ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ίδιους προβληματισμούς με φορείς θεάτρου εντοπίζει η Κασσιανίδου για «ΘΥΜΕΛΗ»

Αφορούν «σημεία όπως είναι ο τρόπος διαχείρισης του κυπριακού έργου, ο αριθμός των εγκεκριμένων προτάσεων, η απόκλιση στη σύνθεση της ομάδας και άλλα»

ΚΥΠΕ

Μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς σε ορισμένα σημεία του σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ δήλωσε την Τετάρτη η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου κατά την ανοικτή διαβούλευση με φορείς και άτομα του τομέα του θεάτρου με θέμα «Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2024 – Β Εξάμηνο».

Απευθυνόμενη στους φορείς του θεάτρου που παρευρέθηκαν η Υφυπουργός είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ότι «διαβάζοντας τα σχόλια και τις παρατηρήσεις που έχετε αποστείλει γραπτώς, έχω διαπιστώσει ότι μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς σε ορισμένα σημεία του σχεδίου Θυμέλη».

Πρόσθεσε ότι αφορούν «σημεία όπως είναι ο τρόπος διαχείρισης του κυπριακού έργου, ο αριθμός των εγκεκριμένων προτάσεων, η απόκλιση στη σύνθεση της ομάδας και άλλα».

Η Υφυπουργός Πολιτισμού δήλωσε «βέβαιη πως μέσα από την ανοιχτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε τις βέλτιστες λύσεις».

Πριν δώσει τον λόγο στους συμμετέχοντες στη διαβούλευση, η κ. Κασσιανίδου, επανέλαβε ότι «προτεραιότητα του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάπτυξη, η ενίσχυση και η ανάδειξη του τομέα του θεάτρου και των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτόν».

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε τον τομέα ως ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο εργαλείο, το οποίο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών του τόπου μας».

Η Βασιλική Κασσιανίδου διαβεβαίωσε ότι «με αυτή την πεποίθηση ως αφετηρία και βασισμένο στην αμοιβαία κατανόηση και ισότιμη ανταλλαγή ιδεών, το Υφυπουργείο βρίσκεται δίπλα σας στην πορεία για μια πιο δημιουργική διαμόρφωση του πολιτιστικού μας τοπίου».

Σε εισαγωγική oμιλία της κατά τη ανοικτή διαβούλευση, η Υφυπουργός είπε ότι «ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων που υποβλήθηκαν για το σχέδιο χρηματοδότησης λειτουργικών δαπανών θεατρικών οργανισμών που διατηρούν μόνιμη στέγη και αναμένεται να σταλούν οι απαντήσεις εντός των επόμενων ημερών».

Πρόσθεσε ότι «έχουν αποσταλεί ήδη οι απαντήσεις στα αιτήματα του σχεδίου για κάλυψη δαπανών προβολής, επικοινωνίας και διεθνούς δικτύωσης και στα αιτήματα του σχεδίου των Πολιτιστικών Δημιουργών».

Επίσης, ανέφερε, οι απαντήσεις στα αιτήματα του Σχεδίου «Θέατρο» του Προγράμματος «Πολιτισμού», αναμένεται να σταλούν περί τα τέλη Μαρτίου.

Όπως είπε η Υφυπουργός «αναγνωρίζουμε ότι ο τομέας του θεάτρου αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν αποκλειστικά από ένα και μόνο σχέδιο ή με μέτρα που εστιάζουν μόνο σε επιχορηγήσεις».

Σημείωσε πως «είναι σαφές ότι η πραγματική πρόοδος στον τομέα του θεάτρου απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, πιο ολιστική προσέγγιση και στρατηγικό σχεδιασμό».

Η κ. Κασσιανίδου χαρακτήρισε την παρούσα  φάση ως «μεταβατική», αναφερόμενη, όπως είπε, «στον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό μας που έχουμε θέσει επί τάπητος, ο οποίος θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην αειφορία και τη βιωσιμότητα του χώρου του θεάτρου».

Πρόσθεσε ότι «προσπάθειά μας αυτή τη στιγμή είναι να συμβάλουμε στην προβολή των θεατρικών παραγωγών που λαμβάνουν επιχορήγηση από το ΘΥΜΕΛΗ».

Όπως εξήγησε η Υφυπουργός, «σε πρώτο στάδιο δημιουργήσαμε σελίδα στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου, όπου ο χρήστης μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες για τις θεατρικές παραγωγές του εξαμήνου, την οποία προωθούμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μας».

Ανέφερε ότι «σε ένα δεύτερο στάδιο, το Υφυπουργείο προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες διάχυσης μέσω μιας ευρύτερης εκστρατείας».

Όπως είπε η Υφυπουργός «σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών θα προχωρήσουμε με την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και σποτ για διάχυση σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ θα εκτυπώσουμε έντυπο υλικό (εκδόσεις) με τις πληροφορίες των θεατρικών παραγωγών για διανομή στο ευρύ κοινό, σε στοχευμένους χώρους».

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, επίσης, μελετά και τον σχεδιασμό νέων πολιτικών ενίσχυσης του τομέα του θεάτρου και συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υφυπουργό, «διερευνούμε την δημιουργία ενός χορηγικού προγράμματος που θα αφορά στους νέους επιχειρησιακά επαγγελματίες ή/ και πλατφόρμα παρουσίασης θεατρικών παραγωγών από πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες».

Η Υφυπουργός είπε ότι «θεωρούμε εξίσου σημαντική την εξωστρέφεια του τομέα, γι' αυτό και μελετούμε τρόπους στήριξής της και σε αυτό το πλαίσιο μέσω του Σχεδίου Στήριξης των Πολιτιστικών Δημιουργών, καταβάλλεται προσπάθεια για στήριξη σχεδόν όλων των αιτητών για μετάβαση στο εξωτερικό και συμμετοχή σε θεατρικές δράσεις, διοργανώσεις και φεστιβάλ στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι «μαζί με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου στηρίζουμε και συνδιοργανώνουμε πλέον την Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα στο Εθνικό Θέατρο, ενώ μελετούμε την πιθανότητα οργάνωσης ενός showcase με κυπριακές θεατρικές παραγωγές».

Ανέφερε, ακόμη, ότι «στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας προσπάθεια μας θα είναι να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τον πολιτιστικό τομέα, μέσα από την υλοποίηση ενός Πλάνου Ανάπτυξης Κοινού, που στόχο θα έχει να καταστήσει τον πολιτισμό πιο προσβάσιμο και ελκυστικό σε ένα ευρύτερο κοινό».

Πρόσθετα, συνέχισε, «το Υφυπουργείο προχωρά με αγορά υπηρεσιών για διεξαγωγή ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών αγοράς που θα απευθύνεται από την μια στο κοινό και από την άλλη στον κόσμο του θεάτρου, με ερωτηματολόγια που θα εστιάζουν τόσο σε θέματα προτιμήσεων και επιλογών του κοινού, όσο και σε θέματα αναγκών των καλλιτεχνών».

Τα ευρήματα και αποτελέσματα των ερευνών αυτών θα μας χρησιμεύσουν στην χάραξη πολιτικής και στο σχεδιασμό των νέων χορηγικών προγραμμάτων.

Όπως είπε η Υφυπουργός, «αυτή η μελέτη θα βοηθήσει και στην αναθεώρηση και επανασχεδιασμό των υφιστάμενων χορηγικών μας προγραμμάτων τόσο του τομέα του θεάτρου όσο και των άλλων τομέων, ενσωματώνοντας μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη προσέγγιση».

Σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να καταστήσουμε τους πολιτιστικούς οργανισμούς πιο ανθεκτικούς και προσαρμοσμένους στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν ποιοτικό πολιτιστικό περιεχόμενο».

Στους σχεδιασμούς του Υφυπουργείου περιλαμβάνεται και η δημιουργία πλαισίου για φορολογικά κίνητρα ενώ η φοροαπαλλαγή των ποσών που μπορούν να δώσουν εταιρείες αλλά και άτομα για στήριξη πολιτιστικών φορέων και δράσεων είναι επίσης ένα μέτρο που προωθείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για Ολοκληρωμένο Φορολογικό Μετασχηματισμό, είπε η Υφυπουργός.

«Στόχος είναι μέσα από αυτά τα φορολογικά κίνητρα να ενισχυθεί οικονομικά ο πολιτισμός και από τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε κλείνοντας η Υφυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση