ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρεκόρ προσέλευσης για ξενόγλωσση παραγωγή στην Πάφο

Το Φεστιβάλ αφιερώνεται στη μνήμη του Νίκου Χαραλάμπους, του οποίου το όραμα και η καλλιτεχνική προσφορά συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του κυπριακού θεάτρου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουλίου στο αρχαίο ωδείο Πάφου, με την παραγωγή «Ορέστης» του Ευριπίδη από το Θέατρο Tony Bulandra της Ρουμανίας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Την έναρξη της 27ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ κήρυξε, εκ μέρους της υφυπουργού Πολιτισμού Βασιλικής Κασσιανίδου, η πολιτιστική λειτουργός Α΄ του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού κα Γεωργία Χόπλαρου. Η κα Χόπλαρου τόνισε ότι «το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος έχει καταφέρει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί με τρόπο, ώστε να θεωρείται πλέον βασικός πυλώνας και αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου» και υπογράμμισε τη σημαντικότητα του Φεστιβάλ, αφού θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους πολιτιστικούς θεσμούς του τόπου, με το κοινό να υποδέχεται τις παραστάσεις του με ιδιαίτερη θέρμη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, κ. Βαρνάβας Κυριαζής είπε χαρακτηριστικά στον δικό του χαιρετισμό: «Με βασική προτεραιότητα, τη σύνδεση της κληρονομιάς του αρχαίου δράματος με τη σύγχρονη παραστατική δημιουργία, το Φεστιβάλ κατάφερε στην πορεία να γίνει σημείο συνάντησης και διαλόγου, χώρος φιλοξενίας και υποδοχής διεθνών δημιουργών, πλατφόρμα ανακάλυψης και δημιουργίας» τόνισε στον χαιρετισμό του.

Σημαντικό στοιχείο της φετινής παράστασης στο αρχαίο ωδείο Πάφου είναι πως η φετινή παραγωγή «Ορέστης» του Ευριπίδη από το Θέατρο Tony Bulandra της Ρουμανίας κατάφερε να προσελκύσει 411 θεατές, με τη χωρητικότητα του θεάτρου να είναι 500 θεατές, σημειώνοντας ρεκόρ προσέλευσης για ξενόγλωσση παραγωγή στο αρχαίο ωδείο Πάφου. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το 75% περίπου των θεατών στην Πάφο ήταν μη ελληνόφωνοι επισκέπτες της πόλης και της επαρχίας, δεικνύοντας την απήχηση που έχει το φεστιβάλ σε αυτή τη μερίδα επισκεπτών και την πολιτιστική αξία του για την περιοχή και όχι μόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχωρήθηκαν ο μέσος όρος θεατών που παρακολούθησαν μη ελληνόφωνη παράσταση (ξενόγλωσση παραγωγή) στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου –κατά την τελευταία δεκαετία του Φεστιβάλ– κυμαινόταν σε 248 θεατές. Το τελευταίο ρεκόρ προσέλευσης για ξενόγλωσση παραγωγή στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου καταγράφηκε το 2017 στην παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη από το Yair Sherman Ensemble του Ισραήλ, με σύνολο 284 θεατές.

Η επόμενη παράσταση του «Ορέστη» από το ρουμανικό θέατρο δόθηκε στη Λευκωσία, στο Αμφιθέατρο Μακάριος Γ΄ της Σχολής Τυφλών, πάλι με αρκετούς ξενόγλωσσους θεατές. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων μη ελληνόφωνων, την παράσταση παρακολούθησαν φοιτητές ιδιωτικού πανεπιστημίου από το Πακιστάν, οι οποίο, όπως μαθαίνει η στήλη είχαν επιδείξει ενδιαφέρον αρκετές ημέρες πριν, για όλες τις παραστάσεις, ζητώντας από τους υπεύθυνους του φεστιβάλ περισσότερες πληροφορίες.

Τρεις ακόμη παραγωγές

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», το οποίο διοργανώνουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Πολιτισμού, συνεχίζει μέχρι τις 10 Αυγούστου με υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου παραγωγές, σύγχρονης αισθητικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης, προσφέροντας στους θεατές μια συναρπαστική, θεατρική περίοδο, γεμάτη με σπουδαίες παραστάσεις και μοναδικές εμπειρίες.

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ αφιερώνεται στη μνήμη του Νίκου Χαραλάμπους, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, σπουδαίο ηθοποιό και εμπνευσμένο σκηνοθέτη, του οποίου το όραμα και η καλλιτεχνική προσφορά συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του κυπριακού θεάτρου. Οι επόμενες παραστάσεις θα δοθούν στο αρχαίο θέατρο Κουρίου και είναι ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, την Παρασκευή, 26 Ιουλίου και το Σάββατο, 27 Ιουλίου, η «Ορέστεια» του Αισχύλου, από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, την Παρασκευή, 2 Αυγούστου και το Σάββατο, 3 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, και οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, την Παρασκευή, 9 Αυγούστου & Σάββατο, 10 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Πληροφορίες: 7000 2414 www.greekdramafest.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X