης: Το φαγητό είναι η παρηγοριά του ναύτη

Εν ενεργεία μάγειρας σε επιβατηγό που κάνει τον γύρο των Δωδεκανήσων και κάθε τόσο δένει στον Πειραιά, ο Γιώργος Θεολογίτης βλέπει το πλοίο σαν χωριό και την καμπίνα σαν σπίτι. Βοηθάει το ότι έχει φέρει τα δικά του σεντόνια.

Θηρασιά -Νίκος Συρίγος: Σαν το ηλιοβασίλεμα της Θηρασιάς δεν βρήκε πουθενά

Κοσμογυρισμένος και εργατικός, ο Νίκος Συρίγος πέρασε 43 χρόνια μαγειρεύοντας εν πλω. Σήμερα έχει ρίξει άγκυρα στην πατρίδα του τη Θηρασιά και στην ταβέρνα του, το Αγκίστρι. Αλλά η θάλασσα τού λείπει ακόμα.

Ακόμη:

Η Μαριλένα Ιωαννίδου μάς ετοιμάζει δύο ασυνήθιστες γλυκιές νοστιμιές για το σαρανταήμερο. Τσουρεκάκια με μαστίχα και γλυκό αμυγδάλου, αλλά και μια τάρτα με φύλλο μπακλαβά, κρέμα αμυγδάλου και φρούτα του δάσους.

Γαστρονόμος Νοεμβρίου. Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση

X